ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Οι 28 του ΝΑΤΟ καλούνται να αποφασίσουν με ποιον είναι


Η Ελλάδα ενημερώνει επίσημα το ΝΑΤΟ για την παράνομη και προκλητική στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατόπιν αιτήματος της Αθήνας, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Γενς Στόλτεμπεργκ, όρισε ως μέρος της σημερινής συνεδρίασης του συμβουλίου των 30 πρέσβεων των χωρών μελών της συμμαχίας, την ενημέρωση για το θέμα.

Έτσι, ο Έλληνας πρέσβης θα εκθέσει αναλυτικά στους 29 συναδέλφους του, συμπεριλαμβανομένου και του Τούρκου τις ενέργειες της Τουρκίας που καταστρατηγεί όχι μόνον το διεθνές δίκαιο αλλά και τον ίδιο τον καταστατικό χάρτη της συμμαχίας. Δεν θέτει μόνο σε κίνδυνο την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή αλλά απειλεί και το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Το δεύτερο μήνυμα της Ελλάδας προς το ΝΑΤΟ και ειδικότερο τον γενικό γραμματέα είναι το ότι δεν υπάρχει περίπτωση για καμία συζήτηση επί τεχνικών και άλλων θεμάτων εφόσον πρώτα δεν απομακρυνθούν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα όλα τα πλοία, ερευνητικά και πολεμικά.

Μόνον τότε, θα τονιστεί θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις τεχνικές και ουσιαστικές.

Μετά τη συνεδρίαση θα έχουμε μια πρώτη καθαρή ένδειξη του συσχετισμού των δυνάμεων μέσα στο ΝΑΤΟ καθώς σε μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει όλοι να τοποθετηθούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Όλα τα παραπάνω, αποδεικνύουν ότι το διπλωματικό σκάκι συνεχίζεται και το παιχνίδι είναι εξαιρετικά αμφίρροπο με μετωπικές επιθέσεις, στρατηγικές κινήσεις και μπλόφες.

Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να καθίσει σε τραπέζι διαλόγου χωρίς να έχει το έλεγχο της κατάστασης και κυρίως των θεμάτων που θα συζητηθούν.

Η συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν

Από την άλλη πλευρά, όλα τα παραπάνω ίσως αποκτήσουν πολύ μικρότερη σημασία καθώς στην προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μπορεί να αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα.

Δεν είναι μόνο οι συμφωνίες για τα rafale ή τις φρεγάτες. Είναι κυρίως η πληροφορία ότι ενδεχομένως αύριο θα ανακοινωθεί η νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που θα περιλαμβάνει και στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής.

Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο σύμφωνο με τη Γαλλία, μια χώρα που μετέχει και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και έχει το συγκεκριμένο ειδικό βάρος της αμυντικής της βιομηχανίας, αλλάζει τα δεδομένα και αναδιατάσσει δυνάμεις, προς όφελος της Ελλάδας.

https://hellasjournal.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια