ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η Κύπρος δεν είναι μόνη - ΜΟΝΙΜΗ Στρατιωτική παρουσία & Αεροναυτικές ασκήσεις με Ελλάδα, Γαλλία & Ιταλία απέναντι στον Ερντογάν


Η Πρωτοβουλία Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD) ανακοινώθηκε επισήμως την Τετάρτη. Σηματοδοτεί τη μόνιμη στρατιωτική παρουσία Eλλάδος, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας στην περιοχή και ξεκινά με την αεροναυτική άσκηση «Ευνομία», νοτίως της Κύπρου

Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Ιταλία μονιμοποιούν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω της Πρωτοβουλίας Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD) που ανακοινώθηκε επισήμως την Τετάρτη.

Η QUAD σηματοδοτεί τη συλλογική ναυτική και αεροπορική στρατιωτική παρουσία των τεσσάρων χωρών στην περιοχή και εναρκτήρια δραστηριότητά της αποτελεί η άσκηση «Ευνομία» (ΕUNOMIA) με τη συγκέντρωση εναέριων και ναυτικών μέσων, αλλά και προσωπικού από τις τέσσερις χώρες, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, από τις 26 Αυγούστου μέχρι τις 28 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας:

«Η τετραμερής συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας καταδεικνύει τη συλλογική και πλήρη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνές Δικαίου, για διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, τον σεβασμό των κανόνων δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Οι εντάσεις και η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί, λόγω των παρατεταμένων συγκρούσεων στην περιοχή, καθώς επίσης και λόγω των αυξημένων προστριβών για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τον θαλάσσιο χώρο (όρια, μετανάστευση, ροές κ.λπ.).

Οι εντάσεις αυτές επιδεινώνονται από την ανακάλυψη υπεράκτιων φυσικών πόρων στην περιοχή.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και του εθιμικού διεθνούς δικαίου, η οποία είναι δεσμευτική και για τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει».

«Η εν λόγω πρωτοβουλία αποσκοπεί στην κοινή επίγνωση κατάστασης, και καταδεικνύει τη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης», τονίζεται στην ανακοίνωση που καταλήγει:

«Ως πρώτη δραστηριότητα της εν λόγω πρωτοβουλίας, που σηματοδοτεί και την έναρξή της, με την ονομασία EUNOMIA, θα είναι η συγκέντρωση εναέριων και ναυτικών μέσων, αλλά και προσωπικού από τις τέσσερις χώρες, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, από τις 26 Αυγούστου μέχρι τις 28 Αυγούστου 2020 και η συνεργασία στην διεξαγωγή των σχεδιαζόμενων ενεργειών.

Σε αυτές θα περιλαμβάνεται μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων επιφανείας και αεροπορικών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

Η τετραμερής πρωτοβουλία θα συμβάλει στην επίτευξη μιας ενισχυμένης συλλογικής ναυτικής και αεροπορικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, το διάλογο και στη συνεργασία.

Η διπλωματική οδός πρέπει να παραμείνει ο προνομιακός τρόπος διευθέτησης των ζητημάτων, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας κατά νου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή».

Από την Τρίτη εν τω μεταξύ, ζεύγος ελληνικών F-16 έχει προσγειωθεί στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, προκειμένου να συμμετάσχει στην τετραμερή άσκηση «Ευνομία».

Σημειώνεται ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να διεξαχθεί και η συνεκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με ελληνικά στην περιοχή της Κρήτης. Ηδη στη Σούδα, στην 115 Πτέρυγα Μάχης, έχει φτάσει με μεταγωγικά αεροσκάφη προσωπικό των Εμιράτων και αναμένεται και η άφιξη των μαχητικών.

https://www.protagon.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια