ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Αντιδράσεις στις δηλώσεις του σημιτόσκυλου Ροζάκη για το «απομονωμένο Καστελόριζο» - Βίντεο

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ, Χρήστος Ροζάκης, για το Καστελόριζο, τη στιγμή μάλιστα που οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας συνεχίζονται.

Ειδικότερα, ο κ.Ροζάκης χαρακτήρισε μιλώντας στο Κρήτη TV το Καστελόριζο «απομονωμένο», «σε απόσταση» και «κοντά στις ακτές της Τουρκίας».

«Εμείς έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι
διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, του τόνισε ότι θεωρεί ότι το διεθνές δίκαιο «μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά δεν μας προστατεύει πάντα». Συνεχίζοντας είπε ότι «το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο αλλά είναι κοντά στις ακτές της Τουρκίας». Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το Καστελόριζο «δεν ανήκει στη συστάδα της Δωδεκανήσου και δεν περιγράφεται στις περίφημες συνθήκες», ο κ. Ροζάκης απάντησε αρνητικά. «Όχι, δεν είναι έτσι. Είναι απομονωμένο το Καστελόριζο», είπε. Τόνισε ότι είναι συνέχεια του ελλαδικού νησιωτικού χώρου, διερωτήθηκε ωστόσο τι σημαίνει αυτό.

Αναφερόμενος στην ΑΟΖ ισχυρίστηκε ότι «το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο» και τόνισε ότι «ως εκ τούτου η Τουρκία τράβηξε μία οριοθετική γραμμή η οποία είναι πιο κοντά στις ακτές της Κύπρου».Κουμουτσάκος: Είναι αδιανόητο να μιλάμε για ''απομονωμένα'' τμήματα ελληνικής Επικράτειας
Άμεση ήταν η αντίδραση του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter ξεκαθάρισε ότι «όταν πρόκειται για εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι αδιανόητο να μιλάμε για ''απομονωμένα'' τμήματα ελληνικής Επικράτειας. Η υπεράσπιση της έσχατης γωνιάς της πατρίδας είναι θεμελιώδης υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, του κάθε Έλληνα».

«Αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, για τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας. Και αυτό ισχύει απόλυτα είτε αφορά ξηρά, νησί ή τμήμα της θάλασσάς μας. Άλλωστε, η νησιωτικότητά μας, απ´άκρη σ´άκρη, είναι σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας. Δεν διαχωρίζεται. Δεν τεμαχίζεται», πρόσθεσε.

https://www.iefimerida.gr/


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια