ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Δεν υπάρχει «παρών» στα Εθνικά θέματα!


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πριν από λίγους μήνες τασσόταν αναφανδόν υπέρ της υπογραφής συμφωνίας με την Αίγυπτο, έστω και τμηματικής όπως τόνιζε χαρακτηριστικά, κατανοώντας τη σημασία που θα είχε μία τέτοια κίνηση ώστε να ακυρωθεί στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η κυβέρνησή του μάλιστα είχε προχωρήσει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση και είχαν ολοκληρωθεί αρκετοί γύροι συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Καΐρου, πριν από την ήττα στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν χθες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία με την Ιταλία αλλά θα δηλώσουν «παρών» στην ελληνοαιγυπτιακή, γιατί όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση «το κείμενο αυτό μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά προηγούμενα σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις».

Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας έλαβε την απόφαση όχι γιατί ανησυχεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στα εθνικά μας θέματα η συμφωνία του Καΐρου, αλλά προκειμένου να καθησυχάσει τις αντιμαχόμενες τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ που βγήκαν στα χαρακώματα με καθημερινές τους αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ερντογάν έχει βγάλει τον τουρκικό στόλο νότια του Καστελλόριζου, απειλεί καθημερινώς Αθήνα και Κάιρο και δηλώνει ότι η συμφωνία είναι παράνομη αλλά ο κ. Τσίπρας ανησυχεί για το εάν τα άρθρα της μελλοντικά επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις. Στην ουσία το μόνο που φοβίζει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματός του.

Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι «53+» της ομάδας Τσακαλώτου που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας καλώντας μάλιστα τους συντρόφους τους στον ΣΥΡΙΖΑ να αφήσουν στην άκρη τις χλαμύδες των πολεμιστών και να δουν με ρεαλισμό τις διπλωματικές εξελίξεις και από την άλλη οι προσκείμενοι στη γραμμή Κοτζιά, ο οποίος ισχυρίζεται ότι με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία σημειώθηκε εθνική υποχώρηση.

Ακόμη και χθες ο κ. Κοτζιάς τα έβαζε με τον Τσακαλώτο φωτογραφίζοντάς τον ότι κατά τις διαπραγματεύσεις για τις Πρέσπες ήθελε απλώς το όνομα «Μακεδονία» για τη FYROM χωρίς την προσθήκη «Βόρεια», φαίνεται ότι θα έχουμε ακόμη πολλά επεισόδια εντός και εκτός της Κουμουνδούρου.

Μπροστά στον κομματικό εμφύλιο ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται ως «Πόντιος Πιλάτος».

Απορρίπτει τις θέσεις που μέχρι πρότινος υποστήριζε και επικαλείται προβληματισμούς τους οποίους δεν έχουμε ακούσει ούτε από την άλλη πλευρά.

Στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ δειλιάζει να τοποθετηθεί ευθέως σε ένα ζήτημα μείζονος σημασίας και αρνείται να δώσει τα εύσημα στην ελληνική διπλωματία γιατί σε μία κρίσιμη για χώρα συγκυρία πέτυχε την υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας που πετά στον κάλαθο των αχρήστων το ψευδομνημόνιο του Ερντογάν με τη λιβυκή διοίκηση της Τρίπολης.

Το διακύβευμα είναι σαφές, όμως ο κ. Τσίπρας προτάσσει τον εσωκομματικό πόλεμο από τις ανάγκες της εξωτερικής μας πολιτικής.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Η διακοπή της καθημερινής ενημέρωσης από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά δυστυχώς εκλήφθηκε από την κοινή γνώμη ως οριστική εξάλειψη του κορονοϊού με αποτέλεσμα να υπάρξει γενική χαλάρωση με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε την επανέναρξη των συνεντεύξεων και το μέτρο αυτό είναι σημαντικό για την ενημέρωση των πολιτών αλλά και για να τονιστεί η σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεφύγει και η διασπορά του ιού στη χώρα γίνεται με ρυθμούς που δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Η επιστροφή της τακτικής ενημέρωσης ήταν επιτακτική καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δεύτερη φάση της πανδημίας ενώ ταυτόχρονα έχουν «ξεθαρρέψει» και αρκετοί «ψεκασμένοι» που διακινούν fake news για τις μάσκες και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει η επίσημη Πολιτεία.


Πάνος Αμυράς
eleftherostypos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια