ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μάχη κατασκόπων και μυστικών υπηρεσιών για το εμβόλιο


Εκτός από τους γιατρούς και άλλους κορυφαίους επιστήμονες στην μάχη για το εμβόλιο και την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχουν ριχτεί χάκερς και μυστικές υπηρεσίες από όλον τον κόσμο με τελευταίο παράδειγμα την αποκάλυψη από τη Βρετανία για κυβερνοεπιθέσεις που δέχθηκε από την Ρωσία.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες που έδωσαν στη δημοσιότητα μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, Καναδά και Βρετανίας αναφέρουν ότι Ρώσοι κατάσκοποι στον κυβερνοχώρο επιχειρούν να κλέψουν δεδομένα από τις έρευνες για θεραπείες και εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι οι δράστες είναι μέρος μιας ομάδας που ονομάζεται APT29, που έχουν το προσωνύμιο "Δούκες", με την εν λόγω υπηρεσία να υποστηρίζει ότι "σχεδόν σίγουρα επιχειρούν ως μέρος των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας".

Η παραπάνω προσπάθεια ήταν μια ακόμα στην λίστα των επιθέσεων που έχουν γίνει τόσο από χώρες όπως το Ιράν, η Κίνα και, η Ρωσία όσο από μεμονωμένους χάκερς και αφορούν την ιατρική έρευνα κατά του κορονοϊού. Τα μεν κράτη φαίνεται ότι θέλουν κυρίως να μπλοκάρουν την πρόοδο που πραγματοποιούν οι ερευνητές στη Δύση ή (και) να υποκλέψουν μυστικά τους, ενώ οι μη κρατικοί δρώντες έχουν κυρίως οικονομικά κίνητρα.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται την ώρα που η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna και η συνεργασία της βρετανικής AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν κάνει σημαντικά βήματα για την παρασκευή ενός αξιόπιστου εμβολίου. Αμφότεροι οι οργανισμοί ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι τα εμβόλια τους παρήγαγαν αντισώματα και σύντομα θα μπουν στο τελικό στάδιο δοκιμών.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία υποστηρίζει ότι προχωρά και αυτή τις έρευνες για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, οι οποίες όμως καλύπτονται από "πέπλο μυστηρίου" καθώς δεν έχει γίνει καμία επιστημονική δημοσίευση, παρά μόνο σποραδικές ανακοινώσεις στον τύπο.

Υπενθυμίζεται ότι το FBI έχει κατηγορήσει επισήμως χάκερ, ερευνητές και φοιτητές που πρόσκεινται στην Κίνα ότι υποκλέπτουν πληροφορίες από αμερικανικά ινστιτούτα και εργαστήρια για λογαριασμό του Πεκίνου. "Οι απόπειρες της Κίνας να στοχοθετήσει αυτούς τους τομείς αποτελεί σοβαρή απειλή για την απάντηση της χώρας μας στην covid-19”, ανέφερε η υπηρεσία σε επίσημη προειδοποίηση που εξέδωσε από κοινού με την εθνική υπηρεσία κυβερνοασφάλειας, στις 13 Ιουνίου.

Τον Μάιο εξάλλου, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι κυβερνοκατάσκοποι που σχετίζονται με το Ιράν έβαλαν στο στόχαστρο εργαζομένους της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences Inc, το αντιιικό φάρμακο remdesivir της οποίας είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ασθενείς με Covid-19.

Τέλος, χάκερς με την ονομασία "Netwalker" επιτέθηκαν στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια το οποίο το τελευταίο διάστημα εργάζεται με στόχο την εξεύρεση λύσης για την θεραπεία του Covid-19. Οι χάκερς έδρασαν στις αρχές Ιουνίου ζητώντας λύτρα προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα συστήματα των υπολογιστών του.

Εν τέλει, έπειτα από μια μυστική διαπραγμάτευση, το πανεπιστήμιο πλήρωσε λύτρα ύψους 1,14 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς όμως να γίνει γνωστό αν πίσω από τους χάκερς κρυβόταν κάποια μυστική υπηρεσία.

Γιάννης Μαντζίκος
Liberal

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια