ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ο άξονας Τουρκία-Πακιστάν αγγίζει το Αιγαίο - Η πυρηνική διάσταση και η τρομοκρατία

Στην προσπάθεια της να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο στην Μεσόγειο, η Τουρκία αξιοποιεί ένα δυνατό γεωπολιτικό της χαρτί, την συμμαχία της με το Πακιστάν. Οι δύο χώρες πραγματοποίησαν ναυτική άσκηση εντός της ελληνικής ΑΟΖ, γύρω από το Καστελόριζο. Προηγουμένως ένα πακιστανικό πολεμικό αεροσκάφος Ρ-3 συμμετείχε, από κοινού με τα τουρκικά, σε παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη οφείλει να προβληματίσει ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση. Η Άγκυρα βρίσκει σύμμαχο στις επεκτατικές της βλέψεις στην Μεσόγειο, το Ισλαμαμπάντ.
Μπορεί να υστερεί σε σχέση με τον προαιώνιο εχθρό του την Ινδία, όμως το Πακιστάν αποτελεί μία ισχυρή στρατιωτική δύναμη. Είναι η μεγαλύτερη ισλαμική χώρα στον κόσμο, μαζί με την Ινδονησία.

Ουσιαστικά έχουμε μία συμμαχία, ένα είδος "Άξονα", μεταξύ μιας αναθεωρητικής δύναμης και ενός ισλαμικού κράτους που κατέχει πυρηνικά όπλα. Πολλάκις ο Ερντογάν, ακόμα και από το βήμα του ΟΗΕ, έχει εκφράσει τις φιλοδοξίες του για την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Το εφιαλτικό ενδεχόμενο μιας συνεργασίας Τουρκίας-Πακιστάν στην παραγωγή πυρηνικών όπλων προκαλεί ήδη ανησυχίες στο Ισραήλ, αν και για την ώρα αυτές περιορίζονται στο παρασκήνιο.

Εκ πρώτης όψεως η συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν δεν είναι κάτι καινούργιο. Ως γνωστόν, το Πακιστάν είχε υποστηρίξει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενώ μέχρι και σήμερα έχει ισχυρή οικονομική παρουσία στα Κατεχόμενα. Όμως για πρώτη φορά βλέπουμε μία στρατιωτική συμπαιγνία του Πακιστάν με τις υπόλοιπες επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας, ένα γεωπολιτικό δεδομένο που δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Το "ισλαμικό ΝΑΤΟ" του Πακιστάν

Διαβάστε το εδώ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια