ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Προκαταρκτική Novartis: Η Ξένη Δημητρίου -Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν συμφέροντα

Αντιφάσεις όσον αφορά το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων, την αξιοπιστία τους και αν τους γνώρισε ή όχι περιείχε η κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Η κ. Δημητρίου χαρακτήρισε σύμφωνα με πληροφορίες μειωμένης αποδεικτικής ισχύος τις καταθέσεις  προστατευόμενων μαρτύρων, σε σχέση με μάρτυρες που δείχνουν το πρόσωπο τους.

Πρόσθεσε όμως στη συνέχεια  ότι «Είμαστε υποχρεωμένοι να τους
εντάξουμε στο δικαιικό  μας σύστημα. Έχουμε υπογράψει πολλές διεθνείς συμβάσεις που μας υποχρεώνουν για αυτή την ένταξη. Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από το 2016 πολύ πριν ξεσπάσει η υπόθεση Novartis. Είναι πολύ σημαντικός ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων αν θέλει κάποιος  να καταπολεμήσει την διαφθορά»

Όσον αφορά τα πρόσωπα που βρισκόταν πίσω από τα ψευδώνυμα των προστατευόμενων μαρτύρων η κυρία Δημητρίου αρχικά ανέφερε ότι δεν ήθελε καν να τα ξέρει. Μάλιστα φέρεται να υποστήριξε ότι οι τρεις προστατευόμενοι  μάρτυρες εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας υποστηρίζοντας ότι είχαν συμφέροντα από την  εταιρεία Novartis. Ωστόσο στη συνέχεια αποκάλυψε ότι κίνησε όλες  τις διαδικασίες προκειμένου ο προστατευόμενος μάρτυρας Μανιαδάκης να μην φύγει στο εξωτερικό.

«Δεν γνωρίζω τις καταθέσεις των μαρτύρων, προστατευόμενων ή μη εκτός από αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας ή  αυτές που αναφέρονται στις αναφορές του Αγγελή. Δεν ήθελα να ξέρω ούτε τα ονόματα».

Η κ. Δημητρίου άφησε και αιχμές κατά της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη λέγοντας ότι κατέστησε το Νίκο Μανιαδάκη προστατευόμενο μάρτυρα αντί να του ασκηθεί δίωξη.

Δώσαμε εντολή να σταματήσουν τον Μανιαδάκη στην οικία του γιατί πληροφορηθήκαμε ότι ήθελε να φύγει για εξωτερικό
Ερώτηση: Πώς ξέρατε που μένει; Γνωρίζατε ποιος είναι προστατευόμενος μαρτύρας;
Ξ.Δημητρίου: Ήξερα τη διεύθυνση όλων των προστατευόμενων για να στείλω αστυνομική προστασία. Το βράδυ της 31/12/18 μετά τις υποψίες που είχα ότι θα φύγει στο εξωτερικό γιατί αρνήθηκε αστυνομική προστασία -και ειδοποίησα τους εισαγγελείς-, ο Αναστασίου (Μανιαδάκης) κατέστη από προστατευμένος μάρτυρας, κατηγορούμενος με στοιχεία που κατείχε ήδη η κ Τουλουπάκη.
Ι.Μπούγας: Η κ Τουλουπάκη δηλαδή είχε τα στοιχεία με βάσει τα οποία δεν μπορούσε να είναι προστευόμενος αλά αντιθέτως κατηγορούμενος;
Ξ.Δημητρίου: Αυτό είναι θέμα της κυρίας Τουλουπάκη. Εγώ ασχολήθηκα μόνο με τις πληροφορίες που είχα ότι θα φύγει στο εξωτερικό.
Ι.Μπούγας: Και γιατί να μην φύγει; Απαγορεύεται ο προστατευόμενος μάρτυρας να ταξιδέψει στην ΕΕ;
Ξ.Δημητρίου: Όχι δεν απαγορεύεται. Γι αυτό μετετράπη από προστευόμενος μάρτυρας σε κατηγορούμενος.
Κεραυνός εν αιθρία η παραίτηση Ράικου φέρεται να κατέθεσε η Ξ. Δημητρίου
Όσον αφορά την παραίτηση της Ελένης Ράικου η κυρία Δημητρίου ανέφερε ότι κατά την ίδια ήταν αιφνιδιαστική.

«Ήταν κεραυνός εν αιθρία η παραίτηση Ράικου. Με αιφνιδίασε γιατί πριν δύο μέρες είχε έρθει στο γραφείο μου για να με ενημερώσει. Σε αυτή τη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της δεν είχε αφήσει να εννοηθεί τίποτα από αυτό που ακολούθησε. Πιστεύω ακράδαντα  ότι μέχρι εκείνη την συνάντηση μας τίποτα δεν υπήρχε στο μυαλό της κ. Ράικου σχετικά με όσα αντέγραφε στην αναφορά της στις 24-3-2017»

Τέλος ως προς το θέμα της εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Δημητρίου ανέφερε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δέχτηκαν πολλές φορές πιέσεις στην άσκηση των καθηκόντων τους. «Υπήρχε μεγάλη πίεση στους δικαστικούς λειτουργούς που ερευνούν τα πολιτικά πρόσωπα, πίεση, αλλεπάλληλες καταγγελίες. Πόσες φορές ζητήθηκε η εξαίρεση τους. Δεν μπορεί να δουλέψει έτσι ένας εισαγγελέας. Στην Γερμανία οι πολιτικοί σιωπούν όταν ερευνούν οι δικαστές».

Κοινοβουλευτικές πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα μίλησε η Δικαιοσύνη
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου έδωσε «την χαριστική βολή στο αφήγημα της ΝΔ περί σκευωρίας στο σκάνδαλο της Novartis». Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές «στη σημερινή συνεδρίαση δεν ακούστηκαν ούτε μια φορά οι λέξεις Παπαγγελόπουλος, Ρασπούτιν, σκευωρία και το σημαντικότερο όπως αποκάλυψε η κ. Δημητρίου δεν είχαν ακουστεί ποτέ κατά την περίοδο των ερευνών και από τους δικαστές Αγγελή και Ράικου που δύο χρόνια μετά καταγγέλλουν όψιμα παρεμβάσεις στο έργο τους εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες».

Επιπλέον στο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν: «Σήμερα μάθαμε ότι η κ. Ράικου παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά χωρίς να καταγγείλει στους προϊσταμένους της το παραμικρό.
"Θυμήθηκε" παρεμβάσεις, σκευωρίες και Ρασπούτιν όταν έναν χρόνο μετά πληροφορήθηκε ότι διεξάγεται έρευνα για τους κοινούς λογαριασμούς που διατηρούσε με τον γιατρό σύζυγο της και στους οποίους βρέθηκαν εμβάσματα από την Novartis Ελβετίας. Μάθαμε επίσης για τις επισκέψεις Αμερικανών δικαστών και κλιμακίων του FBI στη χώρα μας, όχι φυσικά για να πάρουν μέρος στην σκευωρία, για την οποία μόνο ΝΔ και ΚΙΝΑΛ κάνουν λόγο, αλλά για να φωτίσουν όλες τις πλευρές του υπαρκτού σκανδάλου της Novartis μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών. Μάθαμε επίσης ότι ο κ. Ιωάννης Αγγελής ο οποίος "θυμήθηκε" παρεμβάσεις, σκευωρίες και Ρασπούτιν τρεις εβδομάδες μετά την κατάθεση του στην Προανακριτική, στην οποία δεν είχε αναφέρει το παραμικρό, ότι την επίμαχη περίοδο είχε κάνει τέσσερις αναφορές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις οποίες πρόσθετε, άλλαζε και αφαιρούσε πράγματα ανάλογα με την σκοπιμότητα που ήθελε να εξυπηρετήσει. Και σε αυτές όμως δεν υπήρχε το παραμικρό για σκευωρία, παρεμβάσεις και Ρασπούτιν. Και τις τέσσερις αυτές αναφορές "ξέχασε" να τις θέσει σε γνώση των μελών της Προανακριτικής».

Πηγή: iefimerida.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια