ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Επιστολή-“βόμβα” του Γερουσιαστή Μενέντεζ: Μαζέψτε την Τουρκία: Αλλά και… ξεχάσατε τις κυρώσεις!


Με μία επιστολή καταπέλτη προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη) εγκαλεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για την επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL
Εφαρμόστε τους αμερικανικούς νόμους για την Τουρκία, καλεί τον κ. Πομπέο ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, και απαιτεί να επιβληθούν κυρώσεις στην κατοχική δύναμη για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Η επαναφορά του σοβαρού αυτού ζητήματος δείχνει ότι ο κ. Μενέντεζ και άλλοι συνάδελφοί του δεν έχουν ξεχάσει τους S-400, καθώς με την αγορά τους η Τουρκία παραβιάζει τους νόμους του Κογκρέσου.

Ο γερουσιαστής στέκεται στις απειλές εναντίον της Ελλάδας στο Αιγαίο και της Κύπρου και τονίζει ότι το μνημόνιο της Τουρκίας με το καθεστώς της Λιβύης είναι παράνομο. Υπογραμμίζει:

Οι τουρκικές παραβιάσεις της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) είναι καλά τεκμηριωμένες. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα τουρκικά πλοία έχουν αυξήσει τις δραστηριότητες εξερεύνησης στην ΑΟΖ της Κύπρου, επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν την αναστολή των δραστηριοτήτων έρευνας των διεθνών ενεργειακών εταιρειών κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει ευπρόσδεκτα μέτρα για την επιβολή κυρώσεων σε Τούρκους που εμπλέκονται στην παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ. Σε αλληλεγγύη με τους συμμάχους και τους φίλους μας στην Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να επιβάλουν αμέσως κυρώσεις σε αυτά τα ίδια άτομα. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε υπουργέ Πομπέο,

Σας γράφω με ένα απλό αίτημα προς την κυβέρνηση: ακολουθήστε το νόμο.


Σύμφωνα με τα πρότυπα εφαρμογής που έχει θέσει το δικό σας Υπουργείο, η παράδοση των S-400 από τη Ρωσία αποτελεί σαφή παραβίαση του νόμου CAATSA. Όταν η Κίνα αγόρασε και παρέλαβε το ίδιο ακριβώς σύστημα από τη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ορθώς επέβαλαν κυρώσεις μέσω του νόμου CAATSA.

Η εφαρμογή διαφορετικού προτύπου στην Τουρκία με βάση την προσωπική «έλξη» που ο Πρόεδρος Τραμπ φαίνεται προφανώς να αισθάνεται για τον Πρόεδρο Ερντογάν δεν είναι τρόπος να ασκήσει κανείς εξωτερική πολιτική.

Η αποτυχία της κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για αυτήν την αγορά θα μειώσει δραστικά το αποτρεπτικό αποτέλεσμα των κυρώσεων CAATSA για άλλες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές αγορές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Πέρα από την αγορά των S-400, η ​​Τουρκία παραβιάζει όλο και περισσότερο την κυριαρχία των χωρών στα σύνορά τους και σε όλη τη Μεσόγειο.

Από τον Ιανουάριο, η Τουρκία έχει γίνει η τελευταία χώρα που παραβιάζει το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη και έχει αξιοποιήσει τη στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση εθνική συμφωνίας της Λιβύης για να προωθήσει μια παράνομη συμφωνία θαλάσσιων συνόρων που αγνοεί όχι μόνο τους νόμιμους ισχυρισμούς της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά επίσης αγνοεί βασικά το διεθνές δίκαιο.

Τέτοιες δράσεις έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΜΕΝΕΝΤΕΖ ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια