ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Γερμανία και οι συνοδοιπόροι της ξέπλυνα την κατοχική δύναμη

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Γερμανία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, έχουν μπλοκάρει κάθε έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ενθαρρύνοντας την τουρκική επιθετικότητα. Η στάση τους, καθώς και μιας άλλη ομάδας εταίρων μας, ξεπλύνουν την επεκτατική πολιτική της κατοχικής Τουρκίας και αφήνουν τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν να εφαρμόζει βαθμηδόν τη στρατηγική ελέγχου της ανατολικής Μεσογείου.

Δίπλα στους Γερμανούς, σύμφωνα με ανάρτηση του Τούρκου νομικού, Musa Cömert, οι χώρες που έθεσαν βέτο στη δήλωση ήταν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Μάλτα( πηγή sigmalive).

Παρά το γεγονός ότι στην έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., την περασμένη Παρασκευή, δεν αναμένονταν αποφάσεις, ωστόσο, υπήρχε μια ελπίδα πως η Ένωση θα έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία. Ούτε μήνυμα δεν επέτρεψε να σταλεί, το γερμανικό μπλοκ. Το προσχέδιο δήλωσης, που προετοίμασε και παρουσίασε η Αθήνα απορρίφθηκε από τους Γερμανούς και τους συνοδοιπόρους τους.

Πέραν από την γερμανική Προεδρία της Ένωσης, τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και οι ΗΠΑ, εξ όσων έγινε γνωστό δεν ευνοούν την υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Αναπτύσσουν ένα αφήγημα πως οι κυρώσεις δεν βοηθούν και ότι προέχει η έναρξη διαλόγου. Διάλογο προκρίνουν τόσο η Αθήνα όσο και Λευκωσία. Και σαφώς αυτή είναι η επιδίωξη. Ωστόσο, με τη στάση των τρίτων και τις εμμονές της Τουρκίας, ο όποιος διάλογος θα ξεκινήσει στη βάση των νέων τετελεσμένων που θα επιβάλλει η κατοχική δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό γιατί αφήνεται η Άγκυρα να συνεχίζει τις παράνομες έρευνες ενώ το επικίνδυνο είναι πως χαρακτηρίζουν ως «αμφισβητούμενες». Αυτό είναι που επιδιώκει η κατοχική Τουρκία, στα πλαίσια της προώθησης της επεκτατικής της πολιτική.

Τόσο η Γερμανία όσο και ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν μπορούν να παίξουν διαμεσολαβητικό ρόλο και κακώς τους έχει επιτραπεί. Εν πρώτοις γιατί η Ε.Ε. πρέπει να στηρίζει τα κράτη-μέλη και όχι να κρατά ίσες αποστάσεις. Κατά δεύτερο, Το Βερολίνο έχει σοβαρά οικονομικά κι άλλα συμφέροντα με την Τουρκία και στις παρεμβάσεις του αυτά προτάσσει. Ο δε κ. Μπορέλ έχει αποδείξει πως δεν εκφράζει τα συμφέροντα των κρατών-μελών…

Η στάση της Ε.Ε. στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την κατοχική Τουρκία: Ότι μπορεί να συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες του «Όρουτς Ρέις», μέχρι και τη λήξη της παράνομη NAVTEX. Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρώσει την αποστολή. Και θα προσέλθει στο διάλογο με ένα τετελεσμένο.

Την ίδια ώρα, στον ορίζοντα φαίνεται να προωθείται μια ακόμη τουρκική αξίωση. Την αποδοχή ενός μορατόριουμ στις έρευνες και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Πρέσβη και Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ιταλίας στην Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ (PSC), Μάρκο Περονάτσι, «ένα μορατόριουμ για την εκμετάλλευση σε αμφισβητούμενες περιοχές είναι μια υπό συζήτηση επιλογή». Δηλαδή, να σταματήσουν οι νόμιμες έρευνες για να σταματήσουν οι παράνομες. Την ίδια ώρα εδραιώνεται η φρασεολογία των «αμφισβητούμενων περιοχών». Ό,τι δηλαδή, παράνομα και παράλογα, διεκδικεί η Τουρκία θεωρείται «αμφισβητούμενη περιοχή». Όλα αυτά θα τα βρουν μπροστά τους καθώς ο Ερντογάν δεν πρόκειται να περιοριστεί σε Ελλάδα και Κύπρο, Λιβύη, Συρία καθώς του στρώνεται ( ευρωπαϊκό) χαλί.

https://www.apopseis.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια