ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Βουλή: Στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο Μάρκου του ΣΥΡΙΖΑ για την άσεμνη χειρονομία

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά παραπέμπει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μάρκου, ο Πρόεδρος της Βουλής, για το θερμό επεισόδιο που εκτυλίχθηκε χθες στην Ολομέλεια, κατά το οποίο όπως κατήγγειλαν βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής τους
επιτέθηκε με άκρως άσεμνη χειρονομία την οποία συνόδευσε με ύβρεις και λεξιλόγιο πεζοδρομίου.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων και τη γενική κατακραυγή, ο Κώστας Τασούλας, κάλεσε σήμερα τον κ. Μάρκου στο γραφείο του, προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, επισήμανε στον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι με τη συμπεριφορά του έφερε σε δύσκολη θέση τον κοινοβουλευτισμό, δίνοντας έναυσμα σε όσους καραδοκούν στη γωνία κατά της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μάρκου, αναγνώρισε ότι παραφέρθηκε και είπε mea culpa ως προς την ανάρμοστη χειρονομία που έκανε κατά των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, μετατρέποντας την Ολομέλεια σε «αρένα», αρνήθηκε, ωστόσο, τη χυδαία φρασεολογία που του αποδίδουν άλλοι βουλευτές.

Νωρίτερα την καταδίκη της συμπεριφοράς του Κώστα Μάρκου και την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, προκειμένου να του επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τον Κανονισμό ποινές, ζήτησε με επιστολή-καταγγελία του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητώντας παράλληλα να ερευνηθεί και το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων του βουλευτή λόγω της ιδιότητας του ως συμβούλου του ΚΕΣΥ.

Η επιστολή του κ. Κεγκέρογλου προς τον ΠτΒ έχει ως εξής:

Προς

Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

ΑΝΑΦΟΡΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑ του Βουλευτή Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ κ. Κωνσταντίνου Β. Μάρκου

Αξιότιμοι κ.κ. Πρόεδροι,

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος με αντικείμενο τη συζήτηση επί του διανεμηθέντος πορίσματος της «Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του», ο Βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ κ. Κωνσταντίνος Β. Μάρκου επιτέθηκε με σκαιό και χυδαίο τρόπο εναντίον του Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής, Βουλευτή Αρκαδίας κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, καθώς και του συνόλου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, απευθύνοντας δημόσια ύβρεις και άσεμνη χειρονομία. Ειδικότερα, όπως καταγράφηκε στα πρακτικά της από 22.07.2020 συνεδρίασης της Ολομέλειας και όπως μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση σε πανελλαδικό επίπεδο από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής, ο αναφερόμενος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ καθύβρισε λόγω και έργω τόσο τον κ. Ο. Κωνσταντινόπουλο όσο και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής χρησιμοποιώντας ανοίκειες, ανάρμοστες, καταδικαστέες ομοφοβικές εκφράσεις και χειρονομίες, που απάδουν όχι μόνο του κοινοβουλευτικού αξιώματος, αλλά και της ιατρικής και ακαδημαϊκής ιδιότητας του αναφερομένου. Η συμπεριφορά του δε αυτή προκάλεσε τη διακοπή της συνεδρίασης και την αποβολή του αναφερομένου από την αίθουσα, με απόφαση του Προεδρείου.

Η ως άνω έργω και λόγω εξύβριση και δη κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής διαδικασίας αποτελεί κατ’ εξοχήν αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, κατά την έννοια του άρθρου 80 ΚτΒ Α’ και των συναφών διατάξεων του Κώδικα Δεοντολογίας των Μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπως ισχύουν. Ειδικότερα, η ανάρμοστη ενέργεια του κ. Κ. Μάρκου εμπίπτει στις περιπτώσεις (α), (γ), (δ), (ε) και (ζ) της παραγράφου 4 του άρθρου 77 ΚτΒ Α΄, καθώς στην περίπτωση αυτή συρρέουν απρεπής συμπεριφορά με λόγια ή έργα, χρησιμοποίηση προσβλητικών εκφράσεων κατά της τιμής και της υπόληψης μελών του Κοινοβουλίου, έλλειψη του οφειλόμενου σεβασμού προς το Προεδρείο και την αποστολή της Βουλής και εν τέλει παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής της χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια του Σώματος.

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι ο αναφερόμενος, παρά την από Ιουλίου 2019 εκλογή του ως βουλευτή, παραμένει ως σήμερα Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) του Υπουργείου Υγείας -θέση στην οποία για πρώτη φορά στα χρονικά υπηρετεί εν ενεργεία βουλευτής. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει εύλογο προβληματισμό για τη συμβατότητα των πολλαπλών καθηκόντων του κ. Κ. Μάρκου, όπως αναφέρεται στη σχετική από Ιανουαρίου 2020 επιστολή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου προς τον Υπουργό Υγείας αλλά και σε συναφή αρνητικά δημοσιεύματα (βλ. από 31.05.2020 φύλλο «Εφημερίδας των Συντακτών»). Με δεδομένα τα ανωτέρω, θα πρέπει να διερευνηθεί στο πρόσωπο του αναφερομένου ενδεχόμενη συνδρομή της κατά το άρθρο 3 του Κώδικα Δεοντολογίας των Μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπως ισχύει, περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων.

Δια της παρούσης ζητούμε τις, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, περαιτέρω ενέργειες για την κίνηση των διαδικασιών με αφορμή την ως άνω αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του αναφερομένου βουλευτή.

Με εκτίμηση,

Βασίλειος Κεγκέρογλου

skai.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια