ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η Εκλογή Μποζκίρ στη ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών είναι ανοχή στα τουρκικά εγκλήματα.

Το γεγονός ότι ένας Τούρκος βουλευτής, πρώην διπλωμάτης και στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, εξελέγη πρόεδρος της εορταστικής 75ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (Σεπτέμβριος 2020 – Σεπτέμβριος 2021), χωρίς ανθυποψήφιο και χωρίς καμία δυσκολία,
αποτελεί προσβολή για τη διεθνή κοινότητα, ειδικότερα για την Ευρώπη, αφού η Τουρκία ανήκει στην Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Άλλων Χωρών, μία από τις πέντε περιφερειακές ομάδες του διεθνούς Οργανισμού που αποτελείται από 28 κράτη μέλη.

Σε αυτή την ομάδα ανήκει και η Ελλάδα, η οποία στην αρχή φαίνεται ότι είχε συναινέσει ώστε ο Βολκάν Μποζκίρ να είναι ο μοναδικός υποψήφιος της συγκεκριμένης ομάδας, που, φέτος ήταν η δική της σειρά γι’ αυτή την τιμητική θέση. Η προεδρία της ΓΣ εναλλάσσεται ετησίως μεταξύ των πέντε γεωγραφικών ομάδων. Η Κύπρος ανήκει στην Ομάδα Ασίας-Ειρηνικού.

Πριν λίγες μέρες, για συμβολικούς λόγους (επειδή έτσι κι αλλιώς δεν θα υπήρχε πρακτικό αντίκρισμα), η Κύπρος, η Αρμενία και η Ελλάδα έσπασαν τη σιωπηρή διαδικασία για να μη γίνει διά βοής η εκλογή και να διεξαχθούν εκλογές.

Την περασμένη Τετάρτη λοιπόν, η ΓΣ εξέλεξε στην προεδρία (σ.σ. από τα 193 κράτη μέλη, 11 δεν ψήφισαν και τρία ψηφοδέλτια ήταν άκυρα) τον εκπρόσωπο του ισλαμοφασίστα προέδρου μιας χώρας που κατέχει παράνομα για 46 χρόνια το βόρειο τμήμα της Κύπρου, που επιδιώκει να κλέψει μέρος των ελληνικών χωρικών υδάτων, απειλώντας με πόλεμο την Ελλάδα, που εισβάλλει σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη, κατέχοντας ξένα εδάφη και που κατήργησε το κράτος δικαίου στη χώρα του.

Το βασικό ερώτημα είναι: γιατί από την αρχή δεν υπήρξε επίμονη, συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια ώστε να υποβληθεί και άλλη υποψηφιότητα; Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι έγιναν κάποιες προσπάθειες, αλλά δεν τελεσφόρησαν. Τότε, είναι πολύ μεγαλύτερο το πρόβλημα, γιατί δεν αφορά μόνο την ανοχή στην εκλογή ενός Τούρκου υποψηφίου, αλλά την ανοχή στα τουρκικά εγκλήματα.

ΠΑΝ. ΠΑΝ.

Φιλελεύθερος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια