ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Χρειάζονται πρόστιμα για να βάλει κάποιος μάσκα;

Νέα έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας του κορωνοϊού, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα.
«Χρειάζονται άραγε βαριά πρόστιμα για να κάνει κάποιος τρία απλά πράγματα; Να φοράει μάσκα, να κρατάει απόσταση 1,5 μέτρου και να πλένει τα χέρια του» διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων.

Και πρόσθεσε: «Μπορώ να δεχτώ ότι χωρίς επιτήρηση και επιπτώσεις, πολλοί θα χαλαρώσουν πιο εύκολα. Αυτό όμως δεν ισχύει για την πλειοψηφία, αλλά για κάποια άτομα και για συγκεκριμένες ομάδες, όπως τα νεαρά παιδιά, που δύσκολα αυτοπειθαρχούν».

«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε από ένα αστυνομικό σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αυτό που
μπορούμε να κάνουμε και κάνουμε, είναι να περιορίσουμε οριζόντια τα σημεία υψηλού κινδύνου μετάδοσης και Αστυνομία, Δήμοι, Περιφέρειες, με τοπικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς σε κάθε χωριό και κάθε γειτονιά, να κάνουν ελέγχους. Η πρώτη φάση πήγε εξαιρετικά διότι η ίδια η κοινωνία πειθάρχησε και αυτοπροστατεύτηκε. Αν αυτή η συνθήκη ακυρωθεί, θα ακυρωθούν όλα, δυστυχώς. Καθώς τα κρούσματα ανεβαίνουν επικίνδυνα, ελπίζω ότι έστω και τώρα, θα κάνουμε ξανά το σωστό. Ότι δεν θα χαθούν άδικα ζωές, δεν θα γεμίσουν οι ΜΕΘ επειδή κρατάμε τη μάσκα σαν αξεσουάρ στο χέρι» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Κικίλιας.

Όσον αφορά την ετοιμότητα του συστήματος υγείας, ο αρμόδιος υπουργός ήταν σαφής:

«Kανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κύματα χιλιάδων βαρέως νοσούντων από COVID-19. Από την αρχή της πανδημίας, το Ε.Σ.Υ. ενισχύεται συνεχώς, ποιοτικά και ποσοτικά. Έγιναν περισσότερες από 6.000 νέες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έχουμε σημαντικό απόθεμα μέσων ατομικής προστασίας. Επίσης, κάνουμε περισσότερα από 10.000 τεστ την ημέρα και έχουμε στη διάθεση μας ένα νέο ισχυρό σύστημα διακομιδών, εναέριων και πλωτών. Όλα αυτά όμως δεν αρκούν, ούτε υπάρχει τρόπος, ακόμη κι αν δεκαπλασιάζαμε ως δια μαγείας αυτούς τους αριθμούς, να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς αν ο κορονοϊός ξεφύγει. Η κρίσιμη μάχη ήταν και είναι ο περιορισμός της διασποράς, αυτή ήταν η θωράκιση μας κι αυτή πρέπει να γίνει ξανά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοινώνει καθημερινά τριψήφιο αριθμό νέων περιστατικών, ενώ παράλληλα σημαντική αύξηση έχουν καταγράψει και οι διασωληνωμένοι ασθενείς.

Είναι ενδεικτικό ότι την Παρασκευή επιβεβαιώθηκαν 254 κρούσματα της Covid-19, εκ των οποίων τα 98 στην Αττική και τα 76 στη Θεσσαλονίκη.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών ανέρχεται πλέον στα 6.632, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Τα 1.592 (24%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 3.207 (48,4%) συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι ασθενείς, ταυτόχρονα, οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, αριθμούν σε 22. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. Επτά (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν ακόμη δύο θάνατοι, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν σημειωθεί συνολικά 223. Εξ αυτών, οι 77 (34,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 77 έτη, ενώ το 96,0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω.

https://www.naftemporiki.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια