ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μύλος με τις τράπεζες: Τελικά... ισχύει η αναστολή πλειστηριασμών α' κατοικίας

Τελικά, ισχύει η αναστολή πλειστηριασμών σε ευάλωτους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας, μετά από έναν απίστευτο... μύλο παλινωδιών της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Ολα ξεκίνησαν από μια ανακοίνωση Τύπου που έστειλε η ΕΕΤ στις 19:45 της Παρασκευής. Εκεί, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών ανακοίνωνε ότι εκτός των εκτεταμένων αναστολών πληρωμών και της ενθάρρυνσης των δανειοληπτών να υπαχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα», «παγώνει» τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών.

Περίπου μία ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 20:34, οι συντάκτες του τραπεζικού και οικονομικού ρεπορτάζ έλαβαν νέο ηλεκτρονικό μήνυμα, με το οποίο καλούνταν να αγνοήσουν το αρχικό μήνυμα, καθώς εστάλη εκ παραδρομής!

Τελικά, μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε, στις 21:54 η ΕΕΤ έστειλε εκ νέου την αρχική δήλωση, με την οποία ανακοινώνεται η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ευάλωτους δανειολήπτες.

Η τελική ανακοίνωση της ΕΕΤ

«Οι τράπεζες αναστέλλουν, προσωρινά, τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών.
Oι Τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, συνεπείς με τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την ελληνική οικονομία εν μέσω COVID-19, έχουν προβεί μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος του 2020 σε εκτεταμένες αναστολές υποχρεώσεων για έναν σημαντικό αριθμό δανειοληπτών.

Παράλληλα, οι τράπεζες υποστηρίζουν την υπαγωγή των δανειοληπτών, που έχουν παραχωρήσει την πρώτη κατοικία τους ως εξασφάλιση της δανειακής τους συμβάσεως, στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ του ν. 4714/2020 και ενθαρρύνουν τους δικαιούχους να υποβάλουν σχετική αίτηση.

Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες ανακοινώνουν, επιπρόσθετα, ότι θα εξετάσουν αίτημα αναστολής πλειστηριασμών που αφορούν την πρώτη κατοικία, μέχρι την 31.12.2020, για όσους δανειολήπτες ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων, όπως αυτή καθορίζεται στην ΥΑ Δ13οικ 10747/256/2019 (ιδίως άρθρο 4 αυτής).

Προϋπόθεση για την παραπάνω αναστολή είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ευάλωτο δανειολήπτη στην τράπεζα και η δήλωση άρσης του τραπεζικού του απορρήτου, ώστε να διαπιστωθεί ότι ανήκει στην κατηγορία του ευάλωτου.

Οπου δεν πληρούνται τα κριτήρια χαρακτηρισμού του δανειολήπτη ως ευάλωτου, οι διαδικασίες πλειστηριασμού θα προχωρήσουν κανονικά».

https://www.iefimerida.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια