ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Οι εφιαλτικές ημέρες του Τουρκικού υποβρυχίου στο βυθό του Αιγαίου: Ακόμη και… λουφαγμένο εντοπίζεται

Σε τουλάχιστον δυο περιπτώσεις τα ελικόπτερα πήραν το στίγμα από τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας κι από εκεί και μετά ξεκίνησε ο εφιάλτης της καταδίωξης για τα τουρκικά υποβρύχια. Πηγή εικόνας: Ηellasjournal

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

-Πρώτος εντοπισμός από το P-3B Orion
-Πήραν τη σκυτάλη τα S-70, AB 212 και φρεγάτες ακολουθούν βήμα- βήμα το στίγμα του…
-Ανθυποβρυχιακός πόλεμος στο Αιγαίο
-Με τα μισά υποβρύχια η Τουρκία

Οι ηχοσημαντήρες του P-3B Orion πρώτοι εντόπισαν το στίγμα του λουφαγμένου τουρκικού υποβρυχίου. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μια πολύ συντονισμένη επιχείρηση ανθυποβρυχιακού πολέμου και τη σκυτάλη πήραν, τα sonar των S-70 και των Augusta Bell 212, των φρεγατών.

Τα καταγραφικά συστήματα «πήραν φωτιά», εμπλουτίζοντας την τράπεζα ήχων των Τουρκικών υποβρυχίων. Η ψηφιακή ανάλυση ήχου ήδη έγινε και το Επιτελείο γνωρίζει ποιο 209 είναι αυτό που λουφάζει στο στενό του Καφηρέα…

Οι ηχοσημαντήρες, που απορρίπτονται από ειδική καταπακτή του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion «κέντησαν» και συνεχίζουν να το κάνουν, στο Αιγαίο. Πληροφορίες μάλιστα σημειώνουν ότι δεν είναι μόνο το 209 του Καφηρέα «που δεν περνάει καλά»…
Με αυτά τα συστήματα το αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης, μέχρις ότου αναβαθμιστούν τα υπόλοιπα, κάνει τη δουλειά του, για την οποία απαιτείται και πλήρης συνεργασία του πληρώματος. Τα S-70 και τα Augusta Bell 212, δεν έχουν σταματήσει να πετούν και να εντοπίζουν κάθε μέρα τη θέση κάλυψης του 209-1400 τουρκικού υποβρυχίου.

Και ο κυβερνήτης του 209 όλες αυτές τις ημέρες έχει ζήσει τον απόλυτο εφιάλτη διότι αντιλαμβάνεται καλύτερα από τον καθένα ότι είναι «σημαδεμένος» στην τακτική σκακιέρα του Αιγαίου.

Επιπλέον ο απόλυτος κυνηγός με αυτά τα δεδομένα έχει μετατραπεί σε θήραμα των ανθυποβρυχιακών μέσων του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας που πετούν τα P-3B.

Κατά συνέπεια, δεν είναι μόνο το τραύμα γοήτρου για τον κυβερνήτη της «KEMAL REIS», υπάρχει κι αυτό της αποκάλυψης των θέσεων υποβρυχίων 209 της Τουρκίας.
Αγώνας δρόμου για τον εντοπισμό υποβρυχίων

Ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος που εξελίσσεται τις τελευταίες έντεκα- δώδεκα ημέρες σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους αλλά και στη συνέχειά του, τα νερά της ανατολικής Μεσογείου είναι κάτι που μπορεί να ξεχωρίσει σε τακτικό επίπεδο, στο οποίο η Τουρκία αντιλαμβάνεται μια ακόμη υπεροχή από την Ελλάδα και το Πολεμικό Ναυτικό.


Το κυνήγι των υποβρυχίων από την Ελλάδα αλλά κυρίως την Τουρκία εξελίσσεται ως το δεύτερο σημαντικό στο τακτικό πεδίο, με τα τύπου 214 και 209 του Ελληνικού στόλου να παραμένουν αθέατα στα Τουρκικά ραντάρ. Αντιθέτως το Πολεμικό Ναυτικό με όλα τα μέσα ανθυποβρυχιακού πολέμου, πτητικά και φρεγάτες έχει εντοπίσει τις θέσεις των τουρκικών τουλάχιστον σε τρεις διαφορετικές γεωγραφικά περιοχές. Πηγή εικόνας: Ηellas Journal

Όμως και σε αυτό το κομμάτι της Ελληνοτουρκικής έντασης, τα «γεράκια» του Στόλου έχουν υποχρεώσει Τούρκους κυβερνήτες υποβρυχίων να κάνουν διαρκώς ενέργειες και ελιγμούς αποφυγής, από τον διώκτη τους.


Στο νερό το 214 και στον αέρα το S-70. Δύο κυνηγοί που αναμετρώνται αυτές τις 12 ημερες, στο πλαίσιο ενός διαφορετικού κυνηγιού.
Το υποβρύχιο είναι κυνηγός, αλλά με τα έμπειρα πληρώματα των ελικοπτέρων του ΠΝ, τα τουρκικά και παλαιότερης τεχνολογίας, γίνονται θηράματα… Πηγή: Hellasjournal

Το Τουρκικό 209, που έλαβε εντολή να στήσει καρτέρι στο στενό του Καφηρέα, ανάμεσα από τη Σκύρο και την Εύβοια σε διεθνή ύδατα, σχεδόν έντεκα ημέρες μετά, υποφέρει από το διαρκές κυνήγι, όσο κι αν κρύβεται. Με αυτό τον τρόπο το Πολεμικό Ναυτικό απαντά στις Τουρκικές ενέργειες και δίνει απευθείας το μήνυμα ότι «σας βλέπουμε, σας ακούμε, ξέρουμε που είστε»….
Αξιωματικοί μάλιστα σημειώνουν ότι σημασία έχει το προσωπικό που χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα καταφέρνουν γι’ άλλη μια φορά να ξεμπροστιάσουν όποια θέση κι αν πήρε για να λουφάξει το τουρκικό υποβρύχιο. Παράλληλα σημασία έχει και το γεγονός πως με τόσες κινήσεις που αναγκάζεται να κάνει το τουρκικό 209 χάνει αρκετή από την ενέργεια που έχει και του είναι απαραίτητη για να παραμένει στον βυθό.

Οι μεγάλες ταχύτητες και οι μετακινήσεις σε ένα υποβρύχιο μπορεί να το βοηθήσουν ώστε ν’ αποφύγει τον κυνηγό του, όμως ταυτόχρονα μειώνεται δραματικά ο χρόνος παραμονής του σε ικανό βάθος και θα πρέπει στη συνέχεια σε μικρό χρονικό διάστημα να «αποκαλυφθεί»…

Το ανθυποβρυχιακό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την Τουρκία είναι σε όλο το εύρος του Αρχιπελάγους και τη Μεσόγειο κι όχι μόνο στην επίμαχη περιοχή που πλέει προκλητικά εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας το σεισμογραφικό «Oruc Reis».
Η άκαρπη αναζήτηση των 214…

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το δελτίο παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας της Πέμπτης, το οποίο καταγράφει τέσσερα ελικόπτερα S-70 του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού τα οποία απονηώνονται από τις φρεγάτες και ερευνούν εναγωνίως για τον εντοπισμό των Ελληνικών, τύπου 214.


Μόλις πήραν το πρώτο στίγμα από το P3B Orion του ΠΝ τα γεράκια των S-70 και των Augusta Bell 212 ξεκίνησαν να κυνηγούν κάθε μέρα το τουρκικό υποβρύχιο. Πηγή: Hellas Journal

Και δεν είναι μόνο αυτά τα μέσα, διότι τα CN-235 αναζητούν τα τέσσερα υπερσύγχρονα υποβρύχια του Ελληνικού στόλου, τους πραγματικούς σιωπηλούς κυνηγούς που έχουν στήσει το δικό τους καρτέρι.

Την ίδια στιγμή ο Ελληνικός υποβρύχιος στόλος βρίσκεται ολόκληρος στον βυθό του Αιγαίου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τα τουρκικά δεν έχουν αναπτυχθεί όλα πιθανότατα λόγω διαθεσιμοτήτων.

Πάντως η Αθήνα και το Επιτελείο δεν περιορίζονται στην στενή παρακολούθηση του σεισμογραφικού «Oruc Reis» που κινείται στην περιοχή της navtex. Με κάθε ευκαιρία και σε κάθε πρόκληση υπάρχει απάντηση και εμφανή επιχειρησιακή ετοιμότητα σε τακτικό επίπεδο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια