ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Το παρασκήνιο της συνομιλίας Τραμπ με Μητσοτάκη και Ερντογάν


Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία: ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ενόχληση στις ΗΠΑ για τη στάση της Τουρκίας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Εντείνονται οι κινήσεις της Αθήνας στη διπλωματική σκακιέρα επιχειρώντας τη διπλωματική απομόνωση του Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες εκδηλώνουν στο ανώτατο επίπεδο το ενδιαφέρον τους για τα τεκταινόμενα στην περιοχή, με το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Λευκός Οίκος δια της διπλωματικής οδού ενημέρωσε το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επικοινωνήσει μαζί του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τηλεφωνικό ραντεβού κλείστηκε για τις οκτώ το απόγευμα, ενώ για την πραγματοποίηση του χρησιμοποιήθηκε ειδική κρυπτογραφημένη συσκευή της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρούσες στην επικοινωνία ήταν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και η πρέσβης μας στην Ουάσινγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.


Παρούσες στην επικοινωνία ήταν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και η πρέσβης μας στην Ουάσινγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.- Φωτογραφία: ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Έμπειροι διπλωμάτες αποτιμούν θετικά την κίνηση Τραμπ. Η αμερικανική διπλωματία τους τελευταίους μήνες έχει στηρίξει πολλαπλώς τις ελληνικές θέσεις και έχει χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα για τις προκλήσεις της Άγκυρας. Πολλοί είχαν αμφισβητήσει αν την ίδια άποψη έχει και ο Λευκός Οίκος, λόγω των θετικών αναφορών που έχει κάνει για την προσωπική σχέση που διατηρεί με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η χθεσινή πρωτοβουλία εκλαμβάνεται ως προσπάθεια του Αμερικανού Προέδρου να στείλει μήνυμα πως ακούει τις ελληνικές θέσεις, ενώ εκτιμάται ότι η ενόχληση από τις κινήσεις Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή και η αστάθεια που δημιουργεί έχει πλέον φτάσει στο ανώτατο κλιμάκιο του Λευκού Οίκου.

Ο κ. Μητσοτάκης, έθεσε τους δύο βασικούς κινδύνους που προκύπτουν από τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή. Κυρίαρχο πρόβλημα είναι ο κίνδυνος που ελλοχεύει για την ειρήνη και την σταθερότητα συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δοκιμάζονται τα όρια και η συνοχή του ΝΑΤΟ. Επέμεινε στην συμβολή της Ελλάδας στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση για την συνέχεια τον άμεσο τερματισμό των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας.

Το ενδιαφέρον του κ. Τραμπ για τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύει επίσης την διάθεση του αμερικανικού παράγοντα να παίξει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις και να διατηρήσει τον σταθεροποιητικό του ρόλο στην περιοχή.

Εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου
Η Αθήνα δείχνει αποφασισμένη να αξιοποιήσει όλα τα δικαιώματα που της παρέχει το Διεθνές Δίκαιο και να εφαρμόσει τις προβλέψεις του. Είναι και αυτό άλλο ένα μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η Ελλάδα θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η κύρωση των δύο συμφωνιών για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, όπως επίσης η ανακοίνωση επέκτασης των χωρικών υδάτων σε 12 ν.μ. στο Ιόνιο είναι η αρχή. Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε έναρξη συζητήσεων με την Αλβανία για την χάραξη ΑΟΖ και λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες (ωκεανογραφικές κ.α.) μελετούν τους χάρτες ώστε το προσεχές διάστημα να υπάρξει επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και στην περιοχή που περιλαμβάνει η Συμφωνία με την Αίγυπτο, νοτίως της Κρήτης. Στρατηγική της κυβέρνησης είναι να δείξει προς όλους τους παράγοντες ότι τα θέματα αυτά λύνονται μόνο μέσα από την συνεννόηση και τους κανόνες Δικαίου, λειτουργεί σταθεροποιητικά στην περιοχή και είναι διατεθειμένη να ασκήσει τα κυριαρχικά συμφέροντα της χώρας σε κάθε γωνιά της.

Παρουσιάζεται η λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας
Εν τω μεταξύ, ξεκινά σήμερα στο Βερολίνο η άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Εκεί ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, αναμένεται να παρουσιάσει την λίστα κυρώσεων για την Τουρκία και να γίνει αναλυτική συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή και την προκλητικότητα της Άγκυρας. Η Ελλάδα προσδοκά σε κυρώσεις που θα καταστήσουν σαφές ότι εάν η τουρκική παραβατικότητα συνεχιστεί, θα επιφέρει συνέπειες. «Κυρώσεις που θα δαγκώνουν», είπε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σκιαγραφώντας την ελληνική επιδίωξη. Δεν αναμένεται πάντως λήψη αποφάσεων, καθότι πρόκειται για άτυπο Συμβούλιο και όλα θα κριθούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Πριν την έναρξη του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον ΓΓ του Νάτο, Γιάν Στόλτενμπεργκ.

Eρντογάν στον Τραμπ: «Δεν δημιουργούμε εμείς αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο»
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ ο Ερντογάν υποστήριξε στη συνομιλία του με τον Τραμπ ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιουργεί αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Του υπογράμμισε δε ότι η Άγκυρα θα αποδείξει με «συγκεκριμένες ενέργειες» τη βούλησή της για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου για το ζήτημα.

Η διαμεσολάβηση της Γερμανίας για αποκλιμάκωση στην αν. Μεσόγειο
Σημειώνεται ότι διαμεσολαβητική προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο έχει αναλάβει και η Γερμανία. Σύμφωνα με την υπ. Αμυνας Ανεγκρέτ Καρενμπάουερ δήλωσε χθες ότι η ελληνοτουρκική κρίση δεν είναι μόνο θέμα των δυο χωρών, αλλά «μας άφορα όλους την ΕΕ και το ΝΑΤΟ». «Η Γερμανία προσπαθεί να μεσολαβήσει και να δρομολογήσει πολιτική λύση. Πρόκειται για σύνθετα ζητήματα, δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Με τους κ. Παναγιωτόπουλο και (τον κύπριο υπουργό Άμυνας) Πετρίδη συμφωνήσαμε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης» πρόσθεσε η υπουργός Άμυνας.

Ο αποκαλυπτικός διάλογος: «Οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου»
Ωστόσο, αποκαλυπτικός ήταν ο διάλογος μεταξύ του Ζοζέπ Μπορέλ και της Ανεγκρετ Κράμπ Κάρενμπαουερ ο οποίος έγινε γνωστός, εξαιτίας ενός μικροφώνου που ήταν... ανοικτό.

Συγκεκριμένα, στην Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας ερωτήθηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής πώς εξελίχθησαν οι επαφές με Αθήνα και Άγκυρα.

Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας, η οποία προφανώς δεν είχε αντιληφθεί ότι το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό, απάντησε: «Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά».

Ο Μπόρελ απάντησε ότι «οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο», και ότι «πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι». «Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκε και με τον Πρόεδρο Ερντογάν την Παρασκευή», του απάντησε η Καρενμπάουερ.

Δείτε το βίντεο


Πηγή: iefimerida.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια