ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Δεν έπεισε τους επενδυτές το κοίτασμα που ανακοίνωσε ο Ερντογάν


Με επιφυλάξεις υποδέχθηκε η αγορά τις ανακοινώσεις Ερντογάν για την ανακάλυψη ενός τεραστίου κοιτάσματος ύψους 320 δισ. κυβικών μέτρων στην Μαύρη Θάλασσα. Η τουρκική λίρα δεν κατάφερε να διατηρήσει τα αρχικά της κέρδη έναντι του δολαρίου και υπότιμήθηκε ξανά, φτάνοντας στα 7,30 έναντι του αμερικανικού νομίσματος (νωρίτερα είχε υποχωρήσει στα 7,29).

Πτωτικά όμως κινείται και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, καταγράφοντας πτώση
1,5%, ίσως επειδή οι επενδυτές ανέμεναν κάτι ακόμη πιο εντυπωσιακό απ’ όσα ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνει το Bloomberg.

Επιφυλάξεις χαρακτηρίζουν και τις πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών. Εκτιμούν ότι ο Ερντογάν βιάστηκε να μιλήσει και ότι η υπέρμετρη αισιοδοξία του μπορεί να μην βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, καθώς ουδείς ακόμη γνωρίζει την πλήρη εικόνα, δηλαδή κατά πόσο το κοίτασμα είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο, πιο είναι το κόστος των εξορύξεων και αν η παραπαίουσα τουρκική οικονομία θα μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτό.

«Κρίνοντας από τις ανακοινώσεις του Τ. Ερντογάν, φαίνεται ότι μέσα σε περίπου ένα μήνα κατάφεραν να αναλύσουν τα δεδομένα, να καθορίσουν τις ποσότητες του φυσικού αερίου που είναι διαθέσιμες, να αποφασίσουν ότι το project είναι εμπορικά βιώσιμο και ότι οι πρώτες ποσότητες αερίου θα αρχίσουν να εξάγονται από το 2023 και μετά», αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter o Wolfango Piccoli από την Teneo Intelligence.

Σύμφωνα με τον David Sheppard, εξειδικευμένο συντάκτη των FT στα ενεργειακά θέματα, θα χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες για το αν το κοίτασμα είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο ή όχι, πολλώ δε μάλλον όταν οι έρευνες στο Tuna Block 1 ξεκίνησαν μόλις στα τέλη Ιουλίου. Ο ίδιος επισημαίνει ότι εφόσον ισχύουν όσα ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος και το νέο κοίτασμα είναι 320 δισ. κ.μ, τότε μιλάμε για μια ποσότητα 40% μικρότερη σε σύγκριση με το γιγάντιο κοίτασμα Ζορ το οποίο είχε ανακαλυφθεί το 2015 στην Αίγυπτο.

Ένας λόγος πάντως για τον οποίο η αγορά δείχνει επιφυλακτική απέναντι στις ανακοινώσεις Ερντογάν είναι επειδή κάνει «focus» στην άμεση αντιμετώπιση της έλλειψης των συναλλαγματικών διαθεσίμων στην Τουρκία. Έλλειψη, η οποία δεν αντιμετωπίζεται με ανακοινώσεις για ένα κοίτασμα, που ακόμη και αν είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο, θα μεσολαβήσει ένας ορίζοντας τουλάχιστον 3 ετών, προτού αυτό συμβεί.

Η αγορά εκτιμά ότι η ρευστότητα της τουρκικής οικονομίας έχει στραγγίξει, ενώ η αγωνία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι από την Τετάρτη μείωσε κατά το ήμισυ τα όρια δανεισμού των τουρκικών τραπεζών για τις συναλλαγές μίας ημέρας (overnight) στη διατραπεζική αγορά χρήματος. Όσο για τα επιτόκια, διατηρήθηκαν αμετάβλητα.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έλαβε την απόφαση αυτή για να στηρίξει την καταπονημένη λίρα, η οποία την Τρίτη είχε καταγράψει νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία για κάθε δολάριο είχε διαμορφωθεί στις 7,4017 λίρες. Ταυτόχρονα η κεντρική τράπεζα της χώρας συνέχισε να διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, σύμφωνα με το αίτημα του προέδρου Τ. Ερντογάν για παραμονή τους σε χαμηλό επίπεδο.

https://www.liberal.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια