ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΠΩΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΙ

Διαβάσαμε λοιπόν σε άρθρο οτι "χαρισαμε στην Αίγυπτο " 17% της ΑΟΖ.
Ο καλύτερος τρόπος για να επιβεβαιώσεις κάτι ειναι να μετρήσεις μόνος σου. Ευτυχώς υπάρχουν τα εργαλεία (google maps) και με μια ακρίβεια 2-3% μπορείς να μετρήσεις.
Το άρθρο που έχω υπόψιν μου λέει οτι η αναλογία ακτών μας με την Αίγυπτο ειναι 1,03:1 αρα εμείς έπρεπε να πάρουμε το 51-52%.

Κάνοντας λοιπόν τη μέτρηση προέκυψε ότι:

Α)
Η ακτογραμμή της Αιγύπτου είναι περιπου 110νμ (1νμ=1,852χλμ) απο τον 26-28ο μεσημβρινό. Η δική μας επειδή διακόπτεται, μετρήθηκε με 2 τρόπους..... α/ με το μήκος των ακτών των νησιών που προβάλλονται στην επίμαχη περιοχή φτιάχνοντας στοιχειώδεις γραμμές βάσεις και β/ φτιάχνοντας γραμμές βάσεις απο την Κρήτη ως τη Ρόδο και αφαιρώντας τα ανοίγματα. Κατά προσέγγιση η δική μας ακτογραμμή ειναι 75-76νμ, άρα η Αίγυπτος υπερέχει με 1,4:1 και οχι εμείς (και πως θα μπορούσε άλλωστε εφόσον έχουμε νησιά και οχι συνεχή ηπειρωτική ακτογραμμή. )

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Τα παραπάνω αποτελέσματα βγαίνουν αν (επειδή κάναμε μερική οριοθέτηση) μετρήσουμε μήκος ακτών μόνο μεταξή 26ου και 28ου μεσημβρινού.
Αν μετρήσουμε ΟΛΗ την Ελληνική Ακτογραμμή απο την δυτική Κρήτη μέχρι το Καστελλοριζο (η οποία "βλέπει" και την επίμαχη περιοχή, και ΟΛΗ την Αιγυπτιακή απο τα Σύνορα της Λιβυης μέχρι τα σύνορα της Γάζας, η αναλογία εκτοξεύεται στο 1:2,29 υπέρ των Αιγυπτίων

Β.) Η εκτιμηση (που υποτείθεται οτι έχει γίνει απο ειδικό εμπειρογνωμονα) γινεται απο τα 6 και τα 12 μίλια, ενώ η σωστή εκτίμηση γίνεται απο τις ακτές. (η Σύμβαση αναφέρει οτι η ΑΟΖ φθάνει μέχρι 200νμ απο την ακτή)

Γ.) Η εκτίμηση λόγω του οτι γίνεται απο τα 6 κ 12 μιλια λαμβάνει υπόψιν της και ακατοίκητα νησιά, όπως το Κουφονήσι Λασιθίου το οποία δεν έχουν ΑΟΖ.


Aνάρτηση Χρήστος Κ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια