ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας: Στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές


Συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας: Στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές

Σε συμφωνία για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη προχώρησαν Ελλάδα και Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ οι επαφές θα ξεκινήσουν προσεχώς, χωρίς να προσδιορίζεται η ακριβής ημερομηνία.


Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να τονίζει πως τα επόμενα βήματα της Ελλάδας θα είναι πολύ σημαντικά αναφορικά με την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι τα βήματα της Ελλάδας θα είναι σημαντικά όσον αφορά στο «πώς θα προχωρήσει η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου» ανάμεσα στις δυο πλευρές, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα ληφθούν εποικοδομητικές αποφάσεις από μια περιφερειακή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα νωρίτερα επέστρεψε στην Αττάλεια το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο νωρίτερα απέπλευσε από το λιμάνι της τουρκικής πόλης, πλέοντας με νοτιοανατολική κατεύθυνση, χωρίς να είναι γνωστό ακόμη εάν επρόκειτο για πλου στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης, για προσπάθεια… υπενθύμισης της παρουσίας του στην περιοχή ή αν επίκειται νέα αποστολή για σεισμικές έρευνες.

To χρονικό των διερευνητικών επαφών

Οι διερευνητικές επαφές που ξεκίνησαν πριν από 18 χρόνια και στη διάρκειά τους έγιναν 60 συναντήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλήξουν σε συμφωνία, έστω και παραπομπής της διαφοράς για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Δ.Δ. της Χάγης, καθώς, εκτός της περιόδου 2003-2004 που κατ' ισχυρισμό της τότε πολιτικής ηγεσίας βρέθηκε κοντά σε συμφωνία, ουδέποτε οδήγησαν σε ουσιαστική προσέγγιση.

Πολύ περισσότερο τώρα -μετά το 2016 που έγινε η τελευταία συνάντηση και ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή το δόγμα της «Γαλάζιας πατρίδας», έχει γίνει η προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων με το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την αποστολή του «Oruc Reis» στην ελληνική μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα- έχουν περιοριστεί όχι μόνο τα περιθώρια συμφωνίας, αλλά δυσκολεύει και η προεργασία για τη δόμηση του διαλόγου αυτού.

Εγγυήσεις

Η διατήρηση ή η επαναδιαπραγμάτευση του κειμένου που είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο στη διάρκεια της τριμερούς στο Βερολίνο είναι ανοικτό και καθώς δεν έχει γνωστοποιηθεί το περιεχόμενό του δίνει λαβή ακόμη για συζητήσεις, καθώς αφορούσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την έναρξη και συνέχιση των διερευνητικών. Καθώς, εάν η Ελλάδα ζητά εγγυήσεις (και δικαιολογημένα) ότι στη διάρκεια των συνομιλιών θα αποφευχθούν ασκήσεις και έρευνες σε επίμαχες περιοχές, δεν είναι σαφές τι έχει ζητήσει η Αγκυρα από την πλευρά της ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

Το μήνυμα που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης με το άρθρο του σε ξένες εφημερίδες ότι ο πλους του «Oruc Reis» παραβιάζει το διεθνές δίκαιο που δεν επιτρέπει έρευνες σε διεκδικούμενη από τις δυο χώρες περιοχή μη οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας, θα μπορούσε να ήταν ένα από τα «νεύματα» που ζητούσε η Τουρκία προκειμένου να αποδεχθεί την επανέναρξη των διερευνητικών. Βεβαίως η αναφορά αυτή ανοίγει τη γενικότερη συζήτηση για τον ίδιο τον νόμο Μανιάτη, που όριζε ως εξωτερικό όριο των ελληνικών θαλασσίων ζωνών -μέχρις ότου υπάρξει συμφωνία οριοθέτησης- τη μέση γραμμή και βάσει αυτού χαράχθηκαν και αδειοδοτήθηκαν τα οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης.

https://www.liberal.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια