ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Όχι, ΔΕΝ βγαίνει νόμος ευθανασίας των αδέσποτων μέσα στον Αύγουστο


Ισχυρισμός:

Μέσα στον Αύγουστο θα ψηφιστεί νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα αδέσποτα ζώα θα κρατιούνται 15 μέρες και έπειτα θα υποβάλλονται σε ευθανασία

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για ανακύκλωση παλιότερου αυθαίρετου ισχυρισμού, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών τον διαψεύδει αναφορικά με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει

Σημαντική διάδοση γνώρισε ο ισχυρισμός ότι μέσα στον Αύγουστο θα
ψηφιστεί νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα αδέσποτα ζώα θα κρατιούνται 15 μέρες και έπειτα θα υποβάλλονται σε ευθανασία. Όμως ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Ο ισχυρισμός προήλθε από τη Facebook σελίδα «ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ» και τη συνοδευτική ιστοσελίδα etetrapodotypia.gr (παράδειγμα 1, παράδειγμα 2), και έπειτα διαδόθηκε ευρύτερα στα κοινωνικά δίκτυα (παράδειγμα).
Τι ισχύει;

Ενώ τα δύο άρθρα από το etetrapodotypia.gr που προαναφέρθηκαν (1, 2) δημοσιεύτηκαν τον Ιούλιο του 2020, στην πραγματικότητα αποτελούν αυτούσιες αντιγραφές πολύ παλιότερων δημοσιεύσεων από την Facebook σελίδα «ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ» (από το 2017 και το 2018).

Τότε βρισκόταν στην επικαιρότητα το νομοσχέδιο Τσιρώνη για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο δέχτηκε έντονη κριτική και τελικά αποσύρθηκε, ενώ προέβλεπε ευθανασία μόνο για βαριά άρρωστα ζώα και πουθενά γενικά για αδέσποτα.

Η μόνη πρόσφατη εξέλιξη που σχετίζεται με νομοσχέδιο για αδέσποτα ζώα, αφορά το άρθρο 8 του νομοσχεδίου που βρισκόταν προς διαβούλευση με τίτλο: «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις». Το άρθρο αυτό έκανε λόγο για καταφύγια αδέσποτων ζώων αλλά χωρίς καμιά αναφορά σε ευθανασία. Επιπλέον, μετά από αντιδράσεις, το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου δεν κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, το οποίο επιβεβαιώνουμε και από το γεγονός πως ως ψηφισμένος νόμος 4711/2020, δεν περιλαμβάνει το αναφερόμενο άρθρο.

Αναρτήσεις που αποδίδουν τον υποτιθέμενο νόμο ευθανασίας στον Μ. Βορίδη, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φαίνεται ότι αφορμήθηκαν από το άρθρο καταφυγίων του νομοσχεδίου του, που όπως περιγράψαμε στην προηγούμενη παράγραφο, δεν τέθηκε καν προς ψήφιση. Επιπλέον, ήδη από τις 29-4-2020, ο Θ. Λιβάνιος, υφυπουργός του Υπουργείου Εσωτερικών, είχε δηλώσει ότι το δικό του Υπουργείο είναι που εκπονεί εκτενή νόμο για τα αδέσποτα. Σύμφωνα με αυτές τις δηλώσεις, στο νόμο «δεν θα περιλαμβάνεται μόνο η δημιουργία κυνοκομείων αλλά θα περιλαμβάνει και την δαπάνη για στείρωση για αποπαρασίτωση και γενικά για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων», και τόνισε πως «θεωρούμε ότι είναι δείγμα πολιτισμού το πώς φερόμαστε στα αδέσποτα ζώα».

Ο κος Λιβάνιος επίσης δήλωσε στις 29-7-2020 ότι τα επίμαχα δημοσιεύματα αποτελούν ανυπόστατες φήμες, και ότι δεν θα υπάρξει νομοσχέδιο προς ψήφιση εντός του Αυγούστου αλλά αργότερα, εντός του έτους:

Επιπλέον, σε επικοινωνία μας με πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών, διευκρινίστηκε ότι το νέο νομοσχέδιο σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προβλέπει ευθανασία των αδέσποτων ζώων.

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι μέσα στον Αύγουστο θα ψηφιστεί νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα αδέσποτα ζώα θα κρατιούνται 15 μέρες και έπειτα θα υποβάλλονται σε ευθανασία, είναι ψευδής.Ανδρόνικος Κουτρουμπέλης

https://www.ellinikahoaxes.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια