ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ο χρόνος του Ερντογάν τελειώνει… στον πάτο λίρα και οικονομίαΆλλο ένα ψυχολογικό όριο έσπασε το τουρκικό νόμισμα στην κατρακύλα του προς τα κάτω – Παρά τις προσπάθειες για συγκράτηση της πτώσης του, η λίρα έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό με καταλύτη την υποβάθμιση του τουρκικού τραπεζικού συστήματος από τη Moody’s. Σε νέο χαμηλό υποχωρεί αυτή την ώρα η ισοτιμία του τουρκικού νομίαμστος, καθώς οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να υποστηρίξει την ισοτιμία του νομίσματος να μην επιδεινωθεί πέρα του 7,5 δεν πέτυχαν.
Καταλυτική για τη νέα υποχώρηση της λίρας ήταν η υποβάθμιση του τουρκικού τραπεζικού συστήματος από τον οίκο Moody’s αλλά και οι προειδοποιήσεις του οίκου αξιολόγησης για αυξηση του ρίσκου «κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών» (κωδική λέξη για χρεοστάσια) αλλά και αυξεμένη πιθανότητα επιβολής capital controls.

Τι τελευταίες μέρες ήταν εμφανής η προσπάθεια της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει την ισοτιμία κάτω από το 7,50. Πουλώντας (δανεικά) δολάρια, το τουρκικό καθεστώς προσπάθησε να κρατήσει τη σχέση ανταλλαγής κάτω από τις επτάμισι λίρες για ένα δολάριο. Η αδυναμία να το συγκρατήσει και σήμερα είναι ένδειξη ότι η δύναμη πυρός της τουρκικής κεντρικής τράπεζας έχει βρει τα όριά της.

Γιατί η υποβάθμιση των τουρκικών τραπεζών έχει σημασία

Η υποβάθμιση του τουρκικού τραπεζικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για τον τούρκο Πρόεδρο, καθώς τα διεθνή κεφάλαια γίνονται ακριβότέρα για τις τουρκικές τράπεζες. Σε συνδυασμό με μια ισοτιμία που υποχωρεί ραγδαία, δεν έχουν μόνο ακριβότερο επιτόκιο αλλά καθίσταται και πιο δύσκολη η αποπληρωμή τους.

Οι περιορισμοί στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα θα μειώσουν τη στρόφιγγα των δανείων στο εσωτερικό, και θα αυξήσουν τα επιτόκια, ακυρώνοντας τις προσπάθειες Ερντογάν να μεγαλώσει τη φούσκα της πίστωσης στη χώρα και να παρουσιάσει πλασματική ανάπτυξη.

Επιπλέον το γεγονός ότι οι εισροές συναλλάγματος στη χώρα έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί (έχουν μειωθεί οι επενδύσεις, τα τουριστικά έσοδα και τα έσοδα από τις εξαγωγές), διαμορφώνει μια τέλεια καταιγίδα για τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά και για τους Τούρκους πολίτες, οι οποίοι ξεφορτώνονται κακήν κακώς το νόμισμα που καταρρέει για να αγοράσουν δολάρια και ευρώ.

www.defence-point.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια