ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η ψεκασμένη επαναστατικότητα δεν έχει θέση στην τηλεόραση


Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σχεδόν αναμενόμενο να γράφει ο καθένας ο,τι του κατέβει περί κορωνοϊού, χρήσης μάσκας και παγκόσμιας συνωμοσίας να μας μετατρέψουν σε άβουλα ρομπότ, αυτοί οι γνωστοί άγνωστοι του τρίτου πληθυντικού που πάντα θέλουν το κακό μας αν και θα πίστευε κανείς ότι με τόση σατανική δύναμη που θεωρητικά διαθέτουν, θα είχαν καλύτερα πράγματα να κάνουν από το να προσπαθούν να τσιπάρουν ακόμα και το τελευταίο σαπρόφυτο.

Όχι τυχαία, οι πιο ψεκασμένες θεωρίες κυκλοφορούν από τοίχο σε τοίχο ανθρώπων που είχαν μια
τουριστική σχέση με το σχολείο και η εμπειρία τους με την επιστήμη περιορίζεται στο γεγονός ότι την αμφισβητούν επειδή οι γιαγιάδες τους επιβίωσαν χωρίς αυτήν. Η απειλή του εισαγγελέα σε όσους βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία σκορπίζοντας τις γελοίες θεωρίες τους δεν έχει βάλει ιδιαίτερο φρένο σε μικρά ακάουντς που συνεχίζουν την κωμικής γραφικότητας παραπληροφόρηση στους ακολούθους τους που έχουν πάνω – κάτω το ίδιο πολιτιστικό προφίλ του αντιδραστικού απελέκητου
ξύλου. Αλλά αυτά είναι τα σόσιαλ: ένας μικρόκοσμος που ο καθένας βγαίνει στο μπαλκόνι του να διαλαλήσει αυτό που έχει μέσα του.

Τα πράγματα αλλάζουν όμως όταν πρόκειται για κανονικά, επαγγελματικά ΜΜΕ και όχι τη σελίδα του Λεωνίδα Μπαλάφα ή της Άντζυς Σαμίου. Εκεί η ευθύνη είναι σαφώς βαρύτερη, όπως και η υποχρέωση να ακούγονται μόνο συμβουλές που λειτουργούν υπέρ της δημόσιας υγείας και όχι εναντίον. Τις προάλλες, γνωστός (;) ηθοποιός, καλεσμένος σε εκπομπή, διατύπωσε την αντίθεσή του στην τήρηση των αποστάσεων λέγοντας “δεν θα δεχτώ ποτέ να μην αγκαλιάσω κόσμο γιατί φοβάμαι. Δεν θα μου το τελειώσουν (σ.σ. να’τοι πάλι αυτοί οι αόρατοι εχθροί μας) αυτό, δεν μπορώ, είναι το ταμπεραμέντο μου”. Μεταξύ άλλων αφελών τοποθετήσεων (“ο κόσμος πεθαίνει από πολλές αιτίες”), ρώτησε τουςπαρουσιαστές που απέφυγαν να τον αγκαλιάσουν αν πάνε καλά και τι φοβούνται.

Προφανώς πρόκειται για την υποκειμενική άποψη του συγκεκριμένου, όμως ο ρόλος των παρουσιαστών δεν είναι να του πουν ότι έχει κι αυτός τα δίκια του αλλά ένεκα που σέρνεται covid-19 υπάρχει φόβος, όπως έκαναν οι συγκεκριμένοι. Είναι πλέον προφανές ότι αν δεν θέλουμε να ξαναμπούμε σε καραντίνα, ο μόνος τρόπος να προστατευτούμε από την πανδημία είναι η μάσκα και οι αποστάσεις και αυτή είναι η μόνη τοποθέτηση που πρέπει να ακούγεται από τους οικοδεσπότες κάθε προγράμματος. Η ευγένεια εκ μέρους του παρουσιαστή είναι μεν απαραίτητη, αλλά δεν χρειάζεται να σιγοντάρει κάθε ψεκασμένη επαναστατικότητα που μπορεί να μεταφέρει ο εκάστοτε καλεσμένος που ενδεχομένως θεωρεί ότι με το να ακολουθήσει τους κανόνες για να προστατεύσει τους άλλους, υποδουλώνεται. Νέα τηλεοπτική σεζόν ξεκινά όπου να’ ναι, και σίγουρα πολλοί αρνητές της μάσκας, του covid και της λογικής θα βρουν βήμα να διαδώσουν την ανοησία τους. Οι παρουσιαστές ας είναι προετοιμασμένοι.

Αλίνα Χατζιδάκι

https://www.marieclaire.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια