ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Τα προσεκτικά βήματα ενόψει έναρξης ελληνοτουρκικού διαλόγου


ΕΝΤΟΣ Αυγούστου αναμένεται να αρχίσει ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, μετά από τέσσερα χρόνια διακοπής (o τελευταίος σταμάτησε τον Μάρτιο του 2016). Ο νέος γύρος, ο 61ος μεταξύ των δύο χωρών, είναι αποτέλεσμα της γερμανικής διαμεσολάβησης. Η Γερμανία, η οποία αυτό το εξάμηνο προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε προσπαθήσει παρασκηνιακά να μεσολαβήσει ώστε να εκτονωθεί η ένταση που προκάλεσε η κατοχική Τουρκία στην περιοχή του Καστελορίζου. Ως γνωστό, στην τριμερή του Βερολίνου, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουλίου, συμμετείχαν οι διπλωματικοί σύμβουλοι της Άνγκελα Μέρκελ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι Γιαν Χέκερ και Ελένη Σουρανή, ενώ από τουρκικής πλευράς ο εκπρόσωπος της προεδρίας και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Σε αυτή, λοιπόν, την άτυπη και μακριά από το φως της δημοσιότητας συνάντηση δρομολογήθηκε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ είναι ο μόνος τρόπος για επίλυση προβλημάτων. Έχει σημασία να μην γίνεται διάλογος χάριν του διαλόγου (όπως για χρόνια διεξάγεται στην Κύπρο), ώστε να προσφέρεται άλλοθι στον ταραχοποιό της περιοχής, την κατοχική Τουρκία. Τι θα συζητήσουν σε μια διαπραγμάτευση Ελλάδα και Τουρκία; Οι συζητήσεις προφανώς και θα είναι συνέχεια των προηγούμενων συνομιλιών, που ειρήσθω εν παρόδω δεν απέδωσαν, οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Εξ ου και εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια δεν διεξάγονται συνομιλίες. Και ο λόγος είναι η στάση της Τουρκίας, η οποία επιμένει σε παράνομες και παράλογες αξιώσεις.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ συναφώς ότι ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε πρόσφατα ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα με την Ελλάδα, το Αιγαίο, την υφαλοκρηπίδα, τα νησιά, τον εναέριο χώρο, τις εργασίες έρευνας, την Ανατολική Μεσόγειο και όλα τα άλλα διμερή ζητήματα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε χωρίς προϋποθέσεις».Είναι σαφές πως η Άγκυρα επιδιώκει ανοικτή ατζέντα επειδή θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα θέματα, όλες τις διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας. Από την πλευρά της η Αθήνα θεωρεί πως τα μόνα θέματα που μπορούν να συζητηθούν είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως το κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι βαρύ εξαιτίας της τουρκικής συμπεριφοράς. Η Άγκυρα συνεχώς με τη στάση και την εν γένει συμπεριφορά της προσθέτει βαρίδια στις σχέσεις. Αποφάσισε, υποτίθεται να προχωρήσει σε «αποκλιμάκωση» και την ίδια ώρα έστειλε το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι ένα παιχνίδι στο οποίο διαχρονικά ασκείται η κατοχική Τουρκία. Ασκείται για να κερδίσει έδαφος και να εφαρμόζει βαθμηδόν τους επεκτατικούς της σχεδιασμούς. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει τρόπος αποτροπής των τουρκικών μεθοδεύσεων και ανατροπής τους.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ είναι η μόνη οδός συνεννόησης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως αυτός θα διεξάγεται με όρους της Τουρκίας και με μεθοδολογία, η οποία δεν οδηγεί σε αποτελέσματα. Γι’ αυτό και τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι προσεκτικά και ασφαλή, καθώς γνωρίζουμε πώς λειτουργεί η τουρκική πλευρά.
Η Θέση του “Φ”

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια