ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές που έκανε ο Μακρόν στην κυβέρνησή του

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας Ζαν Καστέξ σε παλαιότερη συνάντησή τους EPA/LUDOVIC MARIN
Η σύνθεση της νέας γαλλικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ δόθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας στη δημοσιότητα
με δύο εντυπωσιακές αλλαγές στα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.
Η κυβέρνηση Καστέξ αποτελείται από 16 υπουργούς, εκ των οποίων μόνο τρεις είναι εντελώς καινούργιοι, στοιχείο που κάνει πολλούς να θεωρούν ότι δεν άλλαξε και πολύ συγκριτικά με το προηγούμενο σχήμα.

Η μια μεγάλη αλλαγή έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών με την απομάκρυνση του Κριστόφ Καστανέ παρά τους στενούς δεσμούς του με τον πρόεδρο. Τη μάχη για το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε και κέρδισε ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράρ Νταρμανέν. Είχε σαν αντίπαλο για το υπουργείο αυτό τον υπουργό Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, που παρέμεινε τελικά στο πόστο του. Με τουίτερ ο Νταρμανέν, που θεωρείται «παιδί του Σαρκοζί» και που σημειώνουμε ότι κέρδισε και το δημαρχείο στην γενέτειρά του, την κωμόπολη Τορκουέν, έγραψε: «Μεγάλη τιμή στον εγγονό ενός μετανάστη ο διορισμός στο υπουργείο Εσωτερικών της όμορφης χώρας μας».
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο πολύ γνωστός δικηγόρος Ερίκ Ντυπόν Μορετί αντικατέστησε τη Νικόλ Μπελουμπέ. Ο διορισμός του Μορετί αιφνιδίασε τους πάντες λόγω της εκρηκτικής προσωπικότητας του. Έχει ήδη ασχοληθεί με υποθέσεις που αφορούσαν πολιτικούς όπως τον Νικολά Σαρκοζί ή τον Ζαν Λυκ Μελανσόν. Γνωστός για το ταμπεραμέντο του, δεν έχει διστάσει να εγκαταλείψει τηλεοπτική συζήτηση που δεν του ταίριαζε, οπότε ορισμένοι αναρωτιόνται πόσο θα αντέξει σε μία κυβέρνηση.

Η προτεραιότητα της οικολογίας

Με τη θέληση να γίνει η οικολογία ο ακρογωνιαίος λίθος της τρίτης και τελευταίας πράξης της διακυβέρνησης Μακρόν, στο υπουργείο Οικολογικής και Αλληλέγγυας Μετάβασης διορίσθηκε η πολύ γνωστή Μπαρμπαρά Πομπιλί ( 44 ετών). Είχε διατελέσει υφυπουργός για την Βιοποικιλότητα στην κυβέρνηση Ολάντ, αλλά πέρασε στην κυβερνητική πλειοψηφία το 2017.
Στο υπουργείο Πολιτισμού, που επανειλημμένα είχε θεωρηθεί ότι χωλαίνει, διορίσθηκε η Ροζελίν Μπασελότ, πρώην υπουργός Υγείας επί Σαρκοζί που είχε απομακρυνθεί σχετικά από την πολιτική, αλλά συμμετείχε συχνά σε τηλεοπτικές εκπομπές. Θεωρείται ότι στην επιλογή της συνέβαλε συμβουλευτικά και ο πρώην υπουργός (επί Μιτεράν) Ζακ Λανγκ.

Ολίγον αριστερά, πρωτίστως δεξιά

Ένα βασικό γνώρισμα της νέας κυβέρνησης είναι ότι πολιτικά παραμένει κεντροδεξιά με σαφή προτίμηση σε άτομα φιλικά προσκείμενα στον Νικολά Σαρκοζί. Από τους σοσιαλιστές σχεδόν μοναδικός εκπρόσωπος παραμένει ο Ζαν Υβ Λε Ντριαν. Με τη νέα σύνθεση τινάζεται στον αέρα το θεώρημα Μακρόν που τον οδήγησε στην εξουσία και που ήταν: «και δεξιά και αριστερά», το περίφημο «en même temps» που δεν ακούγεται πλέον.
Στις θέσεις τους παραμένουν μεταξύ άλλων οι παρακάτω υπουργοί : Στο υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Ευρώπης, ο Ζαν Υβ Λε Ντριάν. Ο Μπρούνο Λε Μερ διατηρεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με προσθήκη την επανεκκίνηση (Relance). Στο υπουργείο Άμυνας παραμένει η Φλοράνς Παρλί. Ο Ολιβιέ Βεράν που ανέλαβε το υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκειας της κρίσης του κορωνοϊού.
Ο μόλις 31 ετών Γκαμπριέλ Ατάλ είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη θέση της Sibeth Ndiaye που αποχώρησε. Ο Ατάλ ήταν πρώην γενικός γραμματέας για τη Νεολαία στο υπουργείο Παιδείας.
Παρίσι, Γαλλία

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια