ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Τουρκία: Σε 15 ημέρες η απόφαση για την Αγία Σοφία


Το "μπαλάκι" στον Ερντογάν
«Επί του παρόντος, το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου. Η υπόθεση πρέπει να απορριφθεί» είπε ο εισαγγελέας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας συνήλθε την Πέμπτη το πρωί νωρίς το πρωί και ολοκλήρωσε την συνεδρίασή του εκδίδοντας ανακοίνωση ότι η απόφαση σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας ή μη σε τζαμί θα ανακοινωθεί εντός 15 ημερών.

H συνεδρίαση του ΣτΕ διήρκεσε 17 λεπτά, κατά την οποία ο δικηγόρος του Συνδέσμου Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος υπέβαλλε την αίτηση με την οποία ζητείται η ακύρωση του προεδρικού διατάγματος του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, προσκομίζοντας μάλιστα και όλα τα σχετικά στοιχεία, προκειμένου να αποδείξει ότι η υπογραφή του Ατατούρκ ήταν πλαστή.

«Εκείνη την εποχή, παρόλο που ο νόμος αναφορικά με το επώνυμο ήταν διαφορετικός, ετέθη (στο διάταγμα) η υπογραφή "Ατατούρκ" (σ.σ. το Ατατούρκ δεν θεωρείται επώνυμο, αλλά προσωνύμιο). Η υπογραφή ήταν αισθητά διαφορετική από την υπογραφή που χρησιμοποιούσε (ο Κεμάλ Ατατούρκ)», υποστήριξε ο δικηγόρος του Ιδρύματος.

Παρών στην ακροαματική διαδικασία ήταν και ο πρόεδρος του τουρκικού συνδέσμου, ο οποίος υποστήριξε ότι «υπό το πλαίσιο αυτό, η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει ξανά για λατρεία».

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την τουρκική προεδρία από την πλευρά του δήλωσε ότι «θα σεβαστούμε την όποια απόφαση του δικαστηρίου». Στην εισήγησή του ο εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας είπε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο το 1934 από τον Ατατούρκ ήταν νόμιμη.

«Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής. Ο νόμος περί Ιδρυμάτων ισχύει και σήμερα. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο έγινε σύμφωνα με την παλαιά νομοθεσία με βάση απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Η μετατροπή έγινε σύμφωνα με το νόμο που ίσχυε την περίοδο εκείνη», υποστήριξε ο Τούρκος εισαγγελέας, ενώ όσον αφορά το θέμα της υπογραφής είπε ότι «η υπογραφή "Ατατούρκ" είναι η ίδια υπογραφή που χρησιμοποιήθηκε σε 5 υπουργικά συμβούλια. Η σχετική απόφαση είναι αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου», ήταν η εισήγηση του εισαγγελέα του τουρκικού ΣτΕ, ο οποίος ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα του Ιδρύματος.

Το 10ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε γνωστό ότι θα εκδώσει την απόφασή του εντός 15 ημερών.

Μαρία Ζαχαράκη
Έθνος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια