ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μάτι: Η ηγεσία της Πυροσβεστικής αγνόησε τις εκκλήσεις αξιωματικών για εναέρια μέσα

Αρχηγός και Υπαρχηγός κράτησαν... κλειστά τα αυτιά τους στις διαδοχικές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από τους υφισταμένους τους επί του πεδίου - Γκουρμπάτσης: Η δικαστική έρευνα πρέπει να εξετάσει αν κάηκε ο κόσμος για «παιχνίδια» της εξουσίας

Με δεδομένη πλέον την «αποκάλυψη» Ματθαιόπουλου για τις φωτιές στα Κύθηρα και την Μάνη, ορισμένες καταθέσεις αποκτούν νέα αξία. Όπως του Δαμιανού Παπαδόπουλου, ο οποίος ως διοικητής (τότε) της Νέας Μάκρης, ήταν από τους πρώτους που βρέθηκε στο πύρινο μέτωπο. Στην κατάθεσή του στον ανακριτή που ερευνά την υπόθεση αναφέρεται στις συνεχείς εκκλήσεις του για ενισχύσεις και ειδικότερα την αποστολή εναέριων μέσων.

- Κινούμενος μέσω της Λ. Μαραθώνος και επαναλαμβάνοντας συνεχώς μέσω ασυρμάτου στο ΕΣΚΕ το αίτημα για άμεση συνδρομή εναέριων και επίγειων δυνάμεων αφίχθη στο Λύρειο Ίδρυμα περί Ω/17:20

- Βλέποντας την εικόνα της (πυρκαγιάς) ανέφερα μέσω ασυρμάτου στο ΕΣΚΕ επί λέξει: Κεντρο η πυρκαγιά πρέπει να κατασβεστεί στους λόφους της Πεντέλης από εναέρια μέσα, διαφορετικά εάν εισέλθει στο Λύρειο και στον οικισμό του Ν. Βουτζά θα γίνει ανεξέλεγκτη.

- Ο χρόνος περνούσε χωρίς να έχουν καταφθάσει οι αναμενόμενες ενισχύσεις εκτός από ένα ελικόπτερο που εκτέλεσε μόνο δύο ρίψεις και αποχώρησε.

Μάλιστα, ο έμπειρος αξιωματικός παραδίδει στον ανακριτή στοιχεία για άλλες περιπτώσεις πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν κατά το παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Βουτζά και οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώ λόγω της συνδρομής ισχυρών εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων! Συγκεκριμένα παρέδωσε δελτία πυρκαγιών από το 2009, το 2012 και το 2014.

Ιδιαίτερη αξία έχει και η κατάθεση του Νίκου Παναγιωτόπουλου (Διοικητής- Άρης- Αθηνών). Αφού περιγράφει πως ενημερώθηκε και τις κινήσεις του αφότου έφθασε στην Πεντέλη επισημαίνει:

- Όταν απέκτησα πλήρη εικόνα της πυρκαγιάς, περί τις 17:30, διαπίστωσα ότι κινείται ανεξέλεγκτη προς τα ανατολικά και το διαβιβασα στο Κέντρο (199). Δηλαδή ότι η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα ανατολικά και δεν έχουμε κανέναν απολύτως έλεγχο επάνω της
- Γύρω στις 18:00 ζήτησα να στείλουν εναέριο συντονιστή, καθώς λόγω του καπνού δεν είχα ακριβή εικόνα της κατάστασης
- Στις 18:15 μας ενημέρωσαν για δύο θύματα, χωρίς να μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε
- Κατά το διάστημα από 18:00 μέχρι και 19:00 δεν αντελήφθην να επιχειρουν εναέρια μέσα
- Υπεύθυνοι για τα εναέρια μέσα είναι ο Αρχηγός και ο Επιχειρησιακός Υπαρχηγός

Δήλωση Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστρατήγου - Υπαρχηγού ΠΣ

«Διαβάζοντας τις καταθέσεις των αξιωματικών επί του πεδίου, τις απεγνωσμένες εκκλήσεις των αξιωματικών για την παροχή βοήθειας και ειδικότερα εναέριων μέσων, μοιραία μου έρχεται στο μυαλό τα όσα αποκάλυψε ο πρώην Αρχηγός στον πραγματογνώμονα της υπόθεσης, για συμβάντα που έμειναν χωρίς πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα για να υπονομεύσει ο ένας αξιωματικός τον άλλον. Ειλικρινά φοβάμαι μήπως και στη φονική πυρκαγιά στις 23 Ιουλίου 2018, υπήρξαν εσωτερικά επιχειρησιακά "παιχνίδια" για την εξουσία. Η δικαστική έρευνα, πρέπει να στραφεί και προς αυτήν την κατεύθυνση και να αναδειχτεί αν πράγματι κάηκε ο κόσμος για ανταγωνισμούς σχετικούς με θέσεις και αξιώματα. Πάντως στις αμέσως μετά την τραγωδία κρίσεις ανωτάτων, κάποιοι από τους εμπλεκόμενους προάχθηκαν και κάποιοι αποστρατεύθηκαν. Οι προαγωγές βέβαια ήταν προκλητικές και μη αναμενόμενες μετά από όσα συνέβησαν στην μεγαλύτερη σε θύματα στην ελληνική ιστορία φονική πυρκαγιά».

https://www.protothema.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια