ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Παραπληροφόρηση : “Γερμανίδα γιατρός αποκαλύπτει την τρομοκρατία & καταπάτηση δικαιωμάτων λόγω COVID 19”


Ισχυρισμός:

Γερμανίδα ιατρός αποκάλυψε την παγκόσμια τρομοκρατία λόγω COVID-19.

Συμπέρασμα:

Εκτός των περιορισμένων αληθινών επισημάνσεων, το βίντεο παρουσιάζει πολυάριθμες διαστρεβλώσεις των πραγματικών στοιχείων και οι βασικοί ισχυρισμοί του δεν υποστηρίζονται.

Viral έγινε βίντεο στο οποίο γερμανίδα ιατρός θεωρείται πως αποκαλύπτει την παγκόσμια τρομοκρατία με την οποία χειραγωγείται ο κόσμος μέσω της ασθένειας του κορωνοϊού. Ωστόσο, εκτός των περιορισμένων αληθινών επισημάνσεων, το βίντεο παρουσιάζει πολυάριθμες διαστρεβλώσεις των πραγματικών στοιχείων και οι βασικοί ισχυρισμοί του δεν υποστηρίζονται.

Το είδαμε στα aftodioikisi.gr, indobserver.gr, katohika.gr, spoilers.gr, amazonios.net, crashonline.gr και σε δημοσιεύσεις των κοινωνικών δικτύων.

Για να διαβάσετε την απομαγνητοφώνηση του βίντεο στην ελληνική μετάφραση με την οποία αυτό κυκλοφόρησε, μπορείτε να επιλέξετε τον παρακάτω τίτλο «Απομαγνητοφώνηση». Το κείμενο έχει χωριστεί ανά κατηγορία ισχυρισμού, τις οποίες θα εξετάσουμε μία προς μία στη συνέχεια.Απομαγνητοφώνηση

Το επίμαχο βίντεο αρχικά ανέβηκε στο YouTube κανάλι “News HQ” στις 10-5-2020. Σύμφωνα με την περιγραφή του, η Δρ. Katrin Korb (και όχι “Kord” όπως λανθασμένα αναφέρουν πολλές ελληνικές πηγές) έδωσε την επίμαχη ομιλία την προηγούμενη μέρα, σε μια διαδήλωση στην πόλη Oldenburg. Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικού ΜΜΕ, η διαδήλωση συγκέντρωσε περίπου 200 άτομα και αφορούσε τη διαμαρτυρία ενάντια στα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Κατά την περίγραφή του βίντεο, η Δρ. Katrin Korb είναι γενική ιατρός, και ο τίτλος αυτός υποστηρίζεται από ιστοσελίδες που καταγράφουν προφίλ ιατρών [sanego.de, weisse-liste.de, jameda.de]. Ωστόσο, σε αυτές τις πηγές αναφέρεται επίσης ότι η Δρ. είναι επαγγελματίας της ψευδοεπιστήμης της ομοιοπαθητικής, ενώ περιλαμβάνονται και σχόλια ασθενών της που διαμαρτύρονται για τα αντιεπιστημονικά αντιεμβολιαστικά της πιστεύω.

Το επίμαχο βίντεο ξεκινάει ως εξής:


Αγαπητοί συμπολίτες μου, είμαι ευγνώμων που μπορώ και βρίσκομαι σήμερα εδώ Ονομάζομαι Κάτριν Κορμπ, έχω 3 παιδιά, και εργάζομαι ως γιατρός εδώ στο Όλντερμπεργκ.

Βρίσκομαι εδώ διότι νιώθω ότι είμαι υπεύθυνη για την υγεία των ασθενών μου, των παιδιών μου και του εαυτού μου. Βρίσκομαι εδώ διότι είμαι εξοργισμένη με τις συνεχείς επιθέσεις με φόβο, σε μία προσπάθεια να πάρουν περισσότερο έλεγχο στην ανθρωπότητα. Δεν είμαι σίγουρη για το τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά είμαι σίγουρη πως έχει να κάνει με χρήματα και εξουσία.

Κατ άρχάς, αναγνωρίζω μία αρχή. Και αυτή είναι: το υγειονομικό μας σύστημα. Το οποίο δυστυχώς είναι ένοχο για την εξάπλωση του φόβου, προκειμένου να κερδίσει χρήματα.

Παρατηρούμε ότι η Δρ. Korb δεν παραθέτει στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό της ότι «το υγειονομικό μας σύστημα εξαπλώνει τον φόβο προκειμένου να κερδίσει χρήματα». Μεταξύ άλλων, θα τον εξετάσουμε αναλυτικά παρακάτω.

Το βίντεο συνεχίζει ως εξής:

Αυτός ο φόβος, υπάρχει και στις δύο πλευρές. Και στην πλευρά του γιατρού, όσο και στην πλευρά του ασθενή. Υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες ως γιατρός πρέπει να ακολουθώ, αλλά ποιος δίνει αυτές τις εντολές;

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Υπάρχει μία ευρωπαϊκή κατευθυντήρια γραμμή σχετικά με τις καρδιοπάθειες. Υπάρχουν 25 διαφορετικοί συντάκτες αυτών των εντολών, εκ των οποίων οι 19 χρηματοδοτούνται από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Ονομάζονται “συμβουλευτικές αμοιβές”.

Η Δρ. Korb φαίνεται να αναφέρεται στις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας που εκδόθηκαν το 2019, στην διαδικτυακή έκδοση των οποίων αναγνωρίζονται 25 συμμετέχοντες. Ωστόσο, στην έντυπη έκδοση της αναφοράς διευκρινίζεται ότι οι συντάκτες ήταν 24, και η 25η θέση αφορά μια ξεχωριστή ομάδα 46 ατόμων που ανέλαβαν τον έλεγχο και αξιολόγηση των Οδηγιών.

Για την συμμετοχή τους στις Οδηγίες, όλοι οι συμμετέχοντες υποχρεώθηκαν να αναφέρουν όλες τις πιθανές συγγρούσεις συμφερόντων τους, όπως χρηματοδότηση από τη φαρμακοβιομηχανία για ομιλίες ή έρευνες, για τα έτη 2017 και 2018. Οι αναφορές αυτές παρατίθενται από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία ως συμπληρωματικό αρχείο στις Οδηγίες της. Στο αρχείο αυτό διαπιστώνουμε ότι όντως οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν κάποιου είδους πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων.

Ωστόσο, η θέση της Δρ. Korb ότι αυτό καθιστά τις Οδηγίες αναξιόπιστες δεν ευσταθεί.

Καταρχάς, να σημειώσουμε ότι, μετά την παραπομπή στο αρχείο συμφερόντων, οι Οδηγίες διευκρινίζουν ότι η ομάδα των συγγραφέων χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία χωρίς καμιά συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας.

Όσον αφορά τους ίδιους τους συντάκτες, αυτοί αποτελούν κάποιους από τους πιο αναγνωρισμένους ειδικούς της καρδιολογίας διεθνώς, και είναι συνηθισμένο για πρόσωπα τέτοιου κύρους να έχουν δεχθεί αμοιβές για την παροχή των γνώσεών τους και εκτός της ακαδημίας. Επιπλέον, ως καθηγητές σε πολυάριθμα Πανεπιστήμια κύρους απ’ όλο τον κόσμο, η εργασία τους παρακολουθείται στενά από τους συναδέλφους τους, και τυχόν τεκμηρίωση διαφθοράς της εργασίας αυτής από οικονομικά συμφέροντα θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της φήμης ή ακόμη και της καριέρας τους.

Χαρακτηριστικά, μέχρι τη στιγμή συγγραφής αυτού του άρθρου, το Google Scholar εντοπίζει 291 παραπομπές στις Οδηγίες από peer reviewed διεθνείς δημοσιεύσεις σε λιγότερο από ένα χρόνο. Αναφερόμαστε δηλαδή σε ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις που η κάθε μιά τους δέχθηκε τον έλεγχο τουλάχιστον δύο ανεξάρτητων ειδικών σε εθελοντική βάση, συχνά ανωνυμοποιημένα. Ταυτόχρονα, οι προηγούμενες Οδηγίες του 2013 και 2007 που συντάχτηκαν με αντίστοιχο τρόπο, αθροίζουν πολλές χιλιάδες παραπομπές.Οι ίδιες οι Οδηγίες τεκμηριώνουν τα γραφόμενά τους με 579 παραπομπές στην peer reviewed βιβλιογραφία.

Επιπλέον, οι Οδηγίες μέχρι τη στιγμή συγγραφής αυτού του άρθρου έχουν υιοθετηθεί από 30 ξεχωριστές εγχώριες καρδιολογικές εταιρίες:Τέλος, παρότι οι Οδηγίες είναι ανοιχτές σε τεκμηριωμένη κριτική μέσω δημοσιεύσεων σε άλλα peer reviewed περιοδικά, δεν έχει υπάρξει καμιά τέτοια δημοσίευση ακόμη. Η μόνη διόρθωση των συντακτών μέχρι τώρα ήταν επουσιώδης και αφορούσε τη μετατροπή του συμβόλου “≥” σε “<“, σε μία γραμμή ενός πίνακα, ενώ οι Οδηγίες αριθμούν συνολικά 70 σελίδες.

Συνεπώς, είναι βέβαιο ότι αν οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας αποτελούσαν απλά «προπαγάνδα της φαρμακοβιομηχανίας», αυτό θα είχε αποκαλυφθεί ήδη στη διεθνή κοινότητα των ειδικών.

Το βίντεο συνεχίζει με τους εξής ισχυρισμούς:

Αυτές οι εντολές δηλώνουν ότι φάρμακα τα οποία οφείλω να χορηγήσω έχουν πολλές παρενέργειες, αλλά δεν θεραπεύουν τους ασθενείς. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές αποδίδουν πολλά λεφτά.

Εάν δεν ακολουθήσω αυτές τις εντολές, και η κατάσταση της υγείας των ασθενών μου χειροτερεύσει για τον οποιονδήποτε λόγο… Τότε με καθιστούν υπεύθυνη. Καλλιεργούν το φόβο, ώστε να αναγκάζομαι να λειτουργώ ενάντια στις αρχές του επαγγέλματος μου.

Οι ασθενείς είναι επίσης τρομοκρατημένοι: “Εάν δεν πάρεις αυτά τα χάπια, θα πεθάνεις”. “Θα αρρωστήσεις περισσότερο”. “Άκουσέ με, το έχω σπουδάσει, είμαι σε θέση να γνωρίζω”. “Δεν είσαι σε θέση να μπορείς να γνωρίζεις τι είναι καλύτερο για τον εαυτό σου.”

Συνεπώς δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης επ “αυτού”. Ως εκ τούτου, ο φόβος στους ασθενείς αυξάνεται, μέρα με τη μέρα, και κάπως έτσι βγαίνει το χρήμα. Εξ’ αρχής, αυτής της κρίσης του κορονοϊού συντηρούν ένα κλίμα τρομοκρατίας.

Όμως αντίθετα, οι Οδηγίες από την πρώτη τους σελίδα αναφέρουν τα εξής:
The Guidelines do not override, in any way whatsoever, the individual responsibility of health professionals to make appropriate and accurate decisions in consideration of each patient’s health condition and in consultation with that patient and, where appropriate and/or necessary, the patient’s caregiver. Nor do the Guidelines exempt health professionals from taking into full and careful consideration the relevant official updated recommendations or guidelines issued by the competent public health authorities, in order to manage each patient’s case in light of the scientifically accepted data pursuant to their respective ethical and professional obligations.

Η αντίστοιχη μετάφραση έχει ως εξής:
Οι Οδηγίες δεν υπερισχύουν με κανέναν τρόπο της ατομικής υπευθυνότητας των επαγγελματιών υγείας αναφορικά με τη λήψη κατάλληλων και ακριβών αποφάσεων, λαμβανομένης υπόψη της κατάστασης υγείας του κάθε ασθενή, σε διαβούλευση με τον ασθενή και, όπου κρίνεται κατάλληλο ή απαραίτητο, τον φροντιστή του ασθενή. Ούτε οι Οδηγίες αποτρέπουν τους επαγγελματίες υγείας από το να λάβουν πλήρως και προσεκτικά υπόψη τις σχετικές επίσημες ανανεωμένες συστάσεις ή οδηγίες που δημοσιεύονται από τις ικανές αρχές δημόσιας υγείας, με στόχο την διαχείριση της περίπτωσης του κάθε ασθενή υπό το φως των επιστημονικώς αποδεκτών δεδομένων, και σε συμφωνία με τις ανάλογες ηθικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Στην πρώτη παράγραφο της εισαγωγής τους, οι Οδηγίες αναφέρουν και πάλι:
Guidelines and their recommendations should facilitate decision making of health professionals in their daily practice. However, the final decisions concerning an individual patient must be made by the responsible health professional(s) in consultation with the patient and caregiver as appropriate.

Που μεταφράζεται ως εξής:
Οι Οδηγίες και οι συστάσεις τους διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων των επαγγελματιών υγείας στη καθημερινή τους εργασία. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με τον κάθε ατομικό ασθενή πρέπει να ληφθούν από τον υπεύθυνο επαγγελματία υγείας σε διαβούλευση με τον ασθενή και φροντιστή όπως είναι κατάλληλο.

Συνεπώς, οι Οδηγίες διευκρινίζουν με σαφήνεια ότι μόνο συμβουλεύουν χωρίς να κρατούν υπόλογο κανέναν ιατρό για τις επιλογές του, ενώ θεωρούν δεδομένη την ηθική υποχρέωσή του για την προσπάθεια βέλτιστης επιλογής αγωγής για τον ασθενή του (δηλαδή της αγωγής με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες και τις μέγιστες δυνατές πιθανότητες ίασης).

Ο κάθε ασθενής επίσης έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τις συμβουλές του ιατρού του, αλλά η προειδοποίηση για τις συνέπειες αυτής της άρνησης δεν μπορεί να θεωρείται «τρομοκρατία» ενώ τεκμηριώνεται επιστημονικά. Χαρακτηριστικά, σε μελέτη εκατοντάδων καρκινοπαθών, όσοι επέλεξαν τις εναλλακτικές θεραπείες και στο μεγαλύτερο βαθμό απέρριψαν τις εγκεκριμένες, αντιμετώπισαν διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν μέσα σε 5 χρόνια.

Τα ίδια υποστηρίζουν και οι αντίστοιχες οδηγίες προς ιατρούς του γερμανικού κράτους (στο οποίο δίνει την ομιλία της η Δρ. Korb), όπως τεκμηρίωσε στην εξέταση του ίδιου βίντεο το mimikama.at.

Το βίντεο συνεχίζει ως εξής:
Διαβάστε την συνέχεια εδώπηγή:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια