ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Οι εργαζόμενοι, παιδιά ενός κατώτερου θεού!


Ορισμένες φορές αδυνατώ να καταλάβω πώς γίνεται μια δικαστική απόφαση να ερμηνεύεται από τον καθέναν κατά το δοκούν.

Γιατί;

Μήπως οι δικαστές δεν μπορούν να εκφραστούν στις αποφάσεις τους με σαφήνεια που δεν επιδέχεται παρερμηνείες ή μήπως γιατί οι ενδιαφερόμενοι κι αυτοί που «νοιάζονται» για τους ενδιαφερόμενους έχουν δικό τους κώδικα αντίληψης των αποφάσεων;

Αναφέρομαι στο θέμα των ημερών που απασχολεί τη χώρα όλη και όχι μόνο τους συνταξιούχους με τα αναδρομικά που θα πάρουν εντός του 2020.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε αυτούς που προσέφυγαν για τις περικοπές που υπέστησαν στις συντάξεις τους στο 11μηνο μεταξύ 2015 και 2016.

Ετσι, το κράτος οφείλει να συμμορφωθεί στην απόφαση και να τους επιστρέψει τις παράνομες περικοπές. Ο συνολικός λογαριασμός αυτής της απόφασης υπολογίστηκε στο δυσθεώρητο ποσό των 3,9 δισ. ευρώ με τη συμπερίληψη των αναδρομικών για τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τα δώρα.

Δεν ξέρω από ποιους έγινε αυτός ο υπολογισμός και αν είναι αυθαίρετος ή στηρίζεται στην απόφαση του ΣτΕ.

Αυτό που ξέρω είναι πως τα κρατικά ταμεία επ’ ουδενί αντέχουν να εκταμιεύσουν ένα τέτοιο ποσό - και μάλιστα εν μέσω της νέας οικονομικής κρίσης που ουδείς γνωρίζει πού θα μας βγάλει.

Οπως γνωρίζω και αυτό που διέρρευσε πριν από 10 μέρες, ότι η Ελλάδα στο παρά ένα κυριολεκτικά ακύρωσε την παραγγελία γαλλικών φρεγατών, ύψους 3 δισ. ευρώ, με την αιτιολογία της οικονομικής αδυναμίας λόγω των αναδρομικών των συνταξιούχων που καλείται να πληρώσει.

Βέβαια, δεν θα μάθουμε αν αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος ακύρωσης της συμφωνίας ή κάποιοι άλλοι εξωγενείς παράγοντες.

Αυτό όμως που είναι αληθές είναι ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις χρήζουν εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης, αλλά και συντήρησης των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων άμεσα.

Το γεγονός ότι η Τουρκία αναδιπλώθηκε την περασμένη εβδομάδα και αποφεύχθηκε επί του παρόντος ένα θερμό επεισόδιο δεν σημαίνει πως διέγραψε τις επιδιώξεις της και δεν θα επανέλθει σύντομα στο γνωστό της τροπάρι.

Την ώρα λοιπόν που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθούσε να βρει τη χρυσή τομή με τα αναδρομικά και με πόσες δόσεις και σε τι βάθος χρόνου θα τα πληρώσει, είδαμε τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής να δηλώνει πως θα πληρωθούν τα αναδρομικά μια και έξω σε όλους τους συνταξιούχους, είτε προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη είτε όχι, μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος που θα επωμιστεί ο Προϋπολογισμός είναι της τάξεως του 1,2 δισ.

Πώς έγινε αυτό το μαγικό; Απλά η κυβέρνηση κατάλαβε ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις και όχι τις επικουρικές και τα δώρα.

Η αντιπολίτευση, όμως, έχει άλλη άποψη και καταγγέλλει την κυβέρνηση για κούρεμα 60% στα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, ενώ ο πρωθυπουργός ξεκόβει νέες πιθανές διεκδικήσεις των συνταξιούχων, λέγοντας πως κι αυτά που δίνονται είναι στα όρια αντοχών της οικονομίας.

Για το ποιος έχει δίκιο και ποιος διαβάζει σωστά την απόφαση του ΣτΕ αρμόδιο να απαντήσει είναι μόνο το ίδιο το ΣτΕ.

Αυτό όμως που καταλαβαίνουμε όλοι οι υπόλοιποι είναι πως στις αναπτυγμένες δημοκρατίες τα Συντάγματα μπορεί να μιλούν για ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις όλων των πολιτών έναντι του κράτους, αλλά στην πράξη κάποιοι είναι πιο... ίσοι από τους άλλους!

Κι αυτό γιατί στα χρόνια των μνημονίων δεν επλήγησαν μόνο οι συνταξιούχοι.

Επλήγη -και μάλιστα πολύ βαριά- ο κόσμος της εργασίας.
Δηλαδή όλοι εμείς που συνεχίζουμε να δουλεύουμε

με τα μισά των αποδοχών,
αλλά και με όλα τα παρελκόμενα της δεκάχρονης χρεοκοπίας (καθυστερήσεις πληρωμών, εκ περιτροπής εργασία, τετράωρα απασχόλησης, ανεργία, περικομμένα εργασιακά δικαιώματα κ.λπ.).
Και είμαστε αυτοί που με τους φόρους μας πρέπει να πληρώσουμε και τα αναδρομικά των συνταξιούχων!

Ενώ οι δικές μας απώλειες δεν πρόκειται να δικαιωθούν σε κανένα ΣτΕ και ούτε κάποιο κόμμα θα αναλάβει πρωτοβουλίες. Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση τους κορόιδεψε και αντί για 3,9 δισ. τους δίνει μόνο 1,2 δισ. ευρώ.

Αυτό που ξέρω είναι πως

...οι συνταξιούχοι κάτι θα πάρουν

...ενώ οι ενεργοί εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν να πάρουν τίποτα, απεναντίας θα κληθούν να σφίξουν τα δόντια για άλλη μια φορά για

να αντιμετωπιστεί η νέα οικονομική κρίση που ήρθε με τον κορωνοϊό,
να επιβιώσουν οι ίδιοι, αλλά και
να καλύψουν με τους φόρους τους τούς δικαιωθέντες συνταξιούχους!
Αυτό και αν είναι ισότητα και δικαιοσύνη!


Βασίλης Στεφανακίδης
protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια