ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Όχι, δεν καταργείται ο σταυρός από την Ελληνική σημαία


Ισχυρισμός

Ξεκίνησε η αλλαγή της ελληνικής σημαίας με την κατάργηση του σταυρού.

Συμπέρασμα

Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν προτίθεται να αλλάξει τη Σημαία της Ελλάδας, ούτε έχει προταθεί από κανέναν φορέα κάτι τέτοιο.

Την κατάργηση του λευκού ισοκέραιου σταυρού από την Ελληνική Εθνική σημαία αναγγέλλουν μέσω δημοσιευμάτων “ενημερωτικές” ιστοσελίδες παρουσιάζοντας εικόνες από τη δήθεν νέα μορφή της. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.


Παραδείγματα: diaforetiko.gr, elasyn.com, katakomviki-ecclesia.blogspot.comΔείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ.
Τι ισχύει;

Το κείμενο που εξετάζουμε αποτελεί αντιγραφή παλαιότερου κειμένου που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2014. Το υπό εξέταση θέμα, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν το δημόσιο διάλογο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα ερωτήματα που έχουν κατατεθεί από Έλληνες βουλευτές προς τα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με την “Αλλαγή της Σημαίας“.

Πιο συγκεκριμένα, στις 04/04/2013, ο βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς απήθυνε μερικά ερωτήματα σχετικά με την “Πρόθεση κατάργησης του Σταυρού από την Ελληνική Σημαία“. Ακολουθεί η σχετική επιστολή:

Τα ανωτέρω ερωτήματα απαντήθηκαν από τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Αναλυτικά η απάντηση:Συνεπώς καθίσταται σαφές, πως του Υπουργείο Εσωτερικών δεν προτίθεται να προβεί σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που ορίζει τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής Εθνικής σημαίας, ενώ κανένας φορέας δεν έχει προτείνει κάτι τέτοιο.

Στις 25/08/2014, ο ανεξάρτητος βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Βασίλειος Καπερνάρος, απήθυνε επίσης μερικά ερωτήματα προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, αναφορικά με το αν “Υπάρχει σχέδιο αντικατάστασης της Ελληνικής Σημαίας“.Στο ερώτημα απάντησε το καθ’ύλην αρμόδιο, Υπουργείο Εσωτερικών:Σύμφωνα με την ανωτέρω: Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν προτίθεται να προβεί σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που ορίζει την ύπαρξη του λευκού, ισοκέραιου σταυρού στην Εθνική Ελληνική σημαία. Ακόμη, ξεκαθαρίζει πως δεν είχαν υπάρξει σχετικές προτάσεις αλλαγής του, από οποιονδήποτε φορέα.

Τα παραπάνω παραδείγματα δεν αποτέλεσαν εμπόδια στην περαιτέρω διάδοση των ισχυρισμών περί αλλαγής της Ελληνικής σημαίας και σε ενεστώτα χρόνο.


Ιωάννης Λαγός@iolagos

Σας το έχουμε πει εδω και πολύ καιρό.Θέλουν να αφαιρέσουν τον Σταυρό απο την σημαία μας οι νεοταξιτες..Εαν το επιχειρήσουν θα χυθεί αίμα και δεν θα είναι μονο το δικό μας.Στο όνομα του Χριστού ελευθερωθηκαμε με ΑΥΤΟ θα ζήσουμε και θα πεθάνουμε https://elasyn.com/2020/06/03/nea-elliniki-simaia-2/ … #νδ_προδοτες


ΣΟΚ- ΑΥΤΗ θα είναι η νέα μας Ελληνική ΣΗΜΑΙΑ – Καταργούν το Σταυρό- Ξεκίνησε η Αλλαγή • ΕΛΑΣΥΝ

H κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση μιας σύνθετης και εξαιρετικά ευαίσθητης διαπραγμάτευσης, που αποσκοπεί στην ανόρθωση της εικόνας της χώρας μας διεθνώς και ιδίως, στον ευρωπαϊκό χώρο....elasyn.com

34
1:28 μ.μ. - 3 Ιουν 2020
Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Ιωάννης Λαγός


Εντούτοις, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το διευθυντή του γραφείου τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών κύριο Γιώργο Κοντογιάννη ενημερωθήκαμε πως:

“Τα δημοσιεύματα είναι παντελώς ανυπόστατα. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.”

Στο υπό εξέταση άρθρο διαβάζουμε επίσης πως:

“Έντονη αρχίζει να γίνεται το τελευταίο διάστημα η παρουσία σε εορταστικές εκδηλώσεις της Ελληνικής σημαίας, χωρίς το σταυρό, ενώ οι γραμμές πλέον είναι κάθετες ή οριζόντιες σε μπλε και άσπρο χρώμα. Δυστυχώς πολλοί δήμοι της Ελλάδος, σιγά – σιγά αντικαθιστούν την Ελληνική Σημαία με πανάκια και λουρίδες, που απλά έχουν το γαλάζιο και το λευκό!“

Ωστόσο, υπενθυμίζουμε πως ως ορίζει το άρθρο 6 του νόμου 851/1978 και ειδικότερα η 11η ενότητα, για τον Σημαιοστολισμό, η σημαία:
Δεν ανακρεμάται επί εξωστών ή παραθύρων άνευ κοντού.
Δεν φέρει επ’ αυτής τα διακριτικά Οργανώσεων, Οργανισμών, Συλλόγων, Σχολών ή Ιδρυμάτων ή οιανδήποτε παράστασιν.
Δεν χρησιμοποιείται προς κάλυψιν αγάλματος ή προτομής. Εις την περίπτωσιν ταύτην δύναται να χρησιμοποιηθή ύφασμα με τα Εθνικά χρώματα.
Δεν χρησιμοποιείται δι’ οιονδήποτε διαφημιστικόν ή εμπορικόν σκοπόν.
Δεν απορρίπτεται εις τα άχρηστα, αλλά, αντικαθισταμένη λόγω παλαιότητος, καταστρέφεται κατά προτίμησιν διά της πυράς.
Απαγορεύεται η χρησιμοποίησις της Εθνικής Σημαίας, έστω και διαφορετικών διαστάσεων, ως λαβάρου Σωματείων, Συλλόγων, Οργανώσεων.

Συνεπώς το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο ορίζει τη χρήση υφασμάτων με τα Εθνικά χρώματα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης ή κατάργησης του λευκού ισοκέραιου σταυρού.
Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, λαμβάνοντας υπόψιν τις απαντήσεις που δόθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο στα σχετικά ερωτήματα που ανέκυψαν περί της αλλαγής της Ελληνικής σημαίας και την κατάργηση του σταυρού, συνάγουμε το συμπέρασμα πως δεν υπάρχει πρόθεση ή/και πρόταση αλλαγής του θεσμικού πλαισίου το οποίο ορίζει ότι η Ελληνική Εθνική σημαία κοσμείται από όρθιο, λευκό, ισοκέραιο σταυρό. Ως εκ τούτου, οι ισχυρισμοί που κάνουν λόγο για την “αλλαγή” της σημαίας είναι ανυπόστατοι και αναληθείς.
Στέλιος Πουρνής

https://www.ellinikahoaxes.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια