ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η ασύμμετρη απειλή

Ηταν μαθηματικώς βέβαιο για όλους όσοι παρακολουθούν συστηματικά τον δημόσιο βίο, ότι κάποια ώρα θα το βλέπαμε, θα το διαβάζαμε, θα το ακούγαμε κι αυτό.

Ηχογραφημένες συνομιλίες υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ -και μάλιστα όχι κάποιου τυχαίου, αλλά του πιο ισχυρού προσώπου της τότε κυβέρνησης και alter ego του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα- να «συναλλάσσεται» κανονικά με έναν εκβιαζόμενο επιχειρηματία από άλλον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ και να του ζητάει ως αντάλλαγμα για να τον σώσει, «να δώσει» τη γυναίκα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τι δεν είπε σε μία από τις (προφανώς αρκετές) ηχογραφημένες συνομιλίες του με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή ο Νίκος Παππάς, πανίσχυρος «σταθμάρχης» του Μεγάρου Μαξίμου τότε. Μάθαμε (ξέραμε...) ότι είναι «no go» το shop in a shop του Παπαγγελόπουλου εντός της κυβέρνησης, κοινώς το παραμάγαζο που είχε στήσει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης εντός της Δικαιοσύνης, και εκβίαζε για «πολλά λεφτά», πάντα κατά τον υπουργό Παππά. Και τι μπορεί να μάθουμε ακόμα, μια και ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν φαίνεται να διστάζει χάριν της σχέσης του (άλλο μυστήριο αυτό) με τον Νίκο Παππά να χρησιμοποιεί τα... πυρηνικά όπλα που διαθέτει προκειμένου να κάψει όσους τον παίδεψαν και τον εκβίασαν τόσα χρόνια. Πώς θα το αντέξει αυτό ο τέως πρωθυπουργός, τι ξέρει, τι νομίζει ότι ξέρει και τι δεν ξέρει;

Οτι τα γνώριζε όλα τότε και ενημερωνόταν πλήρως από τον κ. Παππά είναι βέβαιο και για τον Μιωνή και για την προσωπική ατζέντα του Μίμη. Και να μην τα ήξερε το 2016, τα έμαθε καλά σιγά-σιγά, γι’ʼαυτό και στο τέλος της θητείας του ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιούσε τον κ. Παπαγγελόπουλο «κατά περίπτωση» στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Εκανε κάτι σαν outsourcing (που λέει και ο Παππάς) στον ίδιο του τον υπουργό επειδή δεν τον πολυεμπιστευόταν.

Του ανέθεσε, ας πούμε, την τερατώδη υπόθεση της Novartis με την ενοχοποίηση δέκα πολιτικών αντιπάλων του, την οποία φυσικά δεν αναλάμβανε κανείς άλλος, μηδέ εξαιρουμένου και του υπουργού του επί της Δικαιοσύνης Καλογήρου. Γιατί όλοι ήξεραν ότι θα καταλήξουν άσχημα.

Τι γνωρίζει σήμερα ο κ. Τσίπρας για το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση Μιωνή δεν μπορώ να ξέρω εγώ, αλλά πολύ φοβάμαι πως ούτε ο ίδιος στην πραγματικότητα είναι σε θέση να γνωρίζει. Οπότε το ρίσκο να εξελιχθεί σε μια εντελώς «ασύμμετρη απειλή» για τον ίδιο είναι υπαρκτό. Σε κανονικές συνθήκες, στην πολιτική, ο κ. Παππάς θα έπρεπε να είχε βγει από το κάδρο χτες. Αλλά εδώ μάλλον δεν γίνεται, αφού εκτός από την υπόθεση Μιωνή, πιο πριν είχαμε την υπόθεση Αρτεμίου - Κύπρος - Βενεζουέλα, αργότερα τον περίφημο Πετσίτη, κάπου πιο κάτω την υπόθεση Καλογρίτσα.

Σε όλες ήταν αυτός εκεί, παρών, και έκανε τους χειρισμούς και τις συναλλαγές. Ενας ήταν ο χειριστής, ο Παππάς. Ποιος ξέρει, ίσως και σε άλλες που μπορεί έτσι ξαφνικά (που λέει και ο Ρέμος) να εμφανιστούν στο προσκήνιο με «ήχο και φως», ή ό,τι άλλο μπορεί να εμπεριέχει η ενασχόληση δημοσίων προσώπων με έκνομες δουλειές.

Γιατί την ίδια ώρα που εξελίσσεται το θρίλερ Μιωνή - Παππά, «καίει» και το παραδικαστικό Πάνου Καμμένου και μάλιστα «γραμμένο» από τον κοριό της ΕΥΠ, στο οποίο ήδη έχουν αρχίσει να εμπλέκονται και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Καθαρίζει αυτό το πράγμα; Ναι, η απάντηση είναι ότι όλα καθαρίζουν, αρκεί να το θέλει ο επικεφαλής, ο ένας, ο αρχηγός. Εκτός αν δεν το θέλει ή δεν το μπορεί.

Τάσος Καραμήτσος

https://www.protothema.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια