ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πώς προέκυψε ο νέος "πολιτικός έρωτας" με τους μικρομεσαίους

Του Γιώργου Κράλογλου

Η κυβέρνηση προσκαλεί μικρομεσαίους με (ανθο)δέσμες... Ο Τσίπρας (προσωπικά) αλλά και το ΚΙΝΑΛ, με "καντάδες" για νέες "αγάπες". Γιατί όλα αυτά;

Γιατί, η κυβέρνηση, στη μάχη της για την οικονομία θα χρειαστεί συμμάχους
(μέσα από την ιδιωτική αγορά). Συμμάχους (που δεν μπορεί να είναι άλλοι από τους μικρομεσαίους) καθώς τα διαθέσιμα 24 δισ. συν τα ολίγα κέρδη, από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και τα τελευταία ΕΣΠΑ, δεν φτάνουν να απομακρύνουν τα λουκέτα.

Δεν φτάνουν να ανακόψουν τις σοβαρότατες συρρικνώσεις, στη βιομηχανία που καλύπτει (με το ζόρι) το 2% της παραγωγής. Και δεν θα εξισορροπήσουν την τεράστια "οικονομική λοίμωξη" στον τουρισμό.

Η δε συμμαχία θα πιάσει τόπο μόνο αν οι μικρομεσαίοι καλύψουν το "οπλοστάσιο της ρευστότητας" με δικές τους οικονομικές δυνάμεις. Από δικά τους κεφάλαια εντός και εκτός της Ελλάδας ώστε η "παρτίδα" της ανάκαμψης (ξεχάστε την ανάπτυξη) να μην πάει εντελώς χαμένη.

Ο Αλέξης Τσίπρας τώρα, αν δεν δώσει δείγμα γραφής (προσωπικά και όχι ως ΣΥΡΙΖΑ -επειδή δεν πείθει-), με στροφή στο κέντρο, (όχι μόνο με το φλερτ στο ΚΙΝΑΛ) μέσα από ξεκάθαρες καπιταλιστικές τοποθετήσεις για την οικονομία, θα χάσει και τους τελευταίους συνομιλητές του.

Συνομιλητές σε κύκλους μικρομεσαίων (που συντηρεί μεθοδικά με διάλογο, ο οποίος δεν έχει αφετηρία προσκλήσεις επωνύμων (όπως του 2014 από τους επάρατους... της ολιγαρχίας και της πλουτοκρατίας) αλλά παροτρύνσεις του ίδιου του Τσίπρα.

Προϊόν της νέας περιόδου φλερτ... (με την πραγματικότητα της οικονομίας) είναι και τα "ερωτόλογα" πόνου..., ανάμεσα στις υποδείξεις Τσίπρα προς τις οικονομικές επιλογές Μητσοτάκη.

Συνεπώς εάν, ο Αλέξης Τσίπρας, δεν κινηθεί όπως κινείται τώρα (στον δρόμο του "έρωτα" με την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ελεύθερη οικονομία) θα παραμείνει ως μοναδική "φιγούρα", του χρήσιμου αριστερού της ολιγαρχίας, στην τριετία 2016-2019.

Η οικονομία όμως σήμερα είναι σε τέτοιο μαράζι που δεν έχει ανάγκη τις υπηρεσίες χρήσιμων αριστερών, για χειραγώγηση κινημάτων και απεργιών.

Ερωτικό προβάδισμα, πάντως, προς τους μικρομεσαίους το έχει (εκ των πραγμάτων) η κυβέρνηση η οποία βγαίνει τελικά σε ξέφωτο νίκης ή και θριάμβου στη μάχη με τον κορονοϊό.

Και κατά πώς φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανασκουμπώνεται και για τον μεγάλο πόλεμο.

Τον πολύπλευρο πόλεμο με την οικονομία, στον οποίο όμως έχει χαμένες από χέρι τις μάχες με την ανάπτυξη και την ανεργία, που οι προβλέψεις την τοποθετούν από το 17,5% στο 23%, μέσα στο 2020.

Στη "σύγκρουση", με την ανάπτυξη, η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει ,τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2021, να σχηματοποιήσει κάποιες εικόνες (έστω και τραβηγμένες από τα μαλλιά) για να πείσει τον λαό ότι τα πράγματα γυρίζουν.

Προϋπόθεση βέβαια είναι πως η πανδημία θα καλμάρει εμφανώς αν δεν αφανισθεί μέχρι τότε. Εάν όχι, η κυβέρνηση δεν θα πείσει. Όπως και να έχει όμως τα σενάρια ανάπτυξης θα θυμίζουν το "τι είναι ο κάβουρας και τι είναι το ζουμί του...", στην οικονομία.

Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος μας σήμερα είναι σοβαρές επενδύσεις από πολυεθνικά και όχι κρατικά κεφάλαια, με 250.000 θέσεις εργασίας. Νέες θέσεις για να απορροφηθεί η ανεργία μετά και την (ανυπολόγιστη ακόμη) ζημιά και στον τουρισμό.

Επενδύσεις όμως πραγματικές (ύψους 50 δισ. που θέλουμε μέσα στο 2020 και άλλες τόσες το 2021 για να κρατηθούν, ανταγωνιστικά, οι επιχειρήσεις) αποκλείονται στην Ελλάδα, πριν τις εκλογές του 2023.

Οι επενδύσεις (ακόμη και η ολοκλήρωση κάποιων από τις λεγόμενες εμβληματικές) μεταφέρονται για το 2023-2024. Και εφόσον η κυβέρνηση των τότε εκλογών έχει πείσει με το προηγούμενο έργο της.

Εξετάσεις λοιπόν και μόνο εξετάσεις προς την πραγματική οικονομία, (την ιδιωτική και όχι τα σκουπίδια του κράτους) θα δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η αντιπολίτευση Τσίπρα το 2021-2023. Έργο για πεπραγμένα δεν θα έχουμε. Γι' αυτό και οι σύμμαχοι (από την ιδιωτική οικονομία) είναι χρήσιμοι. Τόσο για να μειωθούν τα λουκέτα όσο και για να ανοίξουν τα εκτός της Ελλάδος "πουγκιά". Συμμαχίες όμως εκτός από τους μικρομεσαίους δεν μπορούν να γίνουν. Η κρίση δεν βοηθάει τη διαπλοκή. Και οι μικρομεσαίοι για να "τραγουδήσουν", θέλουν λόγια αγάπης..

george.kraloglou@capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια