ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Επίσκεψη Μάικ Πομπέο: Οι αμυντικές σχέσεις αφορμή, ουχί οι τουρκικές προκλήσεις


Μπορεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην επιβεβαιώνει ακόμα τα σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Βήμα» και «Καθημερινή» αλλά οι πληροφορίες είναι απόλυτα σωστές. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο προγραμματίζει να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη (Σούδα και Χανιά) από τις 27 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου. Θυμίζω ότι πριν από μία εβδομάδα επισκέφθηκε και τη Λευκωσία και σημειώνω επίσης ότι δεν προβλέπεται κάποιο ταξίδι του στην Τουρκία.
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Στη Θεσσαλονίκη θα τον υποδεχθεί ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας, με τον οποίο θα έχει συνομιλίες για τα θέματα που άπτονται των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που υπέγραψαν πέρυσι οι δύο υπουργοί στην Αθήνα. Και στην Κρήτη, συγκεκριμένα στα Χανιά, θα τον περιμένει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για συνομιλίες και όχι μόνο.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι επίσης στην ατζέντα, καθώς ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμείχθηκε στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση. Ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί φυσικά και την βάση της Σούδας, η οποία εξελίσσεται πλέον στην πιο σημαντική, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την Αμερική και το ΝΑΤΟ. Είναι πιο σημαντική και από το Ινσιρλίκ, χωρίς αμφιβολία.

Με αυτή την επίσκεψη, ο κ. Πομπέο επιθυμεί να δείξει πόσο σημαντική για τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι η Θεσσαλονίκη. Η Αμερική εστιάζει στη συμπρωτεύουσα και στην Αλεξανδρούπολη για να υποστηρίξει τα συμφέροντά της και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το δείχνει σε αυτό το ανώτατο επίπεδο.

Σημειώνουμε επίσης ότι εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί και το Άγιο Όρος, αλλά με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του. Ως γνωστό ο κ. Πομπέο ασκεί και εκκλησιαστική διπλωματία, και πάντα φροντίζει να εκκλησιάζεται στις πόλεις που επισκέπτεται.

Όσο και να προκαλεί εντύπωση, το ταξίδι αυτό δεν φαίνεται να έχει άμεση σχέση με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται καθαρά για επίσκεψη που αφορά τις αμυντικές σχέσεις της Ελλάδας και της Αμερικής αυτές καθ’ αυτές. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια