ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ο Ερτογάν έδωσε νέο όνομα στην Αγία Σοφία, "το μεγάλο τζαμί"Την Αγιά - Σοφιά επισκέφθηκε και σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, προκειμένου να επιθεωρήσει τις τελευταίες εργασίες ενόψει της αυριανής λειτουργίας του ορθόδοξου μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς ως τζαμί, ενώ πόζαρε έξω από το κτίριο, όπου έχει αναρτηθεί η νέα ενημερωτική πινακίδα που αναγράφει στα τούρκικα και στα αγγλικά: «μεγάλο τζαμί».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος εισήλθε από την πίσω πόρτα, παρέμεινε στο ναό επί μια ώρα, όπου ενημερώθηκε για το έργο και τις προετοιμασίες για την έναρξη λειτουργίας της Αγίας Σοφίας αύριο το πρωί στις 10, ενώ τον συνόδευε η σύζυγός του, καθώς και κυβερνητικά υψηλόβαθμα στελέχη, σύμφωνα με την Hurriyet.

Στην τελική ευθεία οι εργασίες για τη λειτουργία της ως τζαμί

Στο μεταξύ, λίγες ώρες απέμειναν για την αυριανή τελετή λειτουργίας της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμί, καθώς αύριο στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή. Οι πρόβες συνεχίζονται και σήμερα, ενώ ολοκληρώνεται η τοποθέτηση του τιρκουάζ χαλιού και οι δοκιμές ήχου, για την απαγγελία του Κορανίου.

Τα τιρκουάζ χαλιά έχουν ήδη τοποθετηθεί σε όλο το μαρμάρινο πάτωμα του ναού, εκτός από το σημείο όπου βρίσκεται ο νοτιοανατολικός πεσσός (στύλος) όπου κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο του 14ου αιώνα και το οποίο είχε προστεθεί στην μεσοβυζαντινή εποχή. Γύρω από το μαρμάρινο αριστούργημα έχουν τοποθετηθεί διακοσμητικοί μπρούτζινοι στύλοι, που λειτουργούν ως όρια για τους πιστούς.

Από χθες έχουν ξεκινήσει και οι δοκιμές στο ηχοσύστημα του ναού με γνωστό στην Τουρκία ιμάμη να διαβάζει το Κοράνι.
Σε ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών από την πρόβα αυτή, που αναρτήθηκε στα social media, οι τουρκικές αρχές παρουσίασαν μέρος των εργασιών και κυρίως το πως θα είναι στη νέα του μορφή, ο ναός της Αγίας Σοφίας.
Στα πλάνα φαίνεται και το κομμάτι εκείνο της αψίδας, όπου βρίσκεται το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας με το Θείο Βρέφος αγκαλιά, της περιόδου μετά την εικονομαχία, όπου οι Τούρκοι προσπαθούν να καλύψουν.

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες θα καλυφθούν με κουρτίνες στη διάρκεια της προσευχής και ο μηχανισμός θα είναι παρόμοιος με αυτόν της κινηματογραφικής βιομηχανίας. «Θα χρειαστεί ένα λεπτό για να ανοίξει και να κλείσει η κουρτίνα», γράφει χαρακτηριστικά η «Χουριέτ». Ούτε ένα καρφί δεν θα μπει στον τοίχο, διαβεβαιώνουν οι υπεύθυνοι των εργασιών.
Σημαντικό ρόλο στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί θα παίξουν και οι φωτισμοί, αφού στόχος όλων εκείνων που ανέλαβαν το έργο είναι μπαίνοντας το βλέμμα να μην είναι ερευνητικό, αλλά να εστιάζεται σε συγκεκριμένα σημεία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ένα βίντεο με το εξής σχόλιο: «Στον τρούλο σου να φυσήξει ο άνεμος της ελευθερίας. Εσύ ήσουν πάντα δική μας κι εμείς δικοί σου». Στο βίντεο εμφανίζονται καλλιτέχνες να εξυμνούν τη μετατροπή σε τζαμί, και οι οποίοι τραγουδούν μεταξύ άλλων σε Αλβανικά, Αζέρικα, Βοσνιακά.
Συνέντευξη τύπου για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί αύριο η μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, παραχώρησε και ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια

«Η Αγία Σοφία, το σύμβολο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, είναι ελεύθερη και πάλι μετά από 89 χρόνια. Η πρώτη προσευχή θα γίνει αύριο από τον Πρόεδρο της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς» είπε προσθέτοντας ότι εντός του ναού θα μπορέσουν να μπουν μόνο όσοι έχουν ειδική πρόσκληση από την Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τον Νομάρχη θα δημιουργηθούν 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου για την πρόσβαση στους χώρους όπου θα μπορεί κάποιος να συμμετέχει στην προσευχή: Θα υπάρξουν δύο ξεχωριστές ζώνες προσευχής για γυναίκες και τρεις για άνδρες σε εξωτερικό χώρο γύρω από την Αγία Σοφία.

Επίσης, από τις 8 το βράδυ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια