ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ο Ερντογάν επιμένει στον ίδιο αμανέ: Οι Ευρωπαίοι θα αντιληφθούν τις ευθύνες τους;

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο χρόνος μέχρι τη σύνοδο των αρχηγών των κρατών-μελών της Ε.Ε., που χρονικά τοποθετείται στις 24 Σεπτεμβρίου, στη διπλωματία θεωρείται αρκετός και στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες ελπίζουν πως θα υπάρξουν κινήσεις αποκλιμάκωσης από πλευράς της Άγκυρας.

Στο Βερολίνο, κυρίως και στις Βρυξέλλες, που ακολουθούν τις γερμανικές νόρμες, ευελπιστούν πως δεν θα αναγκασθούν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, που θα είναι οι κυρώσεις. Στα μέτρα, δηλαδή, που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου ΥΠΕΞ, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στο Βερολίνο.

Η Άγκυρα έδωσε ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής ως προς την αντίδρασή της στο μήνυμα, που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν φαίνεται να κάνει πίσω και θα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες της.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που εκδόθηκε μετά το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης ήταν αναμενόμενη και στις γραμμές που συνηθίζει η Άγκυρα να αντιδρά με το γνωστό επαναλαμβανόμενο αφήγημα.

Δυο βασικά μηνύματα προκύπτουν από την ανακοίνωση αυτή:

Πρώτον, η κατοχική Τουρκία κάλεσε την Ε.Ε. να μην αναμιγνύεται στις ενέργειες της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, θέλοντας προφανώς να περιορίσει τη διαφορά σε ελλαδοτουρκική. «Η ΕΕ υπερβαίνει τα όριά της με το να επικρίνει τις δραστηριότητες για έρευνα υδρογονανθράκων της χώρας μας στην υφαλοκρηπίδα μας και με το να απαιτεί να τις σταματήσουμε. H ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε αυτό το θέμα…».

Δεύτερον, φόρτωσε την ένταση στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και την Ε.Ε., η οποία τις υποστηρίζει.

Την ίδια ώρα, διά του Τσαβούσογλου (συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι «Α Χαμπέρ»), η κατοχική Τουρκία εξήγγειλε τα σχέδια του, στέλνοντας ένα μήνυμα απαξίωσης προς την Ε.Ε. Είπε πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Όρουτς Ρέις», θα παραμείνει στην περιοχή για τρεις μήνες. Όπως ανέφερε θα εκδίδονται «τμηματικές» Navtex για την παραμονή του Ορούτς Ρέις στην Αν. Μεσόγειο, που θα αφορούν την κάθε περιοχή ξεχωριστά και σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που θα εκδίδεται και νέα Navtex θα εισέρχεται περισσότερο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και θα εφαρμόζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Μέσα σε αυτές τις επιθετικές κινήσεις της κατοχικής Τουρκίας, θα πρέπει να καταγραφούν δυο ακόμη κινήσεις, που συνδέονται με τον συνολικό σχεδιασμό.

Η επαναφορά- όχι τυχαία- στη δημόσια σφαίρα του casus belli από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια, θέτοντας ακόμη και ζήτημα κυριαρχίας των Δωδεκανήσων. Δήλωσε πως «η αιτία πολέμου» για την Τουρκία είναι ακόμη σε ισχύ, παρά τις αντίθετες παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για άρση της απειλής αυτής κατά της Ελλάδας». Η αναφορά αυτή ουδόλως δεν πρέπει να υποβαθμιστεί ενόψει και της κλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Άγκυρας.
Η έκδοση νέας παράνομης Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά του Κορμακίτη. Η Navtex ισχύει από 29 Αυγούστου μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου και οι συντεταγμένες καλύπτουν περιοχή που αρχίζουν βορειοδυτικά του Κορμακίτη και φτάνουν μέχρι την θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κερύνειας.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα δύσκολα μπορεί να υπάρξει ανατροπή της σημερινής εικόνα; Οι Τούρκοι δεν είναι διατεθειμένοι να εισέλθουν σε ένα διάλογο, εκτός κι εάν γίνουν αποδεκτοί οι όροι τους. Οι διπλωματικές παρεμβάσεις έχουν αποτύχει. Ούτε τον Τράμπ ακούει ο Ερντογάν ούτε και την Μέρκελ, που θα ξαναπροσπαθήσει. Συνεπώς στις 24 Σεπτεμβρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους καθώς ο Ερντογάν θα συνεχίζει στον ίδιο αμανέ, τον προκλητικό και επικίνδυνο. Το επόμενο βήμα, εάν δεν συμμορφωθεί η Άγκυρα είναι οι κυρώσεις. Δεν είναι αυτοσκοπός, πλην όμως δεν φαίνεται να καταλαβαίνει διαφορετικά ο Ερντογάν.

https://www.apopseis.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια