ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Δουλοπρέπεια και στους δευτεροκλασάτους: Βαλκανική πολιτική δεν χτίζεται με τραπεζώματα και χαριεντισμούς

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) συνομιλεί με τον πρωθυπουργό των σκοπίων Ζόραν Ζάεφ κατά την διάρκεια γεύματος εργασίας, Αθήνα, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Μόνο τη γλώσσα του σώματος να έβλεπε κανείς στο (αχρείαστο), ιδιωτικού τύπου, δείπνο του πρωθυπουργού με τον Εντι Ράμα, θα καταλάβαινε την βασική διαφορά στις διαθέσεις των δύο ανδρών.
Ο δικός μας σκυμμένος, παραδομένος στον ενθουσιασμό, με το χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, σα να συναντά μετά από καιρό τον καλύτερο του φίλο και ο άλλος εμφανώς βαριεστημένος, μπλαζέ, με τα πουκάμισα έξω, σα να κάνει αγγαρεία, τρώγοντας στη μάπα, τον πιο ξενέρωτο σπασίκλα της παρέας…

Δυστυχώς αυτά δεν είναι λεπτομέρειες. Είναι αντιθέτως εξόχως ενδεικτικά ενός συμβολισμού ισχύος που όλοι οι σοβαροί ξένοι ηγέτες από τον Τράμπ, μέχρι τον Πούτιν, τον Μακρόν και τον Ερντογάν, φροντίζουν να εκπέμπουν στην δημόσια εικόνα τους.
  • Ξέρουν με ποιόν θα είναι σκυθρωποί και βαρύθυμοι, με ποιον θα σκάσουν μισό χαμόγελο και με ποιόν θα ξεκαρδιστούν στα γέλια, μπροστά στους φωτογραφικούς φακούς και τις κάμερες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές …ξεχάστηκε. Ξέχασε πρωτίστως ότι απευθύνεται σε έναν προβληματικό ηγέτη ενός προβληματικού κράτους, μικρής ισχύος και ακόμη μικρότερου κύρους, που συχνά-πυκνά μας ενοχλεί βάζοντας στο στόχαστρο τους Βορειοηπειρώτες, την μοναδική ιστορική μειονότητα του ελληνισμού που κατάφερε να μείνει σχετικά συμπαγής στον όμορο βαλκανικό χώρο.
Οι Ελληνες της Αλβανίας έπρεπε να είναι κορώνα στο μέτωπο του κυρίου Μητσοτάκη. Με αυτούς να αρχίζει και να τελειώνει τη συζήτηση. Όχι να τους μνημονεύει στη χάση και στη φέξη μεταξύ κουβέρ και επιδόρπιου, χασκογελώντας στο μεταξύ με τον Αλβανό αγροίκο που λίγο ήθελε να πάρει την οδοντογλυφίδα και να αρχίσει να ξύνει τα δόντια του.
Κάπως έτσι εξελίχθηκε η δουλειά και με τον Ζάεφ. Μέσα στη καλή χαρά και τα χαμόγελα, να τον παρακαλάμε, άκουσον-άκουσον να εφαρμόσει τις Πρέσπες. Μόνο που το γεύμα ήταν μεσημεριανό -ο Ράμα φαίνεται προσφερόταν καλύτερα για χαλάρωση.
Δεν είχε καμία δουλειά να τους δει ο πρωθυπουργός, ανεπίσημα, στο περιθώριο μιας ιδιωτικής εκδήλωσης για τον Covid, όπως αυτή του Economist. Δεν είχε καμία δουλειά να κουβαλάει μαζί και την αφελή διπλωματική του σύμβουλο που συνομολόγησε την «έγγραφη συμφωνία» με τους Τούρκους και νόμιζε ότι λειτουργούσε σαν τον Τζέημς Μπόντ, τάχα μου «απόρρητα».
  • Δεν είχε καμία δουλειά επίσης ο πρωθυπουργός να στείλει τον Ζάεφ στην (επίσης άσχετη επί των διπλωματικών) Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από πού κι ως που να συναντηθεί ο Σκοπιανός με την ανώτατη πολιτειακή εκπρόσωπο, οι επαφές της οποίας κινούνται βάσει αυστηρού πρωτοκόλλου, στο πλαίσιο …ιδιωτικής επίσκεψης για το συνέδριο ενός περιοδικού;
Κι αν πάλι αυτό ήταν πρωτοβουλία της προέδρου (που δεν το πιστεύω), ο Μητσοτάκης έπρεπε να της έχει κόψει το βήχα. Στην καλύτερη περίπτωση ας τους έστελνε τον Δένδια ή ας τους έβλεπε για είκοσι λεπτά στο γραφείο του. Με αρμόζον ύφος.
Βαλκανική πολιτική δεν χτίζεται με τραπεζώματα και χαριεντισμούς απέναντι σε δευτεροκλασάτους ηγέτες. Χτίζεται μόνο με πυγμή, αυστηρό λόγο και οικονομική ισχύ την οποία δυστυχώς, οι Ελληνες πολιτικοί, έσπευσαν προ πολλού να παραδώσουν…

https://hellasjournal.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια