ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πετάλωμα... τζιτζικιών, γιοκ!

Η κυβερνητική στρατηγική για την ανάκαμψη της χώρας από την CoViD-19, στηρίζεται οικονομικά (κεφαλαιακά), σε 2 άξονες: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και το ευρωπαϊκό πλαίσιο ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2021-2027. Πρόκειται για ένα σύνολο κεφαλαίων, που ξεπερνά τα €70 δισεκατομμύρια. Πολλά χρήματα...

Πρόκειται για ένα ποσό που μετατρέπει το ιστορικό σύνθημα "Λεφτά υπάρχουν", σε… πραγματικότητα, μετά από μία δεκαετία και πλέον.

Τα καλά νέα όμως, σταματούν στο ύψος του ποσού. Από εκεί και πέρα, η ανάκαμψη από την κρίση, μπαίνει σε δύσκολα μονοπάτια. Όλοι γνωρίζουμε ποιες και πόσες δυσκολίες υπάρχουν για την επίτευξη υψηλών ποσοστών απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και πακέτων στήριξης. Λόγω των αναγκών διαφάνειας και της έλλειψης πραγματικά εντάξιμων και υλοποιήσιμων projects κυρίως, αλλά και της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Οι δύο συγκεκριμένοι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί/άξονες, έχουν ακόμη μεγαλύτερες απαιτήσεις από τα σχέδια που θα υποβληθούν με ακόμη περισσότερη ακαμψία, στην τήρηση των όρων.

Με δεδομένες τις δυσκολίες αυτές, είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξει άψογος στρατηγικός σχεδιασμός και εντατική προετοιμασία, τόσο τώρα για την κατάρτιση του εθνικού σχεδίου, όσο και αργότερα στην εφαρμογή και υλοποίηση. Δεν φτάνεις εύκολα, από τα περίπου €2 δισ. της ετήσιας ελληνικής απορροφητικότητας του τρέχοντος ΕΣΠΑ, στην απορρόφηση περισσότερων από €7 δισ. (δυνητικά έως και 9) που απαιτείται για να εισρεύσουν όλα τα κεφάλαια στη χώρα. Όχι με ψευτοσχέδια που μετά βίας αξίζουν το χαρτί στο οποίο έχουν γραφεί και με αερολογίες. Τα βρεγμένα μπαμπακοτσούβαλα, οι πέτρινες... πατάτες και οι "κόπυ-πάστε" (sic) κώδικες, last year αν με καταλαβαίνετε!

Από κυβερνητικής πλευράς, και ενώ απομένουν περί τις 45 ημέρες για τη λήξη της διορίας κατάθεσης του εθνικού σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικρατεί σιγή ιχθύος. Δεν κουνιέται φύλλο...

Πιθανότατα επειδή το έργο έχει συγχωνευθεί με το αρχικό της mandate και έχει ανατεθεί στην επιτροπή Πισσαρίδη. Μακάρι να έχουν έτσι τα πράγματα. Από την ελάχιστη πληροφόρηση που υπάρχει και κάποιες συνεντεύξεις υπευθύνων παραγόντων που διαβάζουμε πάντως, η εντύπωση που σχηματίζεται είναι πως δεν υπάρχει πλήρης γνώση και επίγνωση, τόσο των απαιτήσεων που υπάρχουν όσο και των δυνατοτήτων που δίνονται.

Π.χ. ακούμε από διάφορα κυβερνητικά χείλη πως με αυτά τα κεφάλαια θα γίνει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Το ασφαλιστικό στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη πληγή της οικονομίας της και πηγή μεγάλων δεινών, αλλά δεν είναι δυνατόν η μεταρρύθμισή του να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια. Εκτός εάν κάποιος στα κυβερνητικά έδρανα έχει σκεφτεί για σχέδια επενδύσεων των διαθεσίμων των ταμείων.

Αυτό, ως ιδέα, δεν είναι παράλογη και θα μπορούσε να συμβεί. Εάν ο ΕΦΚΑ και οι λοιπές δομές του ασφαλιστικού δεν ήταν στην χρηματοοικονομική κατάσταση που είναι. Με την παρούσα κατάσταση όμως, για να περιγραφούν μόνο τα προβλήματα που θα συναντούσε μια τέτοια προσπάθεια, θα χρειαζόταν να γραφτεί… εγκυκλοπαίδεια.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους στην Ελλάδα ότι, αυτά τα δύο "πακέτα", αποτελούν την τελευταία ευκαιρία της. Ευκαιρία να τα εκμεταλλευτεί και να "μεταμορφωθεί" σε μία σύγχρονη, Ευρωπαϊκή χώρα του 2020.

Θα πρέπει όλοι να κινηθούν με πρωτοποριακή σκέψη και εμπνευσμένες στρατηγικές, τα οποία θα προβλέπουν σοβαρά, καινοτόμα και μακρόπνοα σχέδια. Η εποχή των ντουβαριών, του τσιμέντου και του… πεταλώματος τζιτζικιών, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Όσο συντομότερα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο το καλύτερο, για όλους!

Πέτρος Λάζος
petros.lazos@capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια