ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Δρ. Ηλίας Κονοφάγος: Οι ενάντιοι στις εξορύξεις στρώνουν χαλί στην Τουρκία


Στα έγκατα της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης θα πρέπει να στρέψει όλες της, τις προσπάθειες η χώρα μας, αν όντως επιθυμεί να έχει οικονομική ανάκαμψη και να σωθεί μέσα στην τραυματική κατάσταση που βιώνει τα τελευταία χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΡΕΘΕΜΝΟΣ

Ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα ο καταξιωμένος επιστήμονας κ. Ηλίας Κονοφάγος, χημικός μηχανικός και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, κάνει λόγο για ανάγκη ενωτικής συστράτευσης όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, για να καταφέρουν να αξιοποιήσουν τον υπόγειο πλούτο της Ελλάδας και να καταστήσουν τη χώρα όντως στρατηγικά σταθερή, ανεξάρτητη και κυρίως ισχυρή.

Μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Κονοφάγος, παρουσιάζει όλες τις θέσεις του σχετικά με την υπόθεση της εξόρυξης υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, θέτει κάθε υπεύθυνο προ των ευθυνών του απέναντι στην χώρα και στην ιστορία και αναλύει τα πως και τα γιατί οδηγούν όλες τις ελπίδες του Ελληνικού Λαού στα κοιτάσματα γύρω από το νησί μας αλλά και στο Ιόνιο.

Την ίδια ώρα σχολιάζει όσα συμβαίνουν με το Τουρκολιβυκό σύμφωνο, μιλάει για τον αγωγό EestMed και ασκεί σκληρή κριτική σε όσους κάνουν λόγο για περιβαλλοντική καταστροφή λόγω εξορύξεων νότια της Κρήτης.

Χαρακτηριστικά τονίζει: «Αυτοί που θεωρούν τις εξορύξεις καθαρών υδρογονανθράκων “Οικολογική Καταστροφή” στην υπεράκτια Κρήτη, προετοιμάζουν στην ουσία την επιστροφή της Τουρκικής κυριαρχίας στην Κρήτη.» Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Πως κρίνετε την πολιτική της χώρας σχετικά με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης;

Από το 2012 είχαμε υποβάλλει σχετική εμπεριστατομένη έκθεση στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με την οποία τον πληροφορούσαμε, ότι, συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας, η υπεράκτια Κρήτη (νοτιοανατολικά, νότια & νοτιοδυτικά) διέθετε πολύ μεγάλα αποθέματα κοιτασμάτων υδρογοναθράκων.

Πιο συγκεκριμένα είχαμε αναφέρει, ότι τα αποθέματα αυτά θα μπορούσαν με 50% πιθανότητα να ανέρχονται σε 3 Τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (3 Tcm), τα οποία σε ορίζοντα τριακονταπενταετίας θα μπορούσαν να αποδώσουν καθαρά εισοδήματα στο Ελληνικό Δημόσιο της τάξης των 270 δισεκατομμυρίων δολλαρίων ($270 Δις).

Στη συνέχεια της έκθεσης μας η Ελληνική πολιτεία με βάση τον ισχύοντα Νόμο Υδρογονανθράκων προσπάθησε μέσω παραχωρήσεων ερευνητικών υπεράκτιων περιοχών να προσελκύσει επενδύσεις για την ανάδειξη και αξιοποίηση του προαναφερθέντος ορυκτού πλούτου υδρογονανθράκων.

Μετά από αρκετα χρόνια (2012-2020) η προσπάθεια αυτή τελεσφόρησε με θετικό τρόπο, δεδομένου, ότι η Ελλάδα διαθέτει σήμερα 12 περιοχές όπου βάσει Συμβάσεων παραχωρήσεων, που υπογράφτηκαν με πετρελαϊκές εταιρείες, διεξάγονται σήμερα Έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (Εικ.1).

Θα πρέπει όμως να τονίσουμε, ότι η υπάρχουσα γραφειοκρατία καθηστέρησε δραματικά τόσο την κατάρτιση όσο και επικύρωση των Συμβάσεων αυτών από την Ελληνική πολιτεία, πράγμα, που μετέθεσε για πολύ αργότερα την έναρξη των εργασιών ή και των αναμενομένων γεωτρήσεων για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση του υπαρχοντος ορυκτού πλούτου κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

Να σημειώσουμε ότι από το 2011 που άρχισαν οι προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων στην υπεράκτια Κρήτη μόλις στο τέλος του 2018 είδαμε να επικυρώνονται οι αξιολογότερες Συμβάσεις του Ελληνικού Δημοσίου με τις εταιρείες ExxonMobil – Total & EΛ.ΠΕ.

Έτσι στο μεσοδιάστημα η Τουρκία κατάφερε από επιχειρηματική άποψη να βρεί πιο εύκολα ελεύθερο χώρο ώστε να δημιουργήσει διαδρόμους νέων διεκδικήσεων προς την Λιβύη δυτικά και νότια της Κρήτης.

Επειδή, όμως, πιστεύουμε, ότι ποτέ δεν είναι αργά και επειδή η τελευταία Ελληνική υπεράκτια γεώτρηση στην χώρα μας πραγματοποιήθηκε το 1986 στον Θερμαϊκό κόλπο, είναι καιρός μετά από 34 ολόκληρα χρόνια η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία υδρογονανθράκων να διευκολύνει -μέσω κατάλληλων Συμβατικών κινήτρων προς τις πετρελαϊκές Εταιρείες- την προσκόμιση γεωτρυπάνου για έρευνα και πιστοποίηση ύπαρξης ορυκτού πλούτου κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Η προσκόμιση αυτή θα πρέπει προληπτικά να επέλθει ή δυνατόν πριν από την ανακοινωθείσα ήδη προσέλευση Τουρκικού γεωτρυπάνου Νότια της Κρήτης. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια