ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Δεν ακούει κανέναν ο έρντογαν. Συμμετέχει στις μυστικές επαφές του Βερολίνου, αλλά ετοιμάζει το ερευνητικό.


Συμμετέχει στις μυστικές επαφές του Βερολίνου, αλλά ετοιμάζει το ερευνητικό

Παρασκηνιακές προσπάθειες καταβάλλονται για εκτόνωση της έντασης, την οποία προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Γερμανική Προεδρία της Ε.Ε. από τη μια και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, επιχειρούν με παρεμβάσεις να ξεκινήσει αποκλιμάκωση.

Σε ό,τι αφορά τους Γερμανούς, που έχουν επιστρατεύσει τη μυστική διπλωματία, στοχεύουν στη διαμόρφωση συνθηκών για έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Το ζητούμενο, βέβαια, είναι με ποιους όρους θα ξεκινήσει ένας διάλογος και ποια θα είναι η ατζέντα. Η επιλογή του διαλόγου, που δοκιμάστηκε στις μυστικές συναντήσεις του Βερολίνου και δεν απέδωσε, διευκολύνει τη Γερμανία, που δεν συζητά καν θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Αυτό το θέμα, των κυρώσεων, συζητήθηκε και την περασμένη Δευτέρα, στο πρόγευμα που παρέθεσε ο κ. Μπορέλ στους ΥΠΕΞ Ελλάδος, Κύπρου και Γερμανίας και ήταν, όπως πληροφορούμαστε, έντονες οι διαφωνίες. Το Βερολίνο δεν θέλει να ακούσει για ένα τέτοιο μέτρο.

Η Άγκυρα συμμετέχει στις συζητήσεις, χρησιμοποιώντας τις συναντήσεις ως άλλοθι ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται για το επόμενο βήμα της, που εκτιμάται πως θα γίνει πολύ σύντομα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Τουρκία θα επιλέξει, σε αυτή τη φάση, να στείλει ερευνητικό σκάφος, συνοδευόμενο από φρεγάτες, στην περιοχή του Καστελόριζου. Κι αυτό, όπως συναφώς αναφέρεται, θα είναι πιο διαχειρίσιμες οι αντιδράσεις από ό,τι να αρχίσει από την Κρήτη.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα φρόντισε να στείλει το μήνυμα προς διάφορες πλευρές, με τελικό αποδέκτη την Άγκυρα, πως σε περίπτωση που η κατοχική Τουρκία προχωρήσει σε παράνομη ενέργεια εντός της θαλάσσιας περιοχής της Ελλάδος, τότε θα αντιδράσει.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, Φ. Σινιρίογλου, σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, ισχυρίζεται πως η περιοχή όπου το τουρκικό γεωτρύπανο, «Γιαβούζ» πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε περιοχές, που «έχουν εγκριθεί από την τουρκική κυβέρνηση, βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Κώστας Βενιζέλος
Απόψεις

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια