ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Δικαστήριο ΕΕ σε Καρλσρούη: Δική μας αρμοδιότητα η νομιμότητα των πράξεων της ΕΚΤ

Οι αρμοδιότητές του είναι να κρίνει εάν κάποιος θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνει τις εντολές που προβλέπονται στις συνθήκες
Αυστηρό μήνυμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας στέλνει το το Δικαστήριο της Ευρωπαΐκής Ενωσης, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι το μόνο αρμόδιο για να κρίνει την νομιμότητα των πράξεων των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένων των πράξεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στην απόφαση της Καρλσρούης, ωστόσο εξέδωσε ανακοίνωση μετά την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, το οποίο ζήτησε από την ΕΚΤ να αιτιολογήσει την πολιτική του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

«Μόνο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αρμόδιο να διαπιστώσει αν η ενέργεια ενός θεσμού της Ενωσης αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο», αναφέρει το Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται «μετά την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της 5ης Μαΐου 2020», όπως μεταδίδει το Reuters.
Όπως προειδοποιεί, «τυχόν αποκλίσεις μεταξύ των δικαστηρίων των κρατών μελών όσον αφορά το κύρος των πράξεων των θεσμικών οργάνων θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα της έννομης τάξης της Ένωσης και να πλήξουν την θεμελιώδη αρχή της ασφάλειας του δικαίου».
Το Δικαστήριο υπενθυμίζει στην ανακοίνωση ότι «τα εθνικά δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να εγγυώνται την πλήρη κατίσχυση του δικαίου της Ένωσης.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ισότητα μεταξύ των κρατών – μελών, στην Ένωση την οποία θεσμοθέτησαν».
www.bankingnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια