ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η αρχή του τέλους για τον Τσίπρα - Ο μήνας που ρήμαξε την αριστερά

Χωρίς αμφιβολία το καλοκαίρι του 2020 δεν μπήκε καλά για τον Αλέξη Τσίπρα.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά από την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, εκεί που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να αρχίζει ο δρόμος ανασυγκρότησης για τον ίδιο και το κόμμα του, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται μπροστά στην μεγαλύτερη εσωκομματική δεινή των τελευταίων ετών.

Μέσα στον Ιούνιο ο πρώην πρωθυπουργός δέχτηκε τέσσερα απανωτά χτυπήματα και μάλιστα σε
διάστημα λίγων ημερών το καθένα. Όλα μαζί συνθέτουν τον πιο δύσκολο μήνα στην πορεία του κ. Τσίπρα στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ.

1. Αρχικά ήταν η υπόθεση με τα ακίνητα του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη που παραλίγο να προκαλέσει τη διάσπαση στην ευρωομάδα. Μία κρίση που μπορεί να απεφεύχθη την τελευταία στιγμή με προσωπική παρέμβαση του κ. Τσίπρα, όμως όπως όλα δείχνουν οι πρωταγωνιστές της θα κάνουν αρκετό καιρό να την ξεπεράσουν.

2. Αμέσως μετά θέμα συζήτησης έγινε το δημοσίευμα των Παραπολιτικών που επανέφερε στη δημόσια ζωή την συνύπαρξη του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, μία σχέση με πολλά καλά αλλά και ανυπέρβλητες δυσκολίες που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δε θα ήθελε να θυμάται.

3. Μερικά 24ωρα αργότερα «έσκασε» η είδηση με το ηχητικό ντοκουμέντο Μιωνή που αφορούσε ένα μέλος του στενού πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Νίκο Παππά. Έναν από τους πλέον έμπιστους ανθρώπους του πρώην πρωθυπουργού.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.

4. Όπως αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα το πρόβλημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι μόνο επικοινωνιακό αλλά ουσιαστικό και θίγει με καίριο τρόπο το ολοκληρωτικής έμπνευσης οικοδόμημα που είχαν προσπαθήσει να χτίσουν περί δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς.

Ενδεικτικό του όλου προβλήματος που προκλήθηκε για τον κ. Τσίπρα ήταν άλλωστε και ο τρόπος διαχείρισής του.

Για τέσσερις ημέρες, μετά από την δημοσιοποίηση του ηχητικού Μιωνή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πιει «το αμίλητο νερό», αιφνιδιασμένος και θορυβημένος προφανώς από τις αποκαλύψεις.

Στη συνέχεια η Κουμουνδούρου διέρρευσε κάποια σχόλια του κ. Τσίπρα σε συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου, όπου υποτίθεται ότι «άδειασε» τον στενό του συνεργάτη.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι όταν πρόκειται για τόσο σοβαρό γεγονός δεν νοείται «άδειασμα» χωρίς αποπομπή από το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, κάτι που έχει αποδειχθεί και από παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να αποφύγει να πιει το «πικρό ποτήρι» , απομακρύνοντας τον κ. Παππά.

Ενδεχομένως όμως να φοβάται αποκαλύψεις.

Απομένει να φανεί αν τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ιδιαίτερα τα παλαιότερα στελέχη- θα δεχτούν τα πεπραγμένα του «μαγαζιού» που είχε στηθεί στην κυβέρνηση Τσίπρα, σύμφωνα με τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Σε κάθε περίπτωση ο Ιούνιος αποδεικνύεται σε μια εξαιρετικά πολύπλοκη εξίσωση για τον Αλέξη Τσίπρα, σε μία χρονική συγκυρία μάλιστα που θα έπρεπε να έχει αρχίσει την ανασύνταξη μετά από τις δύο συνεχόμενες εκλογικές ήττες.

Δεν αποκλείεται μάλιστα ο μήνας αυτός να αποτελέσει και την απαρχή εξελίξεων που θα τον συνοδεύσουν για το υπόλοιπο της πορείας του σε εσωκομματικό πεδίο.


liberal.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια