ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΔΝΤ: «Βουτιά» 37% του ΑΕΠ των ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού

Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει την πανδημία του κορονοϊού ως τον «κυριότερο κίνδυνο» για την οικονομία των ΗΠΑ και προτρέπει τις αρχές να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, τονίζει πως πρέπει να εξαλειφθούν οι κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις που είναι «βαθιά ριζωμένες» στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει το ΑΕΠ των ΗΠΑ να
υποχωρήσει κατά 37% κατά στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ως άμεση συνέπεια της καραντίνας. Έτσι, για το σύνολο του έτους, η ύφεση θα περιοριστεί στο 6,6%, εφόσον συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα.

Παρόλα αυτά, η αναζωπύρωση της πανδημίας, που αποτελεί «τον κίνδυνο που είναι πιο δύσκολο να ποσοτικοποιήσουμε», έχει ήδη προκαλέσει μια «επιβράδυνση» σε ορισμένες Πολιτείες και μια «μερική ακύρωση» των αποφάσεων για άρση της καραντίνας που μπορεί να εκτροχιάσουν την επανεκκίνηση που ξεκίνησε τον Μάιο.

Επιπλέον, προειδοποιεί ότι υπάρχει πιθανότητα αύξησης της φτώχειας, υπενθυμίζοντας ότι και πριν από την πανδημία ήταν ήδη υψηλή, σε σύγκριση με άλλες προηγμένες οικονομίες.

Μάλιστα, η φτώχεια στις ΗΠΑ έχει μια σημαντική φυλετική διάσταση, δεδομένου ότι οι Αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι είναι πιο πιθανόν να περιέλθουν σε κατάσταση ένδειας, σε σύγκριση με τους λευκούς.

Χαρακτηριστικά λοιπόν το ΔΝΤ σημειώνει πως «θα απαιτηθούν νέες πολιτικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μιας σειράς κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων, βαθιά ριζωμένων, που συνεχίζουν να πλήττουν τις ΗΠΑ».

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Επίσης, το Ταμείο καλεί την Ουάσινγκτον να λάβει μια σειρά μέτρων για να αυξήσει τη ζήτηση, να βελτιώσει την προετοιμασία για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων και να στηρίξει τους πιο ευάλωτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια