ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η απόλυτη σύγχυση με το άρθρο του κ. Μητσοτάκη: Πρέπει άμεσα να δοθούν πειστικές εξηγήσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης (MED7), στην Κορσική, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

-Υπονομεύει τις πάγιες εθνικές ελληνικές θέσεις
-Προσδιορίζει την ελληνική ΑΟΖ ως «μη οριοθετημένη ζώνη, εκατέρωθεν διεκδικούμενη»

Δεν ξέρω ποιος έγραψε το περισπούδαστο άρθρο του πρωθυπουργού, στις εφημερίδες της Εσπερίας, αλλά αν έπρεπε να στοιχηματίσω με κλειστά μάτια θα έλεγα ότι πρόκειται για τον καθηγητή, Χρήστο Ροζάκη. Επίσημα διακηρυγμένες ελληνικές θέσεις πάντως, δεν εκφράζει.

Θα έλεγα αντίθετα, ότι υιοθετεί ως ερμηνεία των όσων συμβαίνουν εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Αν. Μεσόγειο, απόψεις ξένων. Γερμανών, Αμερικανών, ακόμη και των Τούρκων, που λίγο πολύ τα ίδια λένε: Ότι επιχειρούν σε περιοχές «διαμφισβητούμενες». «Μη οριοθετημένες ζώνες, εκατέρωθεν διεκδικούμενες», όπως αίφνης τις ονομάζει και ο Μητσοτάκης!

Με μια μείζονα αντιπολίτευση που κυριολεκτικά κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, η έμφαση δόθηκε στην μυστική διπλωματία της δεκάρας. Μια κυρία χαμηλών επαγγελματικών προδιαγραφών, που ούτε τους Αλβανούς δεν μπορούσε να κάνει καλά και αντί να έχει ανέβει στα κεραμίδια της πρεσβείας, σφύριζε αδιάφορα όταν εκτέλεσαν τον αδικοχαμένο Κατσίφα, πήγε για καφέ με τον «γάτο» σύμβουλο του Ερντογάν. Και δέσμευσε τη χώρα σε μια γραπτή συμφωνία, της οποίας το περιεχόμενο παραμένει άγνωστο.

Σοβαρό ζήτημα ασφαλώς, ιδίως όταν οι συνομιλίες που έγιναν με γερμανική παρότρυνση και μεσολάβηση, «απόρρητες και ανεπίσημες», όπως βεβαιώνει ο πρωθυπουργός, κατέληξαν σε γραπτό κείμενο. Ερήμην, των κομμάτων, του ελληνικού λαού, πιθανότατα και του υπουργού εξωτερικών, που κρατάει τα μπόσικα, αλλά μοιραία έχουν αρχίσει και τον παίρνουν τα σκάγια.

Το ότι η όποια συμφωνία ήταν της δεκάρας, φάνηκε από τον τρόπο που διέρρευσαν την ύπαρξη της στη δημοσιότητα οι Τούρκοι, ακυρώνοντας την πριν καλά-καλά συμπληρωθεί ένα 24ωρο. Ασφαλώς και οφείλει να δώσει εξηγήσεις ο πρωθυπουργός και όχι να την πετάει κουτοπόνηρα στον αέρα, απευθυνόμενος σε ξένο ακροατήριο.

Πρώτα όμως ο Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την περίεργη ερμηνεία των τουρκικών προκλήσεων που φέρει την υπογραφή του.

Μέχρι χθες ξέραμε ότι το Oruc Reis, παραβίασε την ελληνική ΑΟΖ, επιχειρώντας παράνομες έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Γι αυτό διαμαρτυρόμασταν άλλωστε.

Το αν έκανε ή δεν έκανε έρευνες και απλώς…χαζολογούσε, είναι άλλη κουβέντα που παραπέμπει στο «ολίγον έγκυος» του Διακόπουλου. Σε κάθε περίπτωση όμως είχαμε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τώρα ο Μητσοτάκης τα γυρνάει. Το διεθνές δίκαιο παραβίασε, λέει, το τουρκικό πλοίο, όχι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Γιατί επιχειρούσε «σε μη οριοθετημένη περιοχή που διεκδικείται και από τις δύο χώρες». Και εφόσον δεν έχει οριοθετηθεί, απαγορεύονται μονομερείς ενέργειες από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Προσέξτε: Δεν είναι ψιλά γράμματα αυτά, είναι η απόλυτη ουσία. Το ότι η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή δεν είναι οριοθετημένη, είναι ακριβές, επειδή καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να την οριοθετήσει.

Αυτό σημαίνει όμως ότι η ελληνική ΑΟΖ, καθίσταται αίφνης «διαφιλονικούμενη ζώνη»;
Αυτή είναι η νέα ελληνική θέση/εκχώρηση; Και προς τι τότε οι διαμαρτυρίες;
Τα ίδια ακριβώς λένε οι Γερμανοί, τα ίδια περίπου λέει και το Στέητ Ντιπάρτμεντ. Επομένως με τι μούτρα ζητάμε κυρώσεις στην Τουρκία;

Οφείλει να δώσει διευκρινίσεις ο κύριος πρωθυπουργός για αυτή την αιφνίδια υπονόμευση πάγιων εθνικών θέσεων. Αν μεν απέφυγε να πει ότι επρόκειτο περί παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων για να δικαιολογήσει την χλιαρή αντίδραση του στους ξένους, θα πρέπει να…εξηγηθεί και στους Ελληνες.

Φοβούμαι όμως ότι δεν πρόκειται για δικαιολογίες, αλλά περί συνειδητής μετατόπισης/διολίσθησης. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης λέει στους Τούρκους πώς ότι δεν οριοθετήθηκε ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού(ελληνο-αιγυπτιακό μνημόνιο), είναι διαμφισβητούμενο και ελάτε να το μοιράσουμε. Είναι μια άποψη κι αυτή που αρέσει στο Ροζάκη, αρέσει και στους Γερμανούς. Απλά υπάρχει και ο ελληνικός λαός. Που προς το παρόν νανουρίζεται με Big Brother…

https://hellasjournal.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια