ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Jerusalem Post: Προκαλεί την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ο Ταγίπ. «Το έπος των απειλών στη Μεσόγειο συνεχίζεται»


«Το έπος των απειλών στη Μεσόγειο συνεχίζεται»

Η Τουρκία συνεχίζει να εντείνει την κρίση στη Μεσόγειο, τρεις μέρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες την επέπληξαν για τη φιλοξενία της Χαμάς, αναφέρει ο αρθρογράφος Seth J. Frantzman στην εφημερίδα Jerusalem Post.

Όπως αναφέρει, η Άγκυρα προβαίνει τώρα σε πιο απειλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας και προκαλεί ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπως και με το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη. Το εν λόγω παράνομο μνημόνιο αποκόπτει την Ελλάδα από την Κύπρο, παραβιάζει τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου και βλάπτει τη συμφωνία του αγωγού Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου.

Τουρκικά πολεμικά πλοία, υπό το πρόσχημα ερευνητικής αποστολής, συνεχίζουν να προκαλούν εντάσεις, καθώς οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν στείλει πολεμικά στην περιοχή.

Τίτλος του ρεπορτάζ: «Το έπος των απειλών της Τουρκίας στη Μεσόγειο συνεχίζεται». Υπότιτλος: «Τουρκικά πολεμικά υπό το πρόσχημα ερευνητικής αποστολής συνεχίζουν να προκαλούν εντάσεις, καθώς οι ΗΠΑ και η Γαλλία στέλνουν πολεμικά πλοία».

Είναι δύσκολο να παρακολουθεί κάποιος την ατζέντα της Τουρκίας διότι κάθε μέρα αλλάζει η πολιτική της Άγκυρας. Για παράδειγμα, πριν από μέρες τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα τουρκικά πολεμικά στη Μεσόγειο, κοντά στην Ελλάδα, θα επέστρεφαν στη βάση τους.

Στη συνέχεια, τα ΗΑΕ έστειλαν F-16 στην Κρήτη για κοινή άσκηση και οι ΗΠΑ επέπληξαν την Τουρκία επειδή φιλοξένησε την ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Η Ελλάδα διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο, από την Τετάρτη. Οι Γάλλοι έστειλαν αεροσκάφη Rafale και μια φρεγάτα.

Ο Υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Florence Parly , δήλωσε ότι το Παρίσι επιθυμεί συνεργασία και δεν θέλει η Μεσόγειος να μετατραπεί σε περιοχή αστάθειας.

«Δεν πρέπει να γίνει πεδίο παιγνιδιών για τις εθνικές φιλοδοξίες κάποιων», δήλωσε, απευθυνόμενη στην Άγκυρα. Το πρακτορείο ειδήσεων Al-Ain του Κόλπου είναι ενθουσιασμένο που η Γαλλία συμμετέχει στις ασκήσεις.

Η Τουρκία προωθεί ένα κύμα εξτρεμιστικού και θρησκευτικού εθνικισμού, με εκφραστή το κυβερνών κόμμα AK. Το κόμμα μετέτρεψε πρόσφατα δύο ιστορικές εκκλησίες σε τζαμιά στην Κωνσταντινούπολη, και διοργανώνει ολοένα και περισσότερες συγκεντρώσεις για τον Τούρκο Πρόεδρο R.T. Erdogan, κατά τις οποίες απειλεί να «απελευθερώσει» το Αl-Aqsa στην Ιερουσαλήμ, την Ελλάδα, τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες .

Στο πλαίσιο του εξτρεμισμού που προωθεί η Άγκυρα, υπάρχουν αυξανόμενες απαιτήσεις για κατάληψη μεγάλου μέρους της Μεσογείου. Η Τουρκία δήλωσε στις 26 Αυγούστου ότι δεν θα κάνει παραχωρήσεις στην Αθήνα, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε συνομιλίες χωρίς αποκλιμάκωση.

Η Τουρκία έχει μακρά ιστορία στις απειλές και στην πρόκληση κρίσεων προς το συμφέρον της. Πριν από μερικές μέρες, φάνηκε ότι η Τουρκία έστρεψε το ενδιαφέρον της από τη Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα, όταν καυχήθηκε για την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου εκεί.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται να διεξάγει έρευνες σε ελληνικά οικονομικά ύδατα. Ωστόσο, οι δηλώσεις της Τετάρτης και τα σχόλια της Γαλλίας δείχνουν ότι η ένταση δεν φαίνεται να υποχωρεί.

Jerusalem Post
HellasJournal

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια