ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μόνο με επιθετικό δόγμα, η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει αξιόπιστη αποτροπή

Το αρματικό δυναμικό του Δ΄ Σώματος Στρατού, σε συνδυασμό με τα ελικόπτερα Απάτσι, είναι το ανεκμετάλλευτο στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας σε περίπτωση που αποφασιστεί ένας επιθετικός πόλεμος στην Αν. Θράκη.

Του Σάββα Καλεντερίδη

Η δεύτερη κρίση του Oruç Reis ξεκίνησε με την έκδοση NAVTEX τις 10 Αυγούστου από την Υδρογραφική Υπηρεσία της Αττάλειας, με την οποία δέσμευε μεγάλη περιοχή της ελλαδικής και κυπριακής ΑΟΖ, για έρευνες από το ερευνητικό σκάφος Oruç Reis.

Η έκδοση της συγκεκριμένης NAVTEX έγινε ως απάντηση στη συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου, που υπογράφηκε τέσσερις ημέρες πριν, τις 6 Αυγούστου, στο Κάιρο, και ενώ είχε ακυρωθεί η έξοδος του Oruç Reis σε περιοχή προηγούμενης NAVTEX, μετά από παρέμβαση της Γερμανίας.

Η Τουρκία, με τη νέα NAVTEX είχε ως στόχο να δείξει με τον πιο έντονο τρόπο την αντίθεσή της στην υπογραφείσα συμφωνία αλλά και να εγγράψει υποθήκες στην περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, που εξαιρέσαμε από την οριοθέτηση, κάτι που άλλωστε έκανε, απαντώντας στις εκκλήσεις της ελληνικής φρεγάτας να απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα με τη φράση «Βρισκόμαστε σε τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Επίσης, με βάση την εκτίμησή μας, είχε ως στόχο την πρόκληση κρίσης, την παρέμβαση κάποιας μεγάλης δύναμης, για να θέσει ως όρο την μη κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Σημειώνεται ότι με βάση δημοσιεύματα, οι Πρόεδροι της Βουλής Ελλάδος και Αιγύπτου, είχαν έλθει σε συνεννόηση να κυρώσουν την εν λόγω συμφωνία, εντός του Αυγούστου, για να προλάβουν την ανάρτηση του τουρκολυβικού μνημονίου στον ΟΗΕ, κάτι που η Τουρκία θεωρείται βέβαιον ότι θα πετύχει, με την βοήθεια του νέου Προέδρου της Γ.Σ. του ΟΗΕ, Τούρκου διπλωμάτη και πολιτικού Βολκάν Μποζκίρ.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια