ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Telegraph: Ο Ερντογάν ρίχνει σπίρτο στο ξερό προσάναμμα του θρησκευτικού μίσους


Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Telegraph αναφέρεται στην απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σημειώνοντας ότι “οι άνθρωποι στη Βρετανία ίσως δε συνειδητοποιούν πόσο προκλητική είναι αυτή η απόφαση”.
Και συνεχίζει:

“Αλλά χριστιανικές ορθόδοξες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ρωσία, είναι βαθιά αναστατωμένες. Η Κωνσταντινούπολη είναι η έδρα της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας. Για να καταλάβουμε τα συναισθήματά τους, θα πρέπει να φανταστούμε να καλείται ο κόσμος σε προσευχή από έναν μιναρέ που θα είναι τοποθετημένος στην κορυφή του καθεδρικού ναού του Καντέρμπουρι.”

Το άρθρο έγραψε ο Charles Moore, εκ των βασικών αρθρογράφων, πρώην αρχισυντάκτης της Telegraph και του Spectator. Φέρει τίτλο: “Ο Πρόεδρος Erdogan ρίχνει σπίρτο στο προσάναμμα του θρησκευτικού μίσους”. (President Erdogan is throwing a match on the dry kindling of religious hatred)

“Ο Πρόεδρος Erdogan εξέδωσε δύο δηλώσεις σχετικά με την απόφασή του για εξωτερική κατανάλωση, μία στα Αγγλικά και μία στα Αραβικά. Η οπτική εντύπωση που δίνεται τις κάνει να μοιάζουν ίδιες. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Ενώ η αγγλική έκδοση κάνει λόγο για “κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας”, η αραβική έκδοση επιδοκιμάζει την “αναβίωσή” της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού. Αυτό ‘ανάβει τη φωτιά της ελπίδας’ για σπουδαία τζαμιά από τη Μπουχάρα του Ουζμπεκιστάν ως την Ανδαλουσία της Ισπανίας, και για το Αλ Άκσα, το επίμαχο τζαμί της Ιερουσαλήμ, λέει ο σημερινός ‘χαλίφης’. Αυτό είναι ένα ‘ιερό μονοπάτι’, λέει ο ‘άγιος Recep’, καθώς ρίχνει σπίρτο στο ξερό προσάναμμα του θρησκευτικού μίσους.”

“Η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Η Unesco προειδοποιεί να μη γίνουν μη εγκεκριμένες αλλαγές στο κτίριο. Αλλά ο Erdogan επικαλείται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του. Η κυρίαρχη, πουριτανική εκδοχή του Ισλάμ που πρεσβεύει δεν ανέχεται την απεικονιστική τέχνη. Υποψιάζεται κανείς ότι ο κόσμος θα μείνει να παρακολουθεί αβοήθητος τον αφανισμό των τοιχογραφιών – και της ανεκτικότητας,”

καταλήγει το άρθρο.

Telegtraph
HellasJournal

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια