ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ξεκίνησαν οι πρώτες απελάσεις μετά από ένα τετράμηνο


Τριάντα Πακιστανοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους στην πρώτη επιστροφή μετά το Μάρτιο λόγω κλειστών συνόρων - 3.621 έχουν αποχωρήσει από την Ελλάδα στο εξάμηνο με επτά διαφορετικές διαδικασίες

Οι πρώτες απελάσεις παράνομων μεταναστών μετά από ένα τετράμηνο κλειστών συνόρων λόγω COVID, ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης.

Με πτήση από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναχώρησαν για την χώρα προέλευσής τους 30 Πακιστανοί μετανάστες, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Πακιστάν. Η προηγούμενη αποστολή επιστροφών είχε πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, που ήταν παρών στη διαδικασία, δήλωσε πως η συγκεκριμένη πτήση σηματοδοτεί την επανέναρξη των υποχρεωτικών επιστροφών ατόμων που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία και προανήγγειλε πως θα ακολουθήσει μια σειρά από άλλες, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού του υπουργείου. Στόχος είναι ως το τέλος του χρόνου να επιστρέψουν στις πατρίδες τους 10.000 άτομα.

«Η Ελλάδα εφαρμόζει μία αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Μετά την αυστηρή φύλαξη των συνόρων που εφαρμόζουμε από τις αρχές Μαρτίου και την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, ξεκινήσαμε τις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Με αγαστή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και με την Πρεσβεία του Πακιστάν στην Αθήνα, ξεκίνησε χθες η πρώτη πτήση προς το Πακιστάν. Στόχος μας είναι φέτος να έχουμε 10.000 επιστροφές από την χώρα μας προς τις χώρες προέλευσης»

3.621 αναχωρήσεις στο πρώτο εξάμηνο

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, από την αρχή του χρόνου έχουν επιστρέψει στις χώρες προέλευσής τους συνολικά 3.621 άτομα, με επτά διαφορετικές διαδικασίες (αναγκαστικές ή εθελούσιες επιστροφές, μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων, επιστροφές βάσει Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας κ.ά.).

Συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 έχουν αποχωρήσει από την Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 1.343 αναγκαστικές απελάσεις μεταναστών προς τρίτες χώρες. Επιπλέον, επεστράφησαν 21 Τούρκοι υπήκοοι, βάσει του Ελληνο-Τουρκικού Πρωτόκολλου Επανεισδοχής και της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας, ενώ 139 μετανάστες επεστράφησαν με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας στη γείτονα χώρα.

Επίσης, κατεγράφησαν συνολικά 420 οικειοθελείς αναχωρήσεις μεταναστών προς τις χώρες προέλευσης τους. Συμπληρωματικά, επεστράφησαν -μέσω Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης- στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς 948 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών. Επιπροσθέτως, έχουν πραγματοποιηθεί 677 μεταφορές, βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, 68 εκ των οποίων αφορούν υλοποίηση αιτημάτων οικογενειακής επανένωσης ασυνόδευτων ανηλίκων. Τέλος, έχουν λάβει ήδη χώρα 73 μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων ανηλίκων προς κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο αριθμός των επιστροφών αποτελεί ποσοστό 36,7 % σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων που σημειώθηκαν το Α’ εξάμηνο του 2020. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 η αναλογία αφίξεων- επιστροφών ήταν στο 35,6 %, χωρίς να ισχύουν, τότε, οι περιορισμοί εισόδου-εξόδου.

Οι επιστροφές στην Τουρκία, βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 75,95%. Συγκεκριμένα, το Α’ Εξάμηνο του 2020 πραγματοποιήθηκαν 139 επιστροφές έναντι των 79 επιστροφών του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος το 2019.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια