ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ερντογάν-Κεμάλ… Εγκληματίες και φασίστες και οι δύο


Ο Ερντογάν ήταν κάποτε το αγαπητό παιδί της αθηναϊκής ελίτ και του πολιτικού κόσμου. Έβλεπαν σε αυτόν τον «καλό ισλαμιστή» που θα έσπαγε το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο. Πλάνη οικτρά. Κάπως έτσι είχε αντιδράσει η Αθήνα το 1908 όταν ξέσπασε η επανάσταση των Νεοτούρκων… Φρούδες ελπίδες. Ο Νεότουρκος Κεμάλ αφάνισε τον ελληνισμό του Πόντου και της Ιωνίας.

Τώρα ο διάδοχός του Ερντογάν απειλεί την ίδια την υπόσταση του Ελληνισμού και την κοιτίδα του. Και λέμε διάδοχος του Κεμάλ, παρά τις αντιρρήσεις που κάποιοι θα εκφράσουν. Κατά τη γνώμη μας ο Ερντογάν δεν διαφέρει και πολύ από τον σφαγέα προκάτοχό του.

Το ότι ο ίδιος κάνει μερικές δημόσιες μετάνοιες στον Αλλάχ και τον ψευτοπροφήτη του Μωάμεθ, δεν αλλάζει την ουσία. Φανατικός εθνικιστής και ο ένας και άλλος, λάτρης της εκκαθάρισης της Τουρκίας από «ξένα» στοιχεία και ο ένας και ο άλλος, σφαγείς αμφότεροι.

Ο Κεμάλ άλλωστε υπέγραψε την Συνθήκη της Λωζάννης φοβούμενος ελληνική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Ήθελε, δε, την αναθεώρησή της από την ώρα που υπέγραφε. Ο Ερντογάν ανέλαβε να συμπληρώσει τον Κεμάλ αναθεωρώντας την συνθήκη και αναβιώνοντας, στο μέτρο του δυνατού, την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Για να εξετάσει κανείς την στάση του Ερντογάν θα ήταν σκόπιμο να μελετήσει την ιστορία. Οι Τούρκοι ουδέποτε τήρησαν συνθήκη παρά μόνο για όσο τους εξυπηρετούσε. Και αντίθετα με τα όσα υποστήριζε ο πρώην πρόεδρος Παυλόπουλος, οι συνθήκες αναθεωρούνται, μας αρέσει ή όχι, με τη διπλωματία ή την στρατιωτική ισχύ.

Ο ισλαμοεθνικιστής Ερντογάν αυτό ακριβώς θέλει να κάνει. Στόχος του δεν είναι απλώς να βάλει χέρι σε ενεργειακούς πόρους που δεν του ανήκουν. Η Ελλάδα ακόμα κι αν υποχωρήσει τώρα, ακόμα κι αν δεχτεί την όποια συνεκμετάλλευση, μόνο για λίγο θα απαλλαγεί από την πίεση.

Οι στόχοι της Άγκυρας είναι ευρύτεροι και πηγάζουν από την αίσθησή της ότι είναι πλέον αρκετά ισχυρή και έχει τις απαραίτητες «πλάτες» για να ελιχθεί κατά το δοκούν. Για το ότι η Τουρκία νιώθει ισχυρή φταίει πρωτίστως η Ελλάδα που ακολουθεί εδώ και καιρό μια ηλίθια κατευναστική πολιτική έναντί της. Για τις «πλάτες» φταίει η μικρόπνοη πολιτική των «μεγάλων» που την «ανεβάζουν» πιο ψηλά απ’ ότι της αξίζει.

Defence-Point

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια