ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η Μέρκελ επιμένει να προστατεύει την Άγκυρα


Ενώ η Ε.Ε. μπορεί να βγάλει την τουρκική οικονομία από την πρίζα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί, εάν θέλει, να βγάλει από την πρίζα την τουρκική οικονομία.

Μπορεί να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Ερντογάν, ώστε να τον αναγκάσει να τερματίσει την επιθετική και επεκτατική του πολιτική.

Δεν το πράττει καθώς αυτό μπλοκάρεται, κυρίως, από τη Γερμανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η καγκελάριος Μέρκελ, η χώρα της οποίας προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρεί να εξαντλήσει τον χρόνο μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου, που θα συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να συζητήσει τα ευρωτουρκικά, με ανοικτό πλέον το θέμα της επιβολής κυρώσεων, εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν φαίνεται να συζητά το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Το αφήγημά της, όταν μιλά με κράτη-μέλη, με την Ελλάδα και την Κύπρο, υποστηρίζει πως η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και πως δεν θα χρειαστούν καν τα μέτρα της Ε.Ε. και ότι «μπορεί να καταρρεύσει από μόνη της».

Περαιτέρω αναφέρει πως επειδή ο Ερντογάν βρίσκεται υπό πίεση λόγω των οικονομικών προβλημάτων, εάν επιβληθούν κυρώσεις ενδεχομένως να αντιδράσει βίαια και να επιλέξει τη σύγκρουση. Όλα αυτά, βέβαια, λέγονται για να δικαιολογηθεί η στάση του Βερολίνου.

Η Άνγκελα Μέρκελ, κατά την τελευταία της τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του ανέφερε ότι δεν μπορεί πλέον να συγκρατήσει τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και πως εάν δεν κάνει πίσω θα επιβληθούν κυρώσεις.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του δηλώνει πως δεν συζητά υποχώρησή του από την περιοχή, υποστηρίζει πως έχει «νόμιμα δικαιώματα» και ζήτησε από την κ. Μέρκελ να παρέμβει προς την Ελλάδα και την Κύπρο, που προκαλούν, κατά τον ισχυρισμό του.

Είναι προφανές πως, κατά κύριο λόγο, οι Γερμανοί θα συνεχίσουν να έχουν κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου, γνωρίζοντας πως οι πιθανότητες να πεισθεί η Άγκυρα είναι περιορισμένες.

Την ίδια ώρα, το Βερολίνο και η Ρώμη επιμένουν πως δεν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις, παραπέμποντας στο μεταναστευτικό. Εκφράζουν φόβο -και το λένε φωνακτά- ότι ο Ερντογάν θα «διοχετεύσει» μεταναστευτικές ροές από τα παράλια της Λιβύης και γι’ αυτό και επιμένουν να αρνούνται να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο των μέτρων.

Σημειώνεται συναφώς ότι αυτά που προτείνει η Λευκωσία, δεν είναι σκληρά μέτρα. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα με την αύξηση του καταλόγου των προσώπων, που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο στόχος παραμένει η υιοθέτηση οικονομικών μέτρων. Αυτό,όμως, είναι δύσκολο εγχείρημα. Αλλά ακόμη και για αυτά τα μικρά προτεινόμενα μέτρα υπάρχουν δυσκολίες και τίθενται εμπόδια.

Επιχειρείται, μάλιστα, από κάποιους να ανατραπεί η απόφαση του άτυπου Συμβουλίου του ΥΠΕΞ στο Βερολίνο, που εν πολλοίς πακετοποίησε τις κυρώσεις Λευκορωσίας και Τουρκίας. Τα τελευταία δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο στοχοποιούν τη Λευκωσία παρουσιάζοντάς την ότι μπλοκάρει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.

Στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, η Κύπρος, σύμφωνα με το πρακτικό των συζητήσεων, δήλωσε ξεκάθαρα πως γιανα προχωρήσει το θέμα της Λευκορωσίας θα πρέπει παράλληλα να προχωρήσει και το ζήτημα με την Τουρκία.

Στην κοινή θέση, αναφέρεται πως λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη απτής προόδου μέχρι στιγμής, οι Υπουργοί συμφωνούν να επιταχύνουν τις προτάσεις της Κύπρου που υποβλήθηκαν στο Συμβούλιο (Ιούνιο) σχετικά με τον πρόσθετο κατάλογο ατόμων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις.

Όπως και για τη Λευκορωσία, αυτή η επιτάχυνση θα πρέπει να οδηγήσει στην έγκριση των σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρεται στην κοινή θέση.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η προετοιμασία της στρατηγικής συζήτησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία παραμένει πολυδιάστατη, εμπλέκοντας τόσο θετικές διαδρομές (διάλογος, οικονομική συνεργασία) όσο και πιθανή κλιμάκωση περιοριστικών μέτρων που στοχεύουν τα οικονομικά και οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Συνεπώς το θέμα είναι ξεκάθαρο και το πακέτο Λευκορωσία και Τουρκία δεν το αναφέρουν μόνο η Ελλάδα (προ ημερών και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης) και η Κύπρος.

Μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου δύσκολα θα αλλάξουν τα δεδομένα, γι’ αυτό και αυτοί που θα βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους θα είναι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς η Άγκυρα δεν πρόκειται να αλλάξει στάση.

Κώστας Βενιζέλος
HellasJournal

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια