ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΗΠΑ: Με πρόστιμο 346 εκ. $ έκλεισε η υπόθεση Novartis - Καμία εμπλοκή πολιτικών προσώπων

Έκλεισε στις ΗΠΑ το θέμα Novartis με εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ του φαρμακευτικού κολοσσού, της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του αμερικανικού υπ. Δικαιοσύνης για την υπόθεση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters η υπόθεση έκλεισε μόνο με ένα χρηματικό πρόστιμο στην
εταιρεία Novartis ύψους 346 εκατ. δολαρίων, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπήρξε καμία απόδειξη περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Σύμφωνα με το κείμενο της Επιτροπής η Novartis συμμετείχε σε προγράμματα καταχρηστικών πληρωμών ή προνομίων σε «δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας (σ.σ. προφανώς εννοεί νοσοκομεία) στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή Alcon».

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Novartis Hellas, ειδικότερα, θα πληρώσει το ποσό των 225 εκατ. δολαρίων. Η Alcon Pte, μια πρώην μονάδα της Novartis που είναι πλέον μέλος της Alcon AG, θα πληρώσει ποινική ποινή 8,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Novartis θα πληρώσει επίσης 112,8 εκατ. δολάρια για το διακανονισμό σχετικών αστικών χρεώσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε σήμερα ότι η Novartis AG, η παγκόσμια εταιρεία φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας, συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 112 εκατομμύρια δολάρια για να εξοφλήσει χρεώσεις παραβίασης στις διατάξεις των βιβλίων και των αρχείων και των εσωτερικών λογιστικών ελέγχων του FCPA.

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι τοπικές θυγατρικές ή οι θυγατρικές της Novartis ή της πρώην θυγατρικής της Alcon Inc. συμμετέχουν σε προγράμματα για την πραγματοποίηση καταχρηστικών πληρωμών ή την παροχή προνομίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή Alcon. Σύμφωνα με την διαταγή, αυτά τα σχέδια πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2016 και ήταν γνωστά μεταξύ ορισμένων διαχειριστών των τοπικών θυγατρικών ή συνεργατών.

Η εντολή διαπιστώνει επίσης ότι η Novartis δεν διέθετε επαρκείς εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους στην πρώην επιχείρηση της Alcon στην Κίνα από το 2013 έως το 2015, οι οποίες χρησιμοποίησαν πλαστά συμβόλαια ως μέρος τοπικών χρηματοδοτικών συμφωνιών που προκάλεσαν μεγάλες απώλειες και είχαν ως αποτέλεσμα η Novartis και η Alcon να διαγράψουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια σε «κακό» χρέος».

«Ελλιπή ελεγκτικά περιβάλλοντα αποτελούν πρόσφορο έδαφος αδικοπραγίας» σημειώνει ο επικεφαλής της Κεφαιλαιαγοράς, Τσαρλς Κέιν. «Όπως φαίνεται από την υπόθεση Novartis, οι αδυναμίας σε ένα μέρος της επιχείρησης, μπορούν συχνά να υπηρετήσουν ως προάγγελος μεγαλύτερων μη αντιμετωπίσιμων προβλημάτων» συμπληρώνει.

Η Novartis αποδέχτηκε την διαταγή που επιβάλει στην εταιρεία να άρει και να παύσει να διαπράτει παραβιάσεις στα βιβλία και α αρχεία και τους εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους της Κεφαλαιαγοράς. Η Novartis συμφώνησαν να πληρώσουν αποζημίωση 92,3 εκατ. δολαρίων και 20,5 εκατ. δολάρια σε διαφυγόντα κέρδη και να συμμορφωθούν με τριετή αναφορά της κατάστασης των μέτρων συμμόρφωσης. Επιπλέον, οι θυγατρικές της Novartis και της Alcon συμφώνησαν σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και αποδέχτηκαν να πληρώσουν περισσότερα από 233 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα.

Την έρευνα διεξήγαγαν οι Σοναλί Σινχ και Ρετζίνα Μπάρετ και επιθεώρησε ο Τρέισι Λ. Πράις. Η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκτιμά τη συμβολή του τμήματος απάτης του υπουργείου δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την εισαγγελία του Νιου Τζέρσι, το Ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών, την Ελεγκτική Αρχή Αγορών της Ελβετίας και την Αρχή Οικονομικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Novartis Hellas θα πληρώσει πάνω από 233 εκατ. δολάρια

Επιπλέον, η Novartis Hellas, καλείται να πληρώσει -στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού - πάνω από 233 εκατ. δολάρια.Δείτε την απόφαση της Επιτροπής ΚεφαλαιαγοράςΔείτε το τηλεγράφημα του Reuters

The U.S. Department of Justice said on Thursday that Novartis Hellas, a Greece-based unit of the Swiss drugmaker, entered a deferred prosecution agreement and will pay a $225 million criminal fine.

Novartis will also pay $112.8 million to settle related civil charges by the U.S. Securities and Exchange Commission.

Alcon Pte, now part of Alcon AG (ALCC.S), entered its own deferred prosecution agreement and will pay an $8.9 million criminal fine. Novartis spun off Alcon in April 2019.

The settlements resolve charges that both units violated the Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), a U.S. anti-bribery law.

Authorities said Novartis Hellas conspired from 2012 to 2015 to bribe employees of state-owned hospitals and clinics in Greece to buy more Novartis-branded drugs including Lucentis, which treats a form of age-related vision loss.

The Alcon unit was accused of having from 2011 to 2014 used a third-party distributor to quietly funnel payments to employees of state-owned hospitals and clinics in Vietnam to boost sales of intraocular lenses, which are used to treat cataracts.

U.S. authorities also accused units of falsifying books and records to conceal the bribes.

Shannon Thyme Klinger, Novartis’ group general counsel, in a statement said the drugmaker was pleased to have resolved all its outstanding FCPA investigations.

Novartis also said the settlements contain no allegations regarding any bribery of Greek politicians, consistent with its own internal findings.

An Alcon spokesman said that company was also pleased to settle.

The Justice Department said both fines reflect reductions because of cooperation by Novartis and Alcon.

https://www.iefimerida.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια