ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μέρκελ, Τραμπ και ΝΑΤΟ κινούνται για να αποφευχθούν μέτρα κατά Τουρκίας


Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

-Ο Ερντογάν επιμένει σε διάλογο αλλά να συνεχίσει τις παράνομες έρευνες

Οι παρασκηνιακές κινήσεις για να αρχίσει διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης Σεπτεμβρίου, που θα εξετάσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εντατικοποιούνται.

Με πρωταγωνιστές το Βερολίνο, που έχει τον πρώτο λόγο, αλλά και την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ, αναπτύσσονται διάφορες πρωτοβουλίες, ώστε έστω και σε χαμηλό επίπεδο να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.

Παρά το γεγονός ότι η όλη προσπάθεια γίνεται για να δοθεί κάλυψη στην κατοχική Τουρκία, να μην βρεθεί η Γερμανία να συζητά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέμα κυρώσεων, ο Ερντογάν φαίνεται να μην τους διευκολύνει ποσώς. Επιμένει να μην συζητά επί της ουσίας, να μην ακούει και να θέτει όρους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Τούρκος Πρόεδρος σε όλες τις επικοινωνίες που έχει για τα όσα διαδραματίζονται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει πως αποδέχεται να προσέλθει σε διάλογο, αλλά οι σεισμικές έρευνες του «Όρουτς Ρέις» θα συνεχίζονται κανονικά.

Απορρίπτοντας τη θέση της Αθήνας, η οποία τονίζει πως δεν μπορεί να αποδεχθεί συνομιλίες εάν δεν σταματήσει η Τουρκία τις εργασίες της εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Ερντογάν υποστηρίζει πως οι έρευνες θα συνεχιστούν καθώς διεξάγονται «σε δικές τους περιοχές».

Παράλληλα με τις όποιες συζητήσεις διεξάγουν οι τρίτοι με την Τουρκία, στη θάλασσα οι κινήσεις του καθεστώτος Ερντογάν είναι συγκεκριμένες, με βάση τον σχεδιασμό.

Όπως προκύπτει και από τις NAVTEX που εκδίδει η Άγκυρα, βαθμηδόν οι έρευνες θα φθάσουν μέχρι το Καστελόριζο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε διπλωματική πηγή στην Αθήνα, σιγά-σιγά το «Όρουτς Ρέις» θα «κολλήσει» στο Καστελόριζο.

Στο μεταξύ, Ευρωπαίος αξιωματούχος κατά τη συζήτηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών έθεσε το θέμα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που προτείνει η Κυπριακή Δημοκρατία.
O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως απορρίπτει αυτή την πρόταση, υπενθυμίζοντας πως δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, όμως, σημείωσε ότι για να εξεταστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει απαραιτήτως να γίνουν αποδεκτοί και οι Τουρκοκύπριοι, που θα συμμετάσχουν προφανώς ως «χωριστή οντότητα».

https://hellasjournal.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια