ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ένοπλες Δυνάμεις: Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα τουρκικά τετρακόπτερα καμικάζι;

Η πρόσφατη ανακοίνωση του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolou ότι ο Τουρκικός Στρατός πρόκειται να ολοκληρώσει τις παραλαβές 500 επιθετικών αυτοκτονικών τετρακόπτερων τύπου Kargu-2 ήρθε να μας υπενθυμίσει την ταχύτητα με την οποία αλλάζουν τα δεδομένα στο σύγχρονο πεδίο της μάχης και να μας επισημάνει τις ελλείψεις των Ελληνικών Ενόπλων
Δυνάμεων στον τομέα της αντιμετώπισης αυτών των απειλών.

Τα τουρκικά συστήματα κατασκευάζονται από την κρατική εταιρεία STM, έχει τέσσερα στροφεία, βάρος 7 κιλών, εμβέλεια μέχρι και 10 χλμ, αυτονομία 10-15 λεπτά και μπορεί να ίπταται σε ύψος 450 μέτρων.

Το αυτοκτονικό τετρακόπτερο μπορεί να φέρει είτε κεφαλή κατά προσωπικού βάρους 1,6 κιλών είτε θερμοβαρική κεφαλή βάρους 1,1 κιλών. Η δε καθοδήγηση του γίνεται μέσω ασφαλούς ραδιοζεύξης αξιοποιώντας το συγκρότημα αισθητήρων ημέρας/νύκτας που διαθέτει, καθώς την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης με δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου που ενσωματώνει.

Τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις χαμηλής έντασης είτε στα σύνορα στον Έβρο, είτε στα νησιά του Αν. Αιγαίου στο πλαίσιο σχεδίων ασύμμετρου πολέμου πλήττοντας με σμήνη Kargu-2 «μαλακούς» στόχους.

Επιπλέον θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πριν από την εξαπόλυση συμβατική επίθεσης είτε στον Έβρο είτε στα νησιά του Αν. Αιγαίου, καταστρέφοντας αντιαεροπορικά συστήματα, ραντάρ, ηλεκτρο-οπτικά συστήματα, συστήματα υποκλοπών και ηλεκτρονικού πολέμου, οχήματα ανεφοδιασμού, κέντρα διοίκησης, εξοντώνοντας διοικητές μονάδων χάρις στη δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου (στην αναγνώριση των οποίων συμβάλουν και το πλήθος των Τούρκων και μη πρακτόρων που δρουν στις συνοριακές περιοχές όπως αποδεικνύεται από τις συνεχόμενες συλλήψεις αυτών) προκαλώντας σύγχυση και αναταραχή στις τοπικές μονάδες.

Τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση ενός πρώτου πλήγματος εξουδετερώνοντας τους αισθητήρες συλλογής πληροφοριών και την τοπική στρατιωτική διοίκηση.

Μπροστά σε αυτά τα ενδεχόμενα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν φαίνονται να έχουν τα μέσα για να απαντήσουν παρά το γεγονός ότι αν και υπάρχουν διαθέσιμα υποσυστήματα τα οποία κατασκευάζονται από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα ολοκλήρωσης των επιμέρους υποσυστημάτων σε ένα ενιαίο οπλικό σύστημα αντιμετώπισης συστημάτων όπως το Kargu-2.

Αναλυτικότερα, η εξουδετέρωση μιας απειλής όπως σμήνη αποτελούμενα από δεκάδες Kargu-2 προϋποθέτει την αρχική χρήση συστημάτων ραντάρ σχεδιασμένων για να εντοπίζουν μικρά ιπτάμενα συστήματα όπως τα Kargu-2.

Μετά τον εντοπισμό τους σε ικανοποιητική απόσταση το ολοκληρωμένο σύστημα εξουδετέρωσης Drones θα πρέπει να διαθέτει ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα ηλεκτροπτικών ημέρας/νύκτας με δυνατότητα αυτόματης παρακολούθησης πολλαπλών στόχων και αποστασιόμετρο Laser.

Ακολούθως ένα Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) θα πρέπει να αξιολογήσει τις απειλές και να ενεργοποιήσει τα μέσα εξουδετέρωσης των Drones είτε με την χρήση ενός τηλεχειριζόμενου πολυβομβιδοβόλου των 40 χλστ με πυρομαχικά τύπου Air Burst των οποίων η πυροδότηση θα προγραμματίζεται από το ΣΕΠ του συστήματος, είτε με την χρήση ενός ισχυρού παρεμβολέα.

Το σύστημα θα μπορούσε να τοποθετηθεί επί οχήματος αυξάνοντας την ευελιξία του και αποτελεσματικότητα του. Από τα παραπάνω υποσυστήματα η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία μπορεί να συνεισφέρει με το ραντάρ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ της ΕΑΒ το οποίο στο παρελθόν έχει παρουσιαστεί από το σύνολο σχεδόν των ιστοσελίδων του χώρου της άμυνας.

Το ελληνικό ραντάρ βρίσκεται στο στάδιο της προ-παραγωγής και εφόσον ολοκληρωθεί στο σύστημα που προτείνεται θα μπορεί να εντοπίζει το drone σε ικανοποιητική απόσταση υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Επιπλέον η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία διαθέτει εξαιρετικά ηλεκτροοπτικά συστήματα ημέρας/νύκτας με δυνατότητα αυτόματης παρακολούθησης των στόχων, κατασκευάζει κατόπιν άδειας από την εταιρεία HK το πολυβομβιδοβόλο GMG των 40 χλστ, ενώ οι Έλληνες μηχανικοί μπορούν και το τονίζουμε αυτό μπορούν να αναπτύξουν ένα εξελιγμένο ΣΕΠ και ένα παρεμβολέα.

Το μόνο στοιχείο ου παραπάνω οπλικού συστήματος που δεν παράγεται αυτή την στιγμή τουλάχιστον στην Ελλάδα είναι τα προγραμματιζόμενα πυρομαχικά τύπου Air Burst των 40 χλστ.

Αν και τα ΕΑΣ κατασκευάζουν τα C-48 (High Explosive Dual Purpose-Tracer/High Velocity: HEDP-T/HV) και C-47 (High Explosive Dual Purpose-Tracer/High Velocity-Self Destruct: HEDP-T/HV-SD) πυρομαχικά των 40 χλστ, δεν έχουν μέχρι σήμερα ασχοληθεί με την ανάπτυξη πυρομαχικών τύπου Air Burst των 40 χλστ κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόταση για ερευνητικό και αναπτυξιακό έργο.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά κινδυνεύουμε να γίνουμε βαρετοί αλλά η Ελληνική Πολιτεία δεν φαίνεται να τηρεί τους νόμους που η ίδια ψήφισε δηλαδή την αξιοποίηση του 1% των ετήσιων εξοπλιστικών δαπανών για την χρηματοδότηση της Έρευνας και Ανάπτυξης από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Κι όλα αυτά εντός προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων και παραδοτέου αποτελέσματος που θα μπορούσε να βιομηχανοποιηθεί άμεσα ώστε να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αντί αυτού συνεχίζουμε να είμαστε οι καλοί πελάτες φίλων και συμμάχων, δίνοντας εργασία στο εξωτερικό με χρήματα από τον φορολογούμενο Έλληνα πολίτη.

Δυστυχώς αμυντική αποτροπή και οικονομική ανάπτυξη με αυτό τον τρόπο δεν επιτυγχάνεται και κάποιοι που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά δεν δείχνουν να ενοχλούνται ιδιαίτερα από αυτή την κατάσταση αφού κάθε μήνα ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει το μισθό τους ότι και αν συμβεί.

Βρέξει χιονίσει όπως πάντα…..

https://youtu.be/xxemEA5KoOw

https://youtu.be/ugoXQdPSYAM

www.defencepoint.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια